back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βήμα προς βήμα τα αναδρομικά στις συντάξεις και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Διαβάστε επίσης

Κρίσιμο δίμηνο έρχεται για το ασφαλιστικό. Έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δρομολογήσει την επιστροφή των αναδρομικών σε δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, να προχωρήσει στην εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης και να προωθήσει ασφαλιστικό νομοσχέδιο με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου.

Η αρχή, θα γίνει με τη σύνταξη Νοεμβρίου, οπότε θα καταβληθούν σε μια δόση τα αναδρομικά των αυξημένων συντάξεων χηρείας.

Πρόκειται για τα ποσά που αντιστοιχούν στους τέσσερις μήνες από την ψήφιση της διάταξης επανυπολογισμού των συντάξεων χηρείας έως και το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, δεν θα λάβουν αναδρομικά και οι 66.000 δικαιούχοι αυτού του τύπου της σύνταξης, δεδομένου ότι -σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας- για 13.000 δεν υπήρξε διαφορά και το ποσό παρέμεινε το ίδιο.

Αμέσως μετά, αφότου καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει την αναδρομική επιστροφή χρημάτων από την περικοπή επικουρικών συντάξεων, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θα προσδιορίζουν:

Σε πόσες δόσεις θα καταβληθούν τα αναδρομικά (εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 60).

Τον αριθμό των δικαιούχων, οι οποίοι αρχικά υπολογίζονται σε 260.000.

Τα ποσά που θα επιστραφούν, τα οποία κυμαίνονται από 800 έως και τουλάχιστον 5.000 ευρώ και

το αν θα καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι, δηλαδή ακόμη κι όσοι δεν έχουν καταθέσει αγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά αφορούν μόνο τους δέκα μήνες μεταξύ της προηγούμενης απόφασης του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου που ήταν θετική για τους συνταξιούχους και της εφαρμογής των προβλέψεων του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/16).

Το τρίτο βήμα της κυβέρνησης, θα γίνει με την κατάρτιση νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου έως το τέλος του έτους, το οποίο θα καθορίζει:

Το νέο τρόπο υπολογισμού εισφορών για τους μη μισθωτούς.

Υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης ως κίνητρο ασφάλισης για μεγαλύτερη σύνταξη και

την εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, με την δημιουργία ατομικού ασφαλιστικού κουμπαρά και την δραστηριοποίηση επαγγελματικών και ιδιωτικών ασφαλιστικών σχημάτων.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα