back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι προτεραιότητες των επόμενων εκατό ημερών

Διαβάστε επίσης

Νέο φορολογικό με τις ελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ, αλλά και νέο Ασφαλιστικό ως το τέλος του χρόνου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ.

Διαβεβαίωσε ότι το νέο σύστημα «θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και δεν θα μειώνει καμία σύνταξη», ενώ ανακοίνωσε και αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης ώστε να καταβάλλεται στους δικαιούχους εγκαίρως.

Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί κοινός τόπος στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων σημειώνοντας ότι είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις με μοναδική εξαίρεση το να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο ζήτημα της ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, η Αστυνομία είναι, πια, παρούσα στις γειτονιές και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις απελευθέρωσης κτιρίων που είχαν καταληφθεί», ενώ τόνισε ότι «η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της, αλλά και ο Δήμος Αθηναίων προχωρεί στον εξωραϊσμό της πόλης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Σταδιακά, τα άβατα υποχωρούν. Ακόμη και η Ηρώδου του Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες στο γραφείο του…», σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός έκανε απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης και έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών τις επόμενες 100 ημέρες, οι οποίες θα αφορούν:

– Το νομοσχέδιο για το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο που εναρμονίζει τη νομοθεσία μας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για άνοιγμα της αγοράς στην μεταφορά επιβατών και ενισχύει τη διασύνδεση και την ασφάλεια του δικτύου.

-Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο αντικαπνιστικός νόμος, «ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε συμμαχία με όλους τους πολίτες», όπως είπε..

Εντός της ημέρας θα κατατεθεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα» και με ρυθμίσεις του υπερβαίνουν την γραφειοκρατία και απλοποιούν τις αδειοδοτήσεις στο επιχειρείν.

-Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις που θα μειώσει δραστικά τον φόρτο υποθέσεων που πνίγουν σήμερα τα δικαστήρια.

-Στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

– Εντός του Οκτωβρίου και έως αρχές Νοεμβρίου, θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εξαλείφοντας την ατιμωρησία των προηγούμενων ρυθμίσεων.

-Μέχρι τέλος Νοεμβρίου το νέο Φορολογικό, όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι ελαφρύνσεις που ανακοίνωσα στην ΔΕΘ καθώς και όλα τα κίνητρα που θα οδηγήσουν σε επενδυτική άνοιξη στη χώρα.

Τέλος, πριν ολοκληρωθεί το 2019 θα πάρουν σειρά:

-Η ψήφος στους Αποδήμους Έλληνες.

– Η αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας.

-Το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας.

-Η μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια.

-Το νέο Ασφαλιστικό που- όπως είπε- «θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας οι οποίες δικαίωσαν την κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου». Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μειώνει καμία σύνταξη Έλληνα!».

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης ότι η ενίσχυση για την θέρμανση θα δοθεί αυξημένη κατά 10 εκατομμύρια από πέρυσι και νωρίτερα από κάθε φορά, αλλά με μία ουσιαστική διαφορά, όπως είπε: «Αντί οι δικαιούχοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και ύστερα να περιμένουν το επίδομα, αυτό θα τους καταβάλλεται εγκαίρως. Και στο χέρι τους!».

«Πρόκειται για μία ακόμη τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης που λαμβάνεται πέρα από τις δεσμεύσεις της. Και που, βέβαια, σηματοδοτεί ποιος είναι πραγματικά με το μέρος των πολλών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εντός του μήνα θα πάρουν μορφή νομοσχεδίου και οι πολιτικές που ανακοινώθηκαν για την διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι η «αντίληψη για την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης απέναντι σε εκείνη της εκτελεστικής εξουσίας, είναι που αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες αλλά και προκάλεσε τόση αμηχανία στους αντιπάλους μας» και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην υπόθεση Νοvartis:

«Θα χρειαστούν αρκετό καιρό μέχρι να αντιληφθούν γιατί η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis. Διότι, δυστυχώς, εκείνοι που, ως κυβέρνηση χθες, προανήγγειλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις και επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Και αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα