back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πολυνομοσχέδιο: Σφίγγει ο κλοιός για κλαδικές – ΟΜΕΔ

Διαβάστε επίσης

Σε 21 άρθρα εκτείνεται η κυβερνητική παρέμβαση στα εργασιακά αλλά και σε ασφαλιστικά ζητήματα, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων.

Ήδη, το ΠΑΜΕ γνωστοποίησε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την ερχόμενη Πέμπτη, στις έξι και μισή το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αίτημα την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων.

Σφίγγει ο κλοιός για κλαδικές συμβάσεις και ΟΜΕΔ

Αναλυτικότερα, οι προωθούμενες ρυθμίσεις, προβλέπουν:

-Ρήτρα εξαίρεσης από το πεδίο εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων, επιχειρήσεων οι οποίες αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας και την θέση τους παίρνουν επιχειρησιακές συμβάσεις.

-Δημιουργία Μητρώου Συνδικαλιστικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων, από το οποίο θα κρίνεται και η αντιπροσωπευτικοτητα ως προς την εφαρμογή των συμβάσεων εργασίας σε ολόκληρο τον κλάδο, ανάλογα με το ποσοστό των εργαζομένων που εκπροσωπούν.

-Καθιέρωση ηλεκτρονικής ψήφου, στις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων για απεργία.

– Ακόμη, προβλέπεται η εξαίρεση επιχειρήσεων, αλλά και ολόκληρων περιοχών της χώρας από την αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης μεταξύ των συμβάσεων εργασίας.

-Αυστηροποίηση των προϋποθεσεων προσφυγής στον ΟΜΕΔ, ώστε να μην προσφεύγουν μονομερώς οι εργαζόμενοι.

– Προσδιορίζεται ότι η δίμηνη καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού θεωρείται βλαπτική μεταβολή της σύμβασης του εργαζόμενου.

-Η παροχή επιπλέον εργασίας σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης αμείβεται με προσαύξηση 12% για κάθε ώρα εργασίας.

-Εντάσσονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια και εργόσημο.

-Παρατείνεται η ισχύς της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας έως το τέλος του έτους και διατηρούνται το επίδομα γάμου και οι μισθολογικές τριετιες.

-Επίσης, προβλέπεται η καθιέρωση ηλεκτρονικής “μαύρης λίστας επιχειρήσεων” οι οποίες εντοπίστηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους και θα επανελέγχονται εντός 12 μηνών από την διαπίστωση της πρώτης παράβασης.

Οι υπότροποι εργοδότες θα αποκλείονται από ευνοϊκές φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις

Παράλληλα, μειώνεται στις 5.000 ή στα 2.000 από 10.500 το πρόστιμο για την παράβαση αυτή, ανάλογα με τον χρόνο πρόσληψης του αδήλωτου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση και χρονικο όριο τους 12 μήνες.

-Επαναφορά της απαγόρευσης υποβολής ΑΠΔ σε επιχειρήσεις με υψηλές, μη ρυθμισμενες οφειλές.

-“Παγώνει” και πραγματοποιειται μόνο με απόφαση του υπουργού Εργασίας οποιαδήποτε μετακίνηση υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα