back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Brexit : Διευκρινίσεις στις Βρυξέλλες για τις προτάσεις Τζόνσον πρόθυμο να κάνει το Λονδίνο

Διαβάστε επίσης

Επαναρχίζουν αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και αναμένεται η βρετανική πλευρά να προχωρήσει σε διευκρινίσεις αναφορικά με τις προτάσεις του Μπόρις Τζόνσον για την επίτευξη μιας συμφωνίας Brexit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι διαπραγματευτές της ΕΕ για το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού που πρωταρχικό στόχο είχε την άρση του αδιεξόδου σε ό,τι αφορά το περιώνυμο πλέον backstop (ιρλανδικά σύνορα), έκανε σαφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτό το Σαββατοκύριακο επρόκειτο να επανεξετάσει τις προτάσεις του και κατά πιθανότητα να υποβάλλει στις Βρυξέλλες ένα “κείμενο επεξηγήσεων” για το σχέδιο Τζόνσον.

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι οι νέες προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Τετάρτη συνιστούν μια “σημαντική” μετατόπιση και τη βάση για έναν “δίκαιο και λογικό συμβιβασμό” μετά από μια μακρά περίοδο πολλών μηνών κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις για το Brexit “είχαν βαλτώσει”.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες, Άνταμ Φλέμινγκ, έπειτα από συνομιλίες διάρκειας πέντε ωρών την περασμένη Παρασκευή, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία να αρχίσουν “έντονες διαπραγματεύσεις” για τη σύνταξη ενός τελικού δεσμευτικού κειμένου – συμφωνίας που θα έχει νομική ισχύ.

Σύμφωνα με τον Άνταμ Φλέμινγκ, το Λονδίνο θα ήθελε οι διαπραγματεύσεις αυτές να είχαν ήδη αρχίσει, αλλά οι Βρυξέλλες ανησυχούν για το ενδεχόμενο το Ηνωμένο Βασίλειο να αφήσει πολλές λεπτομέρειες που αφορούν τους τελωνειακούς ελέγχους και τις συνοριακές διευθετήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία να συμφωνηθούν στη μετα-Brexit εποχή.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ τόνιζαν σε διπλωμάτες την Παρασκευή που μας πέρασε ότι στο σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον “υπάρχουν κενά” και ότι απαιτούνται “ουσιαστικές αλλαγές” για να γίνει αποδεκτό.

Δεν παραιτείται ο Μπόρις Τζόνσον

“Αν τολμάς να με απολύσεις” – ο πρωτοσέλιδος τίτλος στους Sunday Times σήμερα. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Μπόρις Τζόνσον σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου θα προκαλέσει τη βασίλισσα Ελισάβετ να τον αποπέμψει αντί να υποβάλλει την παραίτησή του.

Οι Sunday Times γράφουν ότι στενοί συνεργάτες του Τζόνσον έχουν αποκαλύψει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να “προχωρήσει στην κατάληψη”, όπως είπαν, της Ντάουνινγκ Στριτ, εάν οι βουλευτές δεν τον υποστηρίξουν και συμφωνήσουν ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός να αναλάβει την εξουσία.

Πηγές ανέφεραν στους Sunday Times ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Στίβεν Μπέρκοου, θεωρείται πιθανός ηγέτης μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Εν τω μεταξύ ο Observer προβάλλει τις δηλώσεις που έκανε στο Παρίσι ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι η βρετανική κυβέρνηση – “θα πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη” – στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit.

O Μισέλ Μπαρνιέ κατέστησε σαφές ότι η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δεν πρόκειται να συνεχισθεί εάν δεν αλλάξει τις προτάσεις του ο Μπόρις Τζόνσον.

Στο κύριο άρθρο της , η εφημερίδα Sun on Sunday επικροτεί την “αξιόπιστη προσφορά” προς την ΕΕ – όπως εκτιμά ο αρθρογράφος της Sun – που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο βρετανός πρωθυπουργός για την άρση του αδιεξόδου και παροτρύνει τους ηγέτες της ΕΕ να εγκαταλείψουν την “πεισματική στάση” τους και να διανύσουν το ήμισυ του δρόμου για να συναντήσουν κάπου στη μέση της διαδρομής τον Μπόρις Τζόνσον και να καταλήξουν σε μια συμφωνία Brexit.

Επελαύνουν οι Τόρις

Με 15 μονάδες προηγείται το Συντηρητικό κόμμα του Εργατικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ολοκλήρωση των ετήσιων συνεδρίων των κομμάτων σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Opinium που έγινε για λογαριασμό του Observer.

Oι Τόρις συγκεντρώνουν το 38% των προτιμήσεων των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα της Opinium. Έχουν δηλαδή κερδίσει δύο επιπλέον μονάδες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι Εργατικοί έχουν απωλέσει μια μονάδα και έχουν περιορισθεί στο 23%.

Πτωτική πορεία ακολουθεί και το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών που μέσα σε επτά ημέρες έχει χάσει πέντε μονάδες με τη δύναμή του να έχει συρρικνωθεί στο 15%.

Από τη δεξαμενή των υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν χάσει ένα ποσοστό γύρω στο 7% ενώ οι Εργατικοί από την ίδια δεξαμενή έχουν ενισχυθεί με εννέα ποσοστιαίες μονάδες.

Το Εργατικό κόμμα όμως είχε απώλειες στη μερίδα εκείνη του εκλογικού σώματος που είναι υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinium μόνο το 8% των ψηφοφόρων που θέλουν την “αποδέσμευση” από το ευρωπαϊκό μπλοκ προτίθενται να στηρίξουν τους Εργατικούς εάν προκηρυχθούν γενικές εκλογές.

Παράλληλα η δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να υπερέχει σημαντικά έναντι αυτής του Τζέρεμι Κόρμπιν. Το 36% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Opinium θεωρεί ότι ο Τζόνσον θα είναι καλύτερος πρωθυπουργός από τον Κόρμπιν η δημοφιλία του οποίου έχει περιορισθεί στο 16%.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα