back to top
21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βουλή: Συζήτηση για τη σύσταση προκαταρκτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Διαβάστε επίσης

Με μυστική ψηφοφορία, που αναμένεται να διεξαχθεί γύρω στα μεσάνυχτα, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί χωρίς τους βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜΕΡΑ 25, καθώς αποχώρησαν από την Ολομέλεια.

Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00, με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Προαποφασισμένη πολιτική δίωξη και σκευωρία σε βάρος μου

Για προαποφασισμένη πολιτική δίωξη και σκευωρία σε βάρος του, έκανε λόγο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τονίζοντας ότι «εκτελείται οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο από εγκληματική οργάνωση» στην οποία συμμετέχουν πολιτικοί και δικαστικοί, προσθέτοντας «είστε αποφασισμένοι να με τελειώσετε, αλλά δεν τελειώνω εύκολα».

«Είναι αδιανόητο, οι προδότες της παράταξης της ΝΔ να εκβιάζουν με νέα προδοσία, ώστε να εκδικηθούν τον Τσίπρα και εμένα», είπε ο τέως αναπληρωτής υπουργός και καταφέρθηκε εναντίον της κ. Ράικου και του κ. Αγγελή.

«Δεν τολμάτε να τα βάλετε με τον Τσίπρα, αλλά με εμένα και ελπίζετε η λάσπη να λεκιάσει και αυτόν» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Oμιλίες αρχηγών των κομμάτων

Αλ. Τσίπρας: «Είστε και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα» 

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό γιατί δεν εμφανίστηκαν στη Βουλή εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Ντρέπεστε για αυτό που κάνετε και το βάζετε στα πόδια. Είστε και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «παρωδία» διαδικασίας.  

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αποτελεί προσβολή και μέγιστη ανευθυνότητα η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής μέσω της στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων, επιμένοντας ότι ο κος Παπαγγελόπουλος είναι το εξιλαστήριο θύμα και ότι το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά. «Ο Πρωθυπουργός είναι δύο φορές δειλός γιατί δεν είχε το σθένος να παραπέμψει εμένα φοβούμενος τον διεθνή διασυρμό», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

Φ. Γεννηματά: «Απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος» 

«Απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος αλλά και σε ύψος για να αποκαλυφθούν οι ευθύνες και οι υπεύθυνοι όσο βαθιά και όσο ψηλά και αν βρίσκονται» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, προειδοποιώντας όπως είπε την κυβερνητική πλειοψηφία να μην αναπέμψει το φάκελο στη δικαιοσύνη με την αιτιολογία της αναρμοδιότητας της επιτροπής.  

Υποστήριξε επίσης ότι η  υπόθεση Νovartis δεν αφορά μόνο ένα σοβαρό σκάνδαλο που δεν διερευνήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως έπρεπε, αλλά αφορά και ένα σκοτεινό παραδικαστικό σύστημα, που γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα ενός τμήματος της δεξιάς αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το καρπώθηκε απροκάλυπτα και αδίστακτα. 

Δ. Κουτσούμπας: H κυβέρνηση επαναφέρει τη βολική ατζέντα της σκανδαλολογίας

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαναφέρει τη βολική ατζέντα της σκανδαλολογίας και της τεχνητής αντιπαράθεσης σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού.

Επίσης ανέφερε ότι ακόμη και ο τρόπος που θα διεξαχθεί η έρευνα συσκοτίζει αντί να βοηθά στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Κυρ. Βελόπουλος: «Φυγομαχία και δειλία της κυβέρνησης»

Για «φυγομαχία και δειλία της κυβέρνησης», τα μέλη της οποίας δεν ήρθαν στη Βουλή για να αντιμετωπίσουν τη «συμμορία του ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Το ΜΕΡΑ 25 δεν θα μετάσχει στην ψηφοφορία

Για κοκορομαχίες μίλησε ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης εκφράζοντας την άποψη ότι ο ελληνικός λαός δεν μας έστειλε εδώ για να είμαστε ανακριτές, εισαγγελείς και αξιολογητές ποινικών ευθυνών των πολιτικών μας αντιπάλων.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό το ΜΕΡΑ 25 δεν θα μετάσχει ούτε στη αποψινή ψηφοφορία ούτε στις εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής που θα συσταθεί. 

Oμιλίες των εισηγητών των κομμάτων

Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης χαρακτήρισε απολύτως θεσμική την πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές γι’ αυτό και σήμερα δεν υπάρχουν υπουργοί στα υπουργικά έδρανα.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι το κατηγορητήριο παραμένει ανοιχτό και για άλλα αδικήματα, αν προκύψουν στοιχεία και για άλλες εξωθεσμικές παρεμβάσεις. «Όταν μιλάτε για Novartis, θα εκστομίσετε ποτέ τη λέξη σκάνδαλο;», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέλει να κρύψει από την ελληνική κοινωνία το τι ακριβώς συνέβη με τη διαφθορά στον χώρο της Υγείας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε «ότι οι κατηγορίες δεν αφορούν αμέλειες ή λάθη αλλά βαρύτατες παρανομίες και όλοι οι βουλευτές οφείλουμε να πούμε ένα “ναι” στη σύσταση της επιτροπής, όπως άλλωστε είπαμε ναι και πριν μερικές ημέρες στην άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου την οποία ζήτησε ο ίδιος».

Το ΚΚΕ μέσω του Νίκου Καραθανοσόπουλου ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στη ψηφοφορία αρνούμενο να νομιμοποιήσει την τακτική των κάλπικων αντιπαραθέσεων.

Ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση είπε ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο ελληνικό δημόσιο».

Τέλος η Φωτεινή Μπακαδήμα από την πλευρά του ΜΕΡΑ25 χαρακτήρισε «αδιανόητο» να λειτουργεί η Βουλή ως δικαστικό σώμα.

 

Δημήτρης Ράντος – Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα