back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αχιλλέας Τσάλτας: «Η Δημοκρατία κινδυνεύει αν δεν εξελιχθεί»

Διαβάστε επίσης

«Η Δημοκρατία κινδυνεύει αν δεν εξελιχθεί. Στο συνέδριο προσκαλούμε επιστήμονες ώστε να δούμε ποια μπορεί να είναι η εξέλιξή της. Γιατί, η Δημοκρατία που είχαμε πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια, δεν είναι το μοντέλο που έχουμε σήμερα ή εκείνο που θα ισχύει αύριο, τόνισε ο Πρόεδρος του Athens Democracy Forum Αχιλλέας Τσάλτας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» και στη Νόνη Καραγιάννη σημείωσε ότι το συνέδριο που ήδη μετρά επτά χρόνια ζωής, τα τελευταία πέντε, έχει ανοιχθεί σε διεθνές κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα σε διεθνείς προσωπικότητες να συνομιλήσουν με δημοσιογράφους, φιλοσόφους επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες. Σκοπός του είναι η αναζήτηση νέων μοντέλων μέσω των συνομιλητών και των εξαγόμενων συμπερασμάτων και για αυτό έχουν προσκληθεί όχι μόνον δημοκράτες, αλλά και μη υποστηρικτές της δημοκρατίας.

Όπως είπε ο κ Τσάλτας «Είναι σημαντικό να μιλάμε όχι μόνον στους υποστηρικτές της δημοκρατίας, αλλά και με αυτούς από τους οποίους κινδυνεύει και επιθυμούν ένα νέο μοντέλο. Πρέπει να δίνουμε χώρο και στις φωνές που δεν αντιμετωπίζουν με θετικό πρόσημο τη δημοκρατία, γιατί αυτό είναι το ήθος της, ο διάλογος. Ο Στηβ Μπάνον δεν έρχεται απλά για να βγάλει έναν λόγο, αλλά για να μετάσχει σε ένα διάλογο με τον σπουδαίο Γάλλο διανοητή και φιλόσοφο Μπερνάρ Ανρί Λεβί, φιλοδοξώντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα από την λεκτική αντιπαράθεσή τους».

«Δεν νομίζω ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει ή θα χαθεί. Η Δημοκρατία κινδυνεύει αν δεν εξελιχθεί. Στο συνέδριο προσκαλούμε επιστήμονες ώστε να δούμε ποια μπορεί να είναι η εξέλιξή της. Γιατί, η Δημοκρατία που είχαμε πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια, δεν είναι το μοντέλο που έχουμε σήμερα ή εκείνο που θα ισχύει αύριο», τόνισε.

«Η δημοκρατία δοκιμάζεται σε πολλά σημεία του πλανήτη από τον εθνολαικισμό και τα αυταρχικά καθεστώτα», υπογράμμισε ο κ Τσάλτας και συμπλήρωσε ότι : «Δεν ήρθαμε στην Ελλάδα για ιστορικούς λόγους, επειδή αποτελεί λίκνο της Δημοκρατίας. Όταν ξεκινήσαμε το εγχείρημά μας, η Ελλάδα ήταν στη δίνη της κρίσης, με μια κυβέρνηση κάπως διαφορετική και η τωρινή κυβέρνηση όπως και η χώρα, σίγουρα δεν είναι όπως τότε. Η κυβέρνηση έχει ένα άλλο ύφος. Όλα αυτά αποτελούν ενδιαφέροντα μαθήματα για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό προσφέρουν στο Democracy Forum η Αθήνα και η Ελλάδα. Όχι μόνον την ιστορία αλλά τη σύγχρονη πραγματικότητα, την εμπειρία και αν κατόρθωσε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και να βγει δυνατότερη από την κρίση».

«Η Αθήνα έχει γίνει πιο δημιουργική»

Υποστήριξε ότι η Αθήνα στη διάρκεια της κρίσης: «Εχει γίνει πιο δημιουργική, είναι διαφορετική παρότι υπέστη πολλές πιέσεις και μεγάλη μερίδα του κόσμου υποφέρει. «Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο. Έχει εκλυθεί μια δημιουργικότητα μέσα από την κρίση», κατέληξε ο κ Τσάλτας.

Νewsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα