back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, στον Αθήνα 9,84 για τη ψήφο των αποδήμων: ” “Οι βασικές αρχές της πρότασης της ΝΔ , όπως η ισότητα της ψήφου είναι μη διαπραγματεύσιμες. Με τις εκλογές δεν μπορούμε να παίξουμε , δεν χωράνε μικροκομματικές σκοπιμότητες”

Διαβάστε επίσης

“Οι βασικές αρχές της πρότασης της ΝΔ , όπως η ισότητα της ψήφου είναι μη διαπραγματεύσιμες. Με τις εκλογές δεν μπορούμε να παίξουμε , δεν χωράνε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει ότι μπορεί να οδηγήσει στην εκπλήρωση της συνταγματικής επιταγής για συναίνεση” .Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τον Άρη Τόλιο.
Ο κύριος Λιβάνιος ανέφερε ότι δεν θα τον έκανε χαρούμενο αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει να απομονωθεί από τα άλλα κόμματα. “Το θέμα αυτό δεν σηκώνει πολιτική εκμετάλλευση”, πρόσθεσε. Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αυτόνομα στην αλλαγή του, με στόχο τέτοιο ,ώστε να επιτυγχάνεται και η αναλογικότητα αλλά και να μπορεί το πρώτο κόμμα που θα κατέχει το 40% των ψήφων να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

*ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

“Και τα έξι κόμματα της Βουλής συμφωνούν ,επί της αρχής ,ότι ήρθε η ώρα να λυθεί το θέμα της ψήφου των αποδήμων , το οποίο είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί αυτό το ζήτημα χρονίζει πάνω από 18 χρόνια ,μετά την Αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 Ισχύει σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών . Η ψήφος θα είναι ισότιμη για όλους . Είτε ψηφίζεις στο εκλογικό σου τμήμα στην Αθήνα , ή στη Θεσσαλονίκη , ή στην Πάτρα ,είτε ψηφίζεις από το εξωτερικό ,όπως θα προβλέπει και ο νέος νόμος. Οι βασικές αρχές της πρότασης της ΝΔ , όπως η ισότητα της ψήφου είναι μη διαπραγματεύσιμες. Με τις εκλογές δεν μπορούμε να παίξουμε , δεν χωράνε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Είναι ο ανώτατος θεσμός της Δημοκρατίας”.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ

“Θα καταθέσουμε τις δύο διαδεδομένες μεθόδους ,οι οποίες χρησιμοποιούνται σχεδόν στο σύνολο της Ευρώπης . Είναι η αυτοπρόσωπη παρουσίαση σε Προξενεία, ή άλλα κτήρια την ημέρα των εκλογών ή η επιστολική ψήφος, η οποία προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα. Το προβλέπει σαν ενδεδειγμένο μέσο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος κάποιου που διαμένει στο εξωτερικό. Είναι μια μέθοδος , η οποία είναι πολύ δημοφιλής . Στη Γερμανία σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους ψηφίζει με επιστολική ψήφο. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που πραγματικά θα διευκολύνει τους κατοίκους του εξωτερικού . Αυτό το είδαμε στις ευρωεκλογές . Στις χώρες της ΕΕ γράφτηκαν μόνο δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι. Ο αριθμός είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτόν που ζεί σε αυτές τις χώρες. Ψήφισαν δώδεκα χιλιάδες. Οι άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ,εξαιτίας της κρίσης ,καθημερινά ενημερώνονται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η πληροφορία και η ενημέρωση διαχέονται πλέον παγκοσμίως” .

Όπως είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών “Ο Πρωθυπουργός με την ανάληψη της πρωτοβουλίας να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς θα παρουσιάσει τις βασικές προτάσεις της κυβέρνησης και θα ακούσει τις επιφυλάξεις ,τις αντιρρήσεις και τις αντιπροτάσεις που υπάρχουν . Το Σύνταγμα αναθέτει στη Βουλή πεδίο συναίνεσης. Χρειάζονται διακόσιες ψήφοι ,ώστε να ισχύσει η συγκεκριμένη υπηρεσία ,γιατί επί της ουσίας υπηρεσία προσφέρει το κράτος, σε εκείνους που ζουν εκτός Ελλάδας. Έτσι και αλλιώς ψηφίζουν αυτοί οι άνθρωποι . Είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους . Διευκολύνουμε όσους βρίσκονται εκτός της χώρας για να ασκήσουν το κορυφαίο δημοκρατικό τους δικαίωμα. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει ότι μπορεί να οδηγήσει στην εκπλήρωση της συνταγματικής επιταγής για συναίνεση” υπογράμμισε ο κ. Λιβάνιος.

Και πρόσθεσε : “Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης είναι μια πρόταση πλήρως συνταγματική ,απλή στην εκτέλεση και μάλιστα αξιοποιώντας και το σύνολο της τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών, που πραγματοποιεί εκλογές. Ούτε θα ρισκάρουμε την εκλογική διαδικασία ,ούτε θα υπάρχουν ίχνη αντισυνταγματικότητας στην πρόταση που θα υποβάλουμε . Για αυτό γίνεται διάλογος . Για αυτό θέλει η κυβέρνηση και τους υπόλοιπους πέντε πολιτικούς αρχηγούς, να ακούσουν τις προτάσεις και εν συνεχεία να κατατεθεί η τελική πρόταση ,που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή” .

Ο κύριος Λιβάνιος τόνισε ότι δεν θα τον έκανε χαρούμενο αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει να απομονωθεί από τα άλλα κόμματα. “Το θέμα αυτό δεν σηκώνει πολιτική εκμετάλλευση”, συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο σημείωσε ότι “η Συνταγματική Αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος είναι δύο διακριτά ζητήματα .Η κυβέρνηση θα προχωρήσει αυτόνομα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου , με στόχο τέτοιο, ώστε να επιτυγχάνεται και η αναλογικότητα στην εκπροσώπηση των κομμάτων ,αλλά και να μπορεί το πρώτο κόμμα που θα κατέχει το 40% των ψήφων να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή” κατέληξε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος .

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα