back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εφη Αχτσιόγλου στον Αθήνα 9,84: ” “Το βασικό σκέλος του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για τα εργασιακά ,στην πραγματικότητα χτυπάει τον πυρήνα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.”

Διαβάστε επίσης

“Εχουμε καταθέσει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση νόμου για τη δυνατότητα των ομογενών να ψηφίζουν και να εκλέγουν αντιπροσώπους στη χώρα. Αυτή η δυνατότητα προβλεπόταν από το Σύνταγμα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ουδέποτε ενεργοποιήθηκε” . Αυτό τόνισε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στους Γιώργο Κατσίγιαννη και Απόστολο Χονδρόπουλο. “Το βασικό σκέλος του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για τα εργασιακά ,στην πραγματικότητα χτυπάει τον πυρήνα των συλλογικών διαπραγματεύσεων” πρόσθεσε.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

*ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

“Έχουμε καταθέσει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση νόμου για τη δυνατότητα των ομογενών να ψηφίζουν και να εκλέγουν αντιπροσώπους στη χώρα. Αυτή η δυνατότητα προβλεπόταν από το Σύνταγμα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ουδέποτε ενεργοποιήθηκε” σημείωσε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. Η δική μας πρόταση -πρόσθεσε -αναγνωρίζει πρώτα απ΄όλα το δικαίωμα των ομογενών να ψηφίζουν και να εκλέγουν αντιπροσώπους, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Βάζει όμως έναν περιορισμό, ότι αυτή η εκλογή, δεν μπορεί να επηρεάσει τον πολιτικό συσχετισμό , εντός της χώρας.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι “οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ομογενείς, θα εκλέγουν βουλευτές Επικρατείας, από τρεις έως δώδεκα ,σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχουν τους δικούς τους αντιπροσώπους ,ανάλογα με τη δυναμική ,τον αριθμό των ψηφισάντων. Και θα μπορούν να εκλέγουν επιτέλους τους αντιπροσώπους τους, γιατί αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα .Αυτό όμως δεν θα επηρεάζει τον εσωτερικό πολιτικό συσχετισμό. Είναι εύλογο, γιατί στο ελληνικό δίκαιο την ελληνική ιθαγένεια την αποκτά κανείς ,με βάση το δίκαιο του αίματος . Ακόμα και αν έχει οποιαδήποτε καταγωγή ,ακόμα και επτά γενιές πίσω από έναν Ελληνα ,μπορεί να θεωρείται ότι κατέχει την ελληνική ιθαγένεια αυτομάτως και να εγγράφεται στους εκλογικούς καταλόγους . Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται δυνητικά για έναν απεριόριστο αριθμό ανθρώπων ,οι οποίοι ζουν πολλά χρόνια στο εξωτερικό .Να μην έχουν έρθει ποτέ ούτε οι ίδιοι ,ούτε οι γονείς τους ,ούτε οι παππούδες τους στην Ελλάδα . Δεν είναι δυνατόν να επηρεάζουν τον εσωτερικό συσχετισμό .

Όπως υπογράμμισε η πρώην υπουργός “είναι πολύ σημαντικό να διαφυλαχτεί αυτή η προϋπόθεση, δηλαδή να μην μπορεί να διαταράσσεται ο πολιτικός συσχετισμός εντός της Ελλάδας .Διότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο οποίος υφίσταται την πολιτική είναι κι αυτός ο οποίος πρέπει να την επιλέγει. Για παράδειγμα αυτός που υφίσταται μια φορολογική πολιτική, είναι κι αυτός ο οποίος πρέπει να την επιλέγει”.

*ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

“Το βασικό σκέλος του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για τα εργασιακά ,στην πραγματικότητα χτυπάει τον πυρήνα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι η ουσία. Ο κύριος Μητσοτάκης προσπάθησε -και όταν έγινε η απεργία πριν από λίγες μέρες- να πει ότι τάχα αντιδρούν λίγοι, γιατί αυτό αφορά τους συνδικαλιστές ,αλλά αυτό είναι απολύτως αναληθές. Η ουσία του εργασιακού σκέλους του νομοσχεδίου ,αφορά το πλήγμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ουσιαστικά ξαναγυρνάει το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων εκεί που ήταν, την περίοδο του δευτέρου μνημονίου. Πρόκειται για ένα πλαίσιο, το οποίο οδήγησε στο να μην συνάπτονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας στη χώρα , να μην υπάρχουν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις , σε μειώσεις μισθών σε πάρα πολλές επιχειρήσεις στη χώρα και τελικά όχι απλώς δεν συνέβαλε στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά την περίοδο 2012 με 2015 είχαμε έκρηξη της ανεργίας στο 28% και της ανεργίας των νέων στο 60%”.

Ερωτηθείσα για το νόμο Κατρούγκαλου η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ είπε : “Δεν είναι ορθό ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου. Έκρινε κάποιες πτυχές του αντισυνταγματικές και κάποιες πτυχές του σύμφωνες με το Σύνταγμα , οι οποίες είναι και πιο βασικές . Νομιμοποιούνται η ύπαρξη του ΕΦΚΑ , η ένταξη όλων των εργαζομένων σε ένα ταμείο , η ύπαρξη ενός τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και ο επανυπολογισμός των συντάξεων ,που αποτέλεσε ένα μεγάλο και σοβαρό θέμα και είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους συνταξιούχους.

Και πρόσθεσε : “Όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ,στην περίοδο διαπραγματεύσεων με την τρόικα ,έβαλε πλαφόν προστασίας στα 1300 ευρώ και είπε ότι όσοι έχουν συντάξεις κύριες και επικουρικές , αθροιστικά κάτω από 1300, δεν μπορούν να υποστούν καμία αλλαγή στις επικουρικές συντάξεις και προστάτεψε ουσιαστικά τους μικροσυνταξιούχους ,έρχεται τώρα το ΣτΕ και λέει ότι αυτή η προστασία είναι αντισυνταγματική. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε μια μεροληψία εις βάρος των αδυνάτων . Αυτό που σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί είναι να κάνει χρήση η κυβέρνηση στιγμών αυτής της κρίσης του ΣτΕ ,για να προωθήσει ή να δικαιολογήσει ή να βρει άλλοθι για σχέδια ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης ή ακόμα και περικοπών συντάξεων”.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ

“Είμαστε σε μια προφανή αναντιστοιχία της εκλογικής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ και της κομματικής του δυναμικής. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα, το οποίο στις τελευταίες εκλογές πήρε περίπου 32% .Ο προοδευτικός κόσμος -κατά βάση- κοιτάει προς το ΣΥΡΙΖΑ και ακουμπάει τις ανησυχίες του και τις προσδοκίες του και την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε πολύ μικρή δυναμική ως πολιτικός χώρος, από την άποψη των μελών, που είναι εγγεγραμμένα και ενεργοποιούνται. Άρα χρειάζεται οπωσδήποτε να καλυφθεί η αναντιστοιχία αυτή”.

*ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΤΣΗ

“Τη διάβασα τη δήλωση του κυρίου Βούτση και αυτό που είπε ,είναι ότι είχαμε και πολύ συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα για το τι θέλαμε να κάνουμε .Μάλιστα είπε ότι είχαμε και πολύ σοβαρά και δυνατά στελέχη ,νέους επιστήμονες που είναι αληθές ,οι οποίοι έβαλαν τα γυαλιά στους τεχνοκράτες της τρόικα. Αυτό που είπε είναι ότι δεν είχαμε ρίζωμα, υποστηριχτές σε διάφορες δομές του κρατικού μηχανισμού ,ώστε να μην σαμποτάρουν το έργο που προσπάθησε να παραχθεί. Διότι υπάρχει κι αυτό .Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτό το ζήτημα. Ένα βασικό θέμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εκφράζει κατά κύριο λόγο τον κόσμο της εργασίας ,ωστόσο έχει σχετικά μικρή επιρροή στα συνδικάτα”.

*ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

“Τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η επαφή όταν είσαι ένα κόμμα, ένας πολιτικός χώρος που θέλεις να εκφράζεις τις πλατιές κοινωνικές μάζες τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους δεν υπάρχει ζήτημα επιμόλυνσης υπάρχει μόνο ζήτημα μπολιάσματος και συλλογικής ωρίμανσης. Δηλαδή μέσα από τις δικές τους παρεμβάσεις και την επαφή μαζί τους γίνεσαι πιο αποτελεσματικός και πιο ικανός να εκφραστείς πολιτικά και κοινωνικά.Γιατί εμείς εκεί στοχεύουμε” κατέληξε η βουλευτής Επικρατείας Εφη Αχτσιόγλου .

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα