back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

O Tραμπ απειλεί την παρμεζάνα και το ελαιόλαδο

Διαβάστε επίσης

H Iταλία και η Ισπανία δεν είναι προσφιλείς μόνο για τις ακτές τους, αλλά και για τα εκλεκτά προϊόντα τους, όπως η ιταλική παρμεζάνα και το ισπανικό ελαιόλαδο. Και τα δύο απειλούνται από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Η παρμεζάνα δεν είναι ένα οπoιοδήποτε τυρί. Είναι ο βασιλιάς των τυριών και ένα από τα «ιερά» προϊόντα που εξάγει η Ιταλία. Παράγεται εδώ και αιώνες με την ίδια παραδοσιακή διαδικασία σε συγκεκριμένες περιοχές, την Πάρμα, τη Μόντενα, την Εμίλια-Ρομάνια και την Μπολόνια. Η προστασία της παρμεζάνας δεν είναι μόνο ζήτημα γαστρονομικής παράδοσης και εθνικής υπερηφάνειας, αλλά βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Ιταλίας, που αποφέρει σημαντικά κέρδη στην οικονομία. Πλέον η ιταλική παρμεζάνα απειλείται από τους νέους αμερικανικούς δασμούς. Οι τιμωρητικοί δασμοί που εξήγγειλε ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ για τις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων έρχονται ως αντίδραση στις επιδοτήσεις της ΕΕ στον ευρωπαϊκό κολοσσό της αεροναυπηγικής Airbus. Ως απάντηση, ο Τραμπ θέλει να επιβαρύνει με δασμούς ύψους 25% ιταλικά προϊόντα, όπως η παρμεζάνα και το τυρί γκράνα παντάνο.

Στο στόχαστρο του Τραμπ ζαμπόν Πάρμας και Campari

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με υπολογισμούς, αντί για 2,15 δολάρια, ένα κιλό παρμεζάνα θα τιμολογείται με δασμούς ύψους 6 δολαρίων. Έτσι οι Αμερικανοί θα πρέπει να πληρώνουν 45 δολάρια το κιλό, αντί 40 δολαρίων που ήταν μέχρι τώρα η τιμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι δεύτερη πιο σημαντική χώρα που εισάγει ιταλική παρμεζάνα, περίπου 10.000 τόνους τον χρόνο. Την ξεπερνά μόνο η Γαλλία με 11.000 τόνους εισαγόμενης παρμεζάνας ετησίως. «Είμαστε μουδιασμένοι γιατί πλήττεται αδικαιολόγητα ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας μας», δήλωσε ο Νικόλα Μπερτινέλι, επικεφαλής της Κοινοπραξίας Ιταλικής Παρμεζάνας. Πέρα από την παρμεζάνα, από τους αμερικανικούς δασμούς επηρεάζονται και το ιταλικό ζαμπόν, το ιταλικό σαλάμι, καθώς και το Campari.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα με «ύψιστη προσοχή» και ότι «οι δασμοί μπορούν να βλάψουν πολύ» την ιταλική οικονομία. Πιο παραστατικός στις δηλώσεις του ήταν ο υπ. Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος χαρακτήρισε την παρμεζάνα και το ιταλικό ζαμπόν «φεράρι της γαστρονομίας». Σημείωσε μάλιστα σε καθησυχαστικούς τόνους ότι πρόκειται για τα καλύτερα προϊόντα του είδους στον κόσμο και ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα συνεχίσουν να τα προτιμούν. Από τους αμερικανικούς βέβαια δασμούς γλιτώνουν το ζαμπόν Πάρμας, η μοτσαρέλα και ο αφρώδης οίνος Προσέκο. Επιπλέον, τα ιταλικά κρασιά, όπως επίσης και το ιταλικό ελαιόλαδο εξαιρούνται.

Ανησυχία στην Ισπανία για το ελαιόλαδο Ανδαλουσίας

Μπορεί το ιταλικό ελαιόλαδο να γλίτωσε από τους δασμούς, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για το εξίσου διάσημο και περιζήτητο ισπανικό ελαιόλαδο, που παράγεται κυρίως στην περιοχή της Ανδαλουσίας. Από τα 400 εκατομ. ευρώ των εσόδων που αποκόμισε η Ισπανία από τις εξαγωγές ελαιόλαδου στις ΗΠΑ το 2018, το 80% προέρχεται από την Ανδαλουσία. Στην περιοχή αυτή η παραγωγή ελαιόλαδου έχει όχι μόνο σημαντικό οικονομικό ρόλο αλλά και έναν εξίσου σημαντικό κοινωνικό. Όπως ανέφερε η Ρότσιο Μπλάνκο, τοπική υπ. Εργασίας, οι νέοι αμερικανικοί δασμοί ενδέχεται να πλήξουν πολλές επιχειρήσεις της Ανδαλουσίας, αυξάνοντας το ποσοστό ανεργίας. «Δεν ξέρω για πόσο καιρό θα αντέξουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται», δήλωσε χαρακτηριστικά. Για τον Μαριάνο Ινίγκο, καθηγητή στο στην Οικονομική Σχολή EAE, πρόκειται για μια επικείμενη «καταστροφή» που μπορεί να σημάνει για πολλές ισπανικές εταιρείες το τέλος.

πηγή Deutsche Welle

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα