back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Στη νίκη του κόμματος Νόμος και Τάξη με 43,6%, όπως ήταν φυσικό, είναι αφιερωμένο το πρωτοσέλιδο του περιοδικού Politico στη σημερινή του έκδοση. Η αντιπολιτευόμενη Συμμαχία των πολιτών έκοψε το νήμα με 27,4%. Μία ομάδα αριστερών κομμάτων συγκέντρωσε το 11,9%, η συντηρητική Πολωνική Συμμαχία το 9,6% και το ακροδεξιό Κόμμα της Συνομοσπονδίας το 6,4%.

Με 239 έδρες σε σύνολο 460 το κόμμα Νόμος και Τάξης, έχει την πλειοψηφία να σχηματίσει κυβέρνηση και να συνεχίσει την πολιτική του, την οποία έθεσε σε εφαρμογή το 2015 όταν πρωτοανέλαβε τις τύχες της χώρας. Αναλυτές και σχολιαστές των χθεσινών εκλογών, επισημαίνουν τα αμφιλεγόμενα μέτρα που είχε λάβει κατά το προηγούμενο διάστημα με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τον νόμο περί αμβλώσεων κλπ , πράγμα που την έφερε σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο θέμα των δημοτικών εκλογών και στην ήττα του Όρμπαν στη Βουδαπέστη είναι αφιερωμένο ένα άλλο θέμα από το πρωτοσέλιδο του Politico. Το εθνικιστικό, συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, υπέστη ήττα στις δημοτικές εκλογές της πρωτεύουσας, Βουδαπέστης.

Το κόμμα του είχε υποψήφιο τον Ιστβάν Τάρλος, ο οποίος ήταν και ο δήμαρχος της πόλης, χάνοντας όμως τις εκλογές από τον κεντροαριστερό υποψήφιο Γκεργκέλι Καρκασόνι. Με καταμετρημένο το 68% των ψήφων, ο Καρκασόνι συγκεντρώνει το 50,1%, έναντι 44,8% του Τάρλος, με το αποτέλεσμα να μην γυρνά, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των Ούγγρων. Σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ουγγαρίας μάλιστα, το κόμμα της αντιπολίτευσης προηγείται, ενώ το κυβερνών Fidesz αναμένεται να διατηρήσει μεγάλο αριθμό μικρών κοινοτήτων. Η κατάκτηση της Βουδαπέστης ήταν ο πλέον φιλόδοξος στόχος των πολιτικών αντιπάλων του Βίκτορ Ορμπάν, του εθνικιστή πρωθυπουργού που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Ουγγαρίας τα τελευταία δέκα χρόνια. Η αντιπολίτευση ήθελε να καταδείξει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος επανεξελέγη την άνοιξη του 2018, δεν είναι αήττητος. Η νίκη του Γκεργκέλι Καρκασόνι αποτελεί την πρώτη σημαντική νίκη της ουγγρικής αντιπολίτευσης και την πρώτη εκλογική ήττα του Βίκτορ Ορμπάν εδώ και μία δεκαετία. Ο Γκεργκέλι Καρκασόνι υποστηρίχθηκε από αριστερά, φιλελεύθερα και κεντρώα πολιτικά κόμματα. Η ακροδεξιά παράταξη Jobbik, η οποία εμφανίζεται πλέον ως συντηρητικό αντι-Ορμπάν κόμμα, δεν παρουσίασε υποψήφιο, υποστηρίζοντας εμμέσως τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον όμως είναι το άρθρο που έχει ως θέμα της τον Πούτιν, την Ουκρανία και την αλλαγή στη γλώσσα των καθημερινών τηλεοπτικών εκπομπών στα κρατικά κανάλια της Ρωσίας. Το άρθρο επισημαίνει πως με την ανάληψη της προεδρίας της Ουκρανίας από τον Ζελέσκι, την ανταλλαγή αιχμαλώτων, το λιώσιμο των πάγων μεταξύ των δύο χωρών, μετά την ανακοίνωση πως θα αποδεχτούν την “φόρμουλα Στέινμάγιερ” για αυτοδιάθεση των ανατολικών περιοχών της χώρας, όπου μένεται ο Εμφύλιος πόλεμος από το 2014, η προπαγανδιστική μηχανή του Κρεμλίνου άλλαξε ρότα. Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες ήταν ελάχιστα τα ρεπορτάζ από το θέατρο των μαχών, ενώ η λέξη “χούντα” με την οποία χαρακτηριζόταν η κυβέρνηση της Ουκρανίας, έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο των τηλεοπτικών δελτίων, τα talk shows. Συμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στον συγγραφέα του άρθρου, όλα αυτά σηματοδοτούν την αλλαγή των προτεραιοτήτων του Πούτιν, ο οποίος δείχνε να θέλει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον μεγαλύτερο εταίρο της ρωσικής οικονομίας και να χαλαρώσουν έτσι οι κυρώσεις που του επιβάλει η τελευταία από το 2014 και μετά, δηλαδή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη των συγκρούσεων στις ανατολικής περιοχές της Ουκρανίας.

Οι New York Times αναδεικνύουν ως πρώτο θέμα στο πρωτοσέλιδό τους τις αλλαγές που συντελούνται στη Συρία, με τους Κούρδους να βρίσκουν απρόσμενο σύμμαχό τους τον κυβερνητικό στρατό, ο οποίος σπεύδει να τους βοηθήσει στις περιοχές των συγκρούσεων. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στους αμερικανούς στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι δήλωσαν ντροπιασμένοι για την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις μονάδες τους από τις περιοχές των Κούρδων με τους οποίους πολέμησαν μαζί κατά του Ισλαμικού κράτους.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα για τη ρήξη που επήλθε μεταξύ του Τραμπ και του τηλεοπτικού δικτύου FOX. Η ρήξη επήλθε μετά από ένα οργισμένο τηλεφώνημα του αμερικανού προέδρου στον διευθύνοντα σύμβουλο του δικτύου.

Η Washington Post δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου σύμφωνα με τις οποίες στην κυβέρνηση επικρατεί απόλυτο χάος με την απόφαση του ενοίκου της να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα και να εγκαταλείψει τους μέχρι σήμερα συμμάχους του Κούρδους στο έλεος της τουρκικής εισβολής.

Σε διπλανό της ρεπορτάζ η εφημερίδα δίνει μία άλλη διάσταση της κατάστασης στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης. Η εφημερίδα επιμένει πως ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να πείσει υπουργούς και μέλη των νομοθετικών σωμάτων σχετικά με την απόφασή του για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, αλλά συνάντησε αμφιβολίες και αμφισβητήσεις. Αυτό οδήγησε στην δικομματική κριτική που του ασκείται πλέον σε όλους τους τόνους, μα έχει ιδιαίτερη σημασία πως ορισμένοι από τους πλέον κατηγορηματικούς του επικριτές προέρχονται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Στο θέμα του ουκρανικού σκανδάλου και την προστασία της ταυτότητας του μάρτυρα ή των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ο πρόεδρος της σχετικής επιτροπής του Κογκρέσου Άνταμ Σιφ, δήλωσε πως πρωταρχικό μέλημα των μελών της επιτροπής είναι η προστασία της ταυτότητα του μάρτυρα, θέτοντας στο πάγο τις προθέσεις του Τραμπ μέσω της δημοσιοποίησης να αποτρέψει και άλλα μέλη των μυστικών υπηρεσιών να καταθέσουν.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ένα “μπαράζ” έξι άρθρων γνώμης που δημοσιεύει η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της με χαρακτηριστικούς τίτλους όπως: Ο Τραμπ είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα για το πως να κάνεις τα πάντα λάθος στην πολιτική, Ο Τραμπ μέσα σε ένα μήνα κατέστρεψε το “Πρώτα η Αμερική”, Είναι ξεκάθαρο, ο Τραμπ δεν θέλει άλλο την προεδρία, Υπάρχει ένα ακόμη επίπεδο για τη διαφθορά της κυβέρνησης Τραμπ στην Ουκρανία.

Η Wall Street Journal αφού αναφέρεται στο θέμα της εγκατάλειψης των Κούρδων και στην απόδραση τζιχαντιστών, αναδεικνύει ένα άλλο θέμα που έχει άμεση σχέση με την διεξαγώμενη προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών για το χρίσμα. Ο γιος του Μπάιντεν δήλωσε πως αποσύρεται από όλα τα διοικητικά συμβούλια ξένων εταιρειών στα οποία συμμετέχει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

H Guardian στο πρωτοσέλιδο της έχει ως κύριο άρθρο την πρόταση μομφής κατά του Τραμπ, φιλοξενώντας δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας ότι θα προσπαθήσουν να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες πριν την Πέμπτη που λήγει η προθεσμία και πως το υπουργείο του θα συνεργαστεί με τα νομοθετικά σώματα της χώρας στην έρευνα που διεξάγεται. Ο Μαρκ Έσπερ δήλωσε το Σαββατοκύριακο σε δύο ξεχωριστές συνεντεύξεις πως τα στελέχη του υπουργείου του αναζητούν τα σχετικά έγγραφα που αναφέρονται στο κλητήριο θέσπισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε να κατατεθούν εγκαίρως. Σημείωσε, ωστόσο, πως είναι πολύ πιθανόν ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του να προσπαθήσουν να προβάλουν κωλύματα και να δημιουργήσουν εμπόδια στη διαδικασία, χρησιμοποιώντας κάθε ευκαιρία που τους δίνει το νομοθετικό πλαίσιο.

Η εφημερίδα Independent επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο εσωτερικό ζήτημα της Βρετανίας και στην πολιτική του πρωθυπουργού Τζόνσον. Αφενός δημοσιεύει ένα άρθρο στο οποίοι επισημαίνει πως η ΕΕ πιέζει την πρωθυπουργό να επισπεύσει τις διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας και, αφετέρου, δημοσιεύει μία έρευνα σύμφωνα με την οποία το Brexit θα κάνει κάθε βρετανό κατά 2.000 λίρες φτωχότερο.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η φιλανθρωπική οργάνωση “Στρατός της Σωτηρίας” και δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα, ο αριθμός των βρετανών πολιτών που θεωρούνται θύματα σκλαβιάς αυξήθηκε κατά 72% μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τα κριτήρια της έρευνας ως θύματα αυτής της απεχθούς πρακτικής λογίζονται άνθρωποι που υποχρεώνονται σε απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, διάπραξη εγκληματικών πράξεων. Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο αυξήθηκαν κατά 7% οι επιθέσεις σε αστέγους

Σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο με θέμα την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, αφού θα τεθεί επί τάπητος ζήτημα επιβολής κυρώσεων και πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων, έστω κι αν δεν ληφθούν αποφάσεις. Το Βερολίνο ανέστειλε εξάλλου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η Στοκχόλμη προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους. Στις σημερινές εργασίες — θα τις παρακολουθήσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πίντερσεν — θα εξεταστούν επίσης οι τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό τους Βαντίμ Πριστάικο στο γεύμα. Το Βερολίνο ανέστειλε εξάλλου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η Στοκχόλμη προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους. Στις σημερινές εργασίες — θα τις παρακολουθήσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πίντερσεν — θα εξεταστούν επίσης οι τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό τους Βαντίμ Πριστάικο στο γεύμα.

Συνέντευξη του Πούτιν στο Al Arabiya

«Ρόλο-κλειδί» μπορεί να παίξει η Ρωσία στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya υπογραμμίζοντας τις καλές σχέσεις της χώρας του τόσο με το Ιράν όσο και με τον Αραβικό κόσμο. Ένα 24ωρο μετά τη δήλωσή του ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις από τη Συρία και ενόψει τις επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι ουδείς στο Ριάντ ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) επιθυμεί μία αντιπαράθεση με το Ιράν. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την εκτίμηση πως αν οι ΗΠΑ, το Ιράν και το Ισραήλ επιδιώξουν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, θα είναι εφικτές νέες συνομιλίες με τη μορφή «5+1» -που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης από την οποία απέσυρε ο Τραμπ τη χώρα του.

Νέος πρόεδρος στην Τυνησία

Ενας συνταξιούχος καθηγητής του δικαίου, Κάις Σαϊντ, θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Τυνησίας, σύμφωνα με τα exit poll του δεύτερου γύρου, που ανακοινώθηκαν στη χώρα. Ο Σαϊντ, ένας καθηγητής αραβικής καταγωγής, ο οποίος δείχνει να νιώθει άβολα μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, φαίνεται πως έχει καθαρό προβάδισμα για την εκλογή του ως Πρόεδρος της χώρας, έναντι του επιχειρηματία των ΜΜΕ, Ναμπίλ Καρουί. Και τα δύο exit polls τον δείχνουν πρώτο φαβορί, με χαρακτηριστικό το ποσοστό του 90% που έχει σε νέους από ηλικίες 18 ως 25 χρονών. Στις ηλικίες άνω των 60 ετών, το ποσοστό φτάνει το 49.2%. Μάλιστα, τον Σαΐντ ψήφισαν τόσο ισλαμιστές όσο και αριστεροί, παρότι ο ριζοσπαστικός αλλά κοινωνικά συντηρητικός λόγος του δεν μοιάζει συμβατός με τις θέσεις κανενός από αυτούς τους δύο πολιτικούς χώρους. «Δεν έκανα παραδοσιακές υποσχέσεις, ούτε έχω παραδοσιακό πρόγραμμα», δήλωνε ο Σαΐντ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον περασμένο μήνα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στον πρώτο γύρο. Ο συνταξιούχος πανεπιστημιακός, 61 ετών, χαρακτηρίζει τη νίκη του «νέα επανάσταση». Πολλοί πίστευαν πως είναι απίθανο να κερδίσει, καθώς δεν τα πήγαινε καλά στις δημοσκοπήσεις, ενώ δεν διαθέτει κομματικό μηχανισμό, ούτε ιδιαίτερη προβολή στα ΜΜΕ. Ο αντίπαλός του, φαίνεται πως «πλήρωσε» την υπόθεση κατηγοριών για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες για τις οποίες είχε προφυλακιστεί, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του.Ο – όπως όλα δείχνουν- νέος Πρόεδρος της Τυνησίας, έχει προκαλέσει αίσθηση καθώς ξεκίνησε την εκστρατεία του από ένα μικρό διαμέρισμα που βρίσκεται σε ένα παλιό κτίριο στο κέντρο της Τύνιδας χωρίς ανελκυστήρα, με αρκετά σπασμένα παράθυρα. Στο γραφείο μάλιστα δεν βλέπει κανείς πολλά περισσότερα από μια μικρή τηλεόραση και μερικές καρέκλες. Η εκστρατεία του μάλιστα, επισήμως δεν είχε διευθυντή. Ο σύμβουλός του που έχει την πιο στενή σχέση μαζί του είναι ο Ρίντα Μέκι, βετεράνος αριστερός, γνωστός με το προσωνύμιο «Ρίντα Λένιν». Η σχέση τους ήταν αυτή που ώθησε τον Σαΐντ να κατέβει στην πολιτική. «Τον γνώρισα από κοντά το 2011, μετά την επανάσταση, κατά τη διάρκεια του πρώτου κινήματος των νέων εναντίον της παλιάς φρουράς. Ήταν ένας από τους ελάχιστους που καταλάβαιναν τα αιτήματά μας. Μας άκουγε», αφηγήθηκε η Σόνια Τσιρίτι, άλλοτε φοιτήτρια του Σαΐντ, 40 ετών. Στο γραφείο του Σαΐντ συνέρρεε ένα πολύ ετερόκλιτο πλήθος: συντηρητικοί ισλαμιστές, ανάμεσά τους γυναίκες με χιτζάμπ, αριστεροί φοιτητές, άνεργοι, καθηγητές.Οι κοινωνικά συντηρητικές απόψεις που εκφράζει — υπέρ της θανατικής ποινής, εναντίον της ομοφυλοφιλίας, εναντίον της αναγνώρισης της ισότητας ανδρών και γυναικών στα κληρονομικά, μεταξύ άλλων — φαίνεται πως προσέλκυσαν αρκετούς ισλαμιστές. Ωστόσο, από τους γνωστούς του δεν χαρακτηρίζεται ισλαμιστής. Οπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, δεν έχει πρόθεση να αναθεωρήσει το Σύνταγμα ώστε να βασίζεται στον ισλαμικό νόμο. Η σύζυγός του, δικαστικός, δεν φορά χιτζάμπ. Τάσσεται υπέρ του αυστηρότερου ελέγχου του ξένου κεφαλαίου στην Τυνησία, για παράδειγμα των χρηματοδοτήσεων μη κυβερνητικών οργανώσεων, που χαρακτηρίζει δυνητική απειλή για την κοινωνία. Ο Σαΐντ, ή «Ρόμποκοπ» όπως τον αποκαλούν εξαιτίας της χροιάς της φωνής του, προτείνει να καταργηθεί η Βουλή ως έχει και να αντικατασταθεί από μια «δημοκρατία των πολιτών», μικρά τοπικά συμβούλια που θα επιλέγουν αντιπροσώπους βάσει χαρακτήρα και όχι κομματικής ένταξης, ώστε κατόπιν να αναδεικνύονται περιφερειακοί και εθνικοί αντιπρόσωποι. «Η εξουσία πρέπει να ανήκει απευθείας στον λαό», επιχειρηματολογεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα