back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Με μειωμένη όραση ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη

Διαβάστε επίσης

Τυφλοί ή με μειωμένη όραση ζουν, όπως αποκαλύπτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη.

Στην πρώτη έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (10 Οκτωβρίου), αποκαλύπτει ότι περισσότεροι απο 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν λίγο ή καθόλου. Επιπλέον 1 δισεκατομμύριο από αυτούς θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει ή να έχουν αντιμετωπίσει τη διαταραχή της όρασής τους.

Οι κύριες αιτίες «τύφλωσης» παγκοσμίως, είναι ο καταρράκτης, τα διαθλαστικά σφάλματα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας .

Με διαφορετική ιεραρχία εμφανίζονται οι κύριες αιτίες διαταραχών όρασης βαριάς ή ήπιας μορφής, που οδηγούν στη χαμηλή όραση, όπου τα διαθλαστικά σφάλματα αποτελούν την πρώτη αιτία ενώ ακολουθούν ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Αν και οι αιτίες της τύφλωσης διαφέρουν σημαντικά ανά περιοχή, σε παγκόσμιο επίπεδο και σε κάθε γεωγραφική περιοχή, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά τύφλωσης ή διαταραχές όρασης βαριάς ή ήπιας μορφής. «Οι παθήσεις της όρασης και η διαταραχή της είναι εκτεταμένες και συχνά δεν αντιμετωπίζονται», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, DrTedros Adhanom Ghebreyesus, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο 900 εκατομμύρια άνθρωποι να ταλαιπωρούνται στη καθημερινότητα τους, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε ένα ζευγάρι γυαλιά».

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις χειρουργικές τεχνικές σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σήμερα εκτιμάται ότι στο 80% των παραπάνω περιπτώσεων τύφλωσης, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Εξαίρεση αποτελεί ίσως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που χαρακτηρίζεται ως η πάθηση των ηλικιωμένων.

Έλενα Μπρέγιαννη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα