back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τέλος σε 6 λεωφορειακές γραμμές-Αλλαγές σε δρομολόγια και νέες διαδρομές

Διαβάστε επίσης

Στην αναστολή λειτουργίας έξι γραμμών προχωρά την επόμενη εβδομάδα ο ΟΑΣΑ. Ο Οργανισμός προσανατολίζεται και σε περαιτέρω καταργήσεις λεωφορειακών γραμμών, αλλά και σε συνενώσεις, τροποποιήσεις, ενισχύσεις και διαχωρισμό γραμμών της Αττικής στα δύο.

Στόχος είναι η μετατροπή ακόμα περισσότερων γραμμών λεωφορείων σε τροφοδοτικές των μέσων σταθερής τροχιάς, ώστε να μειωθεί το μήκος των διαδρομών, και ως εκ τούτου και τα λειτουργικά κόστη.

Επιπλέον, το «κόψιμο» των πρώτων έξι λεωφορειακών γραμμών και η συνακόλουθη μείωση του συγκοινωνιακού έργου, δίχως άλλο «εξυπηρετεί» την διοίκηση του ΟΑΣΑ με δεδομένες τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα, κυρίως λεωφορεία και τρόλεϊ. Κι αυτό γιατί πολύ συχνά περιορίζονται αρκετά δρομολόγια στις λεωφορειακές γραμές μεγάλου μήκους εξαιτίας των ελλείψεων. Παράλληλα, η διοχέτευση περισσότερων επιβατών στα μέσα σταθερής τροχιάς, την στιγμή που οι χρονοαποστάσεις έχουν αυξηθεί, αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση σε ορισμένους «δημοφιλείς» σταθμούς, ειδικά τις ώρες αιχμής.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΟΑΣΑ «οι αλλαγές στηρίζουν τον συγκοινωνιακό σχεδιασμό του Οργανισμού, ο οποίος έλαβε υπόψη του τα λειτουργικά στοιχεία των γραμμών που τροποποιούνται (διαδρομή, δρομολόγια, οχήματα, επιβατική κίνηση κλπ.), τους διαθέσιμους πόρους της ΟΣΥ Α.Ε. (οδηγοί και οχήματα), καθώς και την ανάγκη βέλτιστης αξιοποίησης αυτών». Επισημαίνεται επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις «υπήρχαν επικαλύψεις συγκοινωνιακού έργου είτε από άλλες γραμμές λεωφορείων ή από τις γραμμές του μετρό, ενώ για κάθε αλλαγή προηγήθηκε αυτοψία από τους συγκοινωνιολόγους του ΟΑΣΑ».

Οι 6 γραμμές που καταργούνται είναι οι εξής:

1. Λεωφορειακή γραμμή 100 – ΠΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ – ΚΟΛΩΝΑΚΙ – ΑΓΟΡΑ.
Ο ΟΑΣΑ έλαβε υπόψη τη δυνατότητα κάλυψης των υπαρχουσών μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από την γραμμή 100 από τις γραμμές μετρό 1, 2, 3, και από άλλες λεωφορειακές γραμμές και γραμμές τρόλεϊ στο Δήμο Αθηναίων.

2. Λεωφορειακή γραμμή 155 – ΣΤ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ.
Εκτιμήθηκε ότι οι μετακινήσεις της γραμμής καλύπτονται από άλλες γραμμές και τη δημοτική συγκοινωνία.

3. Κυκλική λεωφορειακή γραμμή 165 – ΤΕΡΨΙΘΕΑ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
Σημειώνεται πως η γραμμή έχει μείνει με ένα μόνο δρομολόγιο τη μέρα.

4. Λεωφορειακή γραμμή Γ16 – ΠΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ – ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ.
Επιπλέον τροποποιείται η διαδρομή με ταυτόχρονη πύκνωση των δρομολογίων της λεωφορειακής γραμμής 866. Ο ΟΑΣΑ έλαβε υπόψη τη δυνατότητα κάλυψης των υπαρχουσών μετακινήσεων, που εξυπηρετούνται από τη λεωφορειακή γραμμή Γ16, μέσω της ενίσχυσης της λεωφορειακής γραμμής 866 και της τροποποίησής της για μετεπιβίβαση στη λεωφορειακή γραμμή Α15 ή στη γραμμή μετρό 3, καθώς την ανάγκη ταχύτερης σύνδεσης των κατοίκων του Ασπροπύργου με τον Στ. Αγ. Μαρίνας.

5. Κυκλική λεωφορειακή γραμμή 713 – ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ (ΠΑΝΟΡΑΜΑ) – ΣΤ. ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ.
Παράλληλα επεκτείνεται η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής Β12 στον Δήμο Φυλής. Ο ΟΑΣΑ έλαβε υπόψη τη δυνατότητα κάλυψης των υπαρχουσών μετακινήσεων, που εξυπηρετούνται από τη λεωφορειακή γραμμή 713, μέσω της επέκτασης και της ενίσχυσης της λεωφορειακής γραμμής Β12.

6. Λεωφοριακή γραμμή Χ80 – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ EXPRESS.
Καταργείται επίσης το σύνολο των στάσεων της γραμμής οι οποίες λειτουργούσαν αποκλειστικά για τη γραμμή.

Επιπλέον ο ΟΑΣΑ έχει σχεδιάσει τις εξής τροποποιήσεις δρομολογίων.

1. Η λεωφορειακή γραμμή 054 – ΠΕΡΙΣΣΟΣ-ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ διαχωρίζεται σε δύο νέες κυκλικές λεωφορειακές γραμμές 054 – ΠΕΡΙΣΣΟΣ – ΛΑΜΠΡΙΝΗ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ και 211 – ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ.
Η απόφαση ελήφθη με βάση την ανάγκη καλύτερης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των κατοίκων των Δήμων Ν. Ιωνίας, Γαλατσίου, Βύρωνα και Υμηττού, και λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα κάλυψης των υπαρχουσών μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από την υφιστάμενη γραμμή 054, στο τμήμα διαδρομής της στο κέντρο της Αθήνας, από το υφιστάμενο δίκτυο τρόλεϊ και μετρό.

2. Ενοποιούνται οι λεωφορειακές γραμμές 409 – ΠΑΠΑΓΟΥ – ΣΤ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ – ΣΤ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ και 413 – ΠΑΠΑΓΟΥ – ΣΤ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ – ΣΤ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ σε μία λεωφορειακή γραμμή: 409 – ΠΑΠΑΓΟΥ – ΣΤ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ.
Η διαδρομή από αφετηρία θα έχει ως εξής: Από Πλατεία Κονίτσης, Φραγκογιάννη, δεξιά Αλευρά Δ., δεξιά Βέρση Κ., αριστερά Καραλή Αθ., δεξιά Καρναβία Γ., αριστερά Λάσκου Β., δεξιά Σταυραετού Γ., δεξιά Μπλέσσα Γ., αριστερά Αργυροκάστρου, δεξιά Εθν. Αμύνης, αριστερά Αναστάσεως, αριστερά Μεσογείων, αριστερά Λεωφ. Κύπρου, αριστερά Αρτέμιδος, δεξιά Κορυτσάς, αριστερά Λεωφ. Στρ. Παπάγου Αλ., δεξιά Αναστάσεως, δεξιά Εθν. Αμύνης, αριστερά Μπιζανίου, αριστερά Ελλησπόντου, δεξιά Αργυροκάστρου, δεξιά Γ. Μπλέσσα, αριστερά Σταυραετού Γ., αριστερά Λάσκου Β., δεξιά Καρναβία Γ., αριστερά Καραλή Αθ., αριστερά Συνταγματάρχου Δαβάκη, δεξιά γύρω από την Πλατεία Κονίτσης (ΑΦΕΤΗΡΙΑ).

3. Τροποποιείται η κυκλική λεωφορειακή γραμμή 711 – ΖΩΦΡΙΑ – ΑΤΤΙΚΗ στο δήμο Φυλής.
Η διαδρομή της γραμμής μεταβάλλεται ως εξής: Από Ανώνυμη Οδό (ΑΦΕΤΗΡΙΑ), αριστερά Ανώνυμη Οδό, αριστερά Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, αριστερά Αγίας Παρασκευής (Γέφυρα Αυλωνίτη), πάνω από την Αττική Οδό, δεξιά Φυλής, συνέχεια Φυλής έως τον Σταθμό Προαστιακού Άνω Λιοσίων στον διαμορφωμένο χώρο, δεξιά αναστροφή στη γέφυρα της Αττικής οδού, αριστερά Φυλής, αριστερά Αγίας Παρασκευής (Γέφυρα Αυλωνίτη), δεξιά Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεξιά Ανώνυμη Οδό (έναντι της εισόδου της ΜΑΚ), δεξιά Ανώνυμη Οδό (ΑΦΕΤΗΡΙΑ).

4. Η γραμμή Β12 – ΜΑΡΝΗ – ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ θα μετονομαστεί σε Β12 ΜΑΡΝΗ – ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ (ΠΑΝΟΡΑΜΑ).

5. Η λεωφορειακή γραμμή 732 – ΑΓ.ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ διαχωρίζεται σε δύο νέες λεωφορειακές γραμμές: 732 – ΑΓ. ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ – ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ και 214 – ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ.
Η απόφαση ελήφθη με βάση την ανάγκη καλύτερης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των κατοίκων των Δήμων Ιλίου, Περιστερίου, Βύρωνα και Καισαριανής, και λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα κάλυψης των υπαρχουσών μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από την υφιστάμενη γραμμή 732, στο τμήμα διαδρομής της στο κέντρο της Αθήνας, από το υφιστάμενο δίκτυο τρόλεϊ και μετρό.

6. Τροποποιείται μόνιμα η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής Β2 – ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ – ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ (μέσω παραλιακής).
Η γραμμή Β2 – ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ – ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ (μέσω παραλιακής) θα μετατραπεί σε κυκλική και θα μετονομαστεί σε Β2 – ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ – ΣΤ. ΣΥΓΓΡΟΥ ΦΙΞ (μέσω παραλιακής) με αφετηρία στον Άγιο Κοσμά.

7. Τροποποιείται η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής Γ10 – ΑΝΑΚΑΣΑ – ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΠΛ.ΒΑΘΗΣ και μετονομάζεται σε 720 – ΑΝΑΚΑΣΑ – ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΣΤ. ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ.
Ο ΟΑΣΑ έλαβε υπόψη τη δυνατότητα κάλυψης των υπαρχουσών μετακινήσεων από και προς το κέντρο της Αθήνας που εξυπηρετούνται από την γραμμή Γ10 από το υφιστάμενο δίκτυο τρόλεϊ που διέρχονται από την οδό Αχαρνών, λεωφορείων και μετρό (γραμμή 1).

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα