back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προβλήματα στα φρεάτια σε κάθε νεροποντή- Σε εξέλιξη πρόγραμμα επισκευής

Διαβάστε επίσης

Προβληματικά φρεάτια εντοπίζονται σε πολλά νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να κατακλύζονται δρόμοι από τα νερά,  σε κάθε ισχυρή καταιγίδα. Το ζήτημα του καθαρισμού συχνά δεν είναι τόσο προφανές, καθώς υπάρχουν φρεάτια που υπάγονται στην αρμοδιότητα των Δήμων και άλλα σε βασικά οδικά δίκτυα που υπάγονται στην ΕΥΔΑΠ και τη Περιφέρεια.

Φερτά υλικά ( χώμα, φύλλα, μπουκάλια και σακούλες) σκεπάζουν σε πολλές περιπτώσεις τα φρεάτια, σε κάποια αλλά σημεία φαίνεται ότι είναι βουλωμένα από το νερό που επιπλέει στην επιφάνεια τους και σε ορισμένα άλλα έχουν φυτρώσει δίπλα, χόρτα που περιορίζουν την δυνατότητα απορρόφησης του νερού.

Πάντως, από τον δήμο Αθηναίων δηλώνουν πανέτοιμοι σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση τονίζοντας ότι ήδη «τρέχει» πρόγραμμα για την επισκευή των προβληματικών φρεατίων, με τα 500 από αυτά να έχουν ήδη επισκευαστεί.

Παράλληλα, συνεργεία του δήμου βρίσκονται ήδη απο το πρωί έξω στους δρόμους με σκοπό να επεμβαίνουν όπου χρειαστεί σε έκτακτες περιπτώσεις κατά την διάρκεια των καιρικών φαινομένων και φυσικά μετά την εκδήλωση τους για τυχόν αποφράξεις φρεατίων στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση οι δημότες όταν εντοπίζουν πρόβλημα που αφορά τα φρεάτια κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων ή μετά μπορούν να καλούν στον τετραψήφιο αριθμό 1595 .

Το οδοιπορικό του Αθήνα 9.84

Στην οδό Φειδιππίδου, σε έναν από το κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας που συνδέεται με τις λεωφόρους Κηφισίας και Αλεξάνδρας, καταγράφονται φρεάτια που τα νερά από την χθεσινή νεροποντή έχουν καθίσει στην επιφάνεια των «μπουκωμένων» φρεατίων σχηματίζοντας μια μικρή λιμνούλα.

Στην αρχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας μέχρι το κτίριο της ΓΑΔΑ υπάρχουν πολλά φρεάτια που έχουν σκεπαστεί από φέρτα υλικά, κυρίως φύλλα και πλαστικές σακούλες. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στα φρεάτια που υπάρχουν στις γωνιές του κτιρίου της ΓΑΔΑ.

Επι της Αλεξάνδρας και λίγο πριν τον δρόμο της Μουστοξύδη που οδηγεί προς τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων υπάρχει επίσης φρεάτιο σκεπασμένο από φύλλα και σακούλες. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται παρακάτω στην λεωφόρο Αλεξάνδρας και σε κάποια φρεάτια που βρίσκονται στο ύψος που ξεκινούν τα όρια από το πάρκο στο Πεδίον του Άρεως.

Καλή εικόνα παρουσιάζεται στον δρόμο της Πατησίων με τα φρεάτια να είναι καθαρά στην επιφάνεια τους. Αντίστοιχη εικόνα και στην οδό Σταδίου, με εξαίρεση το φρεάτιο που βρίσκεται στην συμβολή με την οδό Κολοκοτρώνη που σε πολλά σημεία του έχει σκεπαστεί στην επιφάνεια με χώμα και φερτά υλικά.
Καλή εικόνα παρουσιάζεται αντίστοιχα σε Πανεπιστημίου και Κηφισίας στο ύψος μέχρι το Γηροκομείο.

Υπερυψωμένα χόρτα που έχουν φυτρώσει ακριβώς δίπλα από τα φρεάτια εμποδίζοντας την δυνατότητα απορρόφησης του νερού καταγράφονται στον κόμβο Κατεχάκη και στην διαδρομή μέχρι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σκεπασμένα φρεάτια από φερτά υλικά εντοπίζονται και στα όρια των δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου και ειδικότερα στους δρόμους της Παπαδιαμαντοπούλου και Μικράς Ασίας.

Σχετικά με το θέμα των φρεατίων κύκλοι του δήμου Αθηναίων έκαναν τις εξής παρατηρήσεις:

– Τα φρεάτια διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες σε επίπεδο χωροταξικό. Υπάρχουν τα φρεάτια που ανήκουν στα βασικά οδικά δίκτυα και στα δημοτικά οδικά δίκτυα.

Στα βασικά οδικά δίκτυα δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου. Είναι αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας.

– Ο Δήμος της Αθήνας έχει στην αρμοδιότητα του περίπου 20.000 φρεάτια.

– Ο όρος προβληματικό φρεάτιο χωρίζεται σε δυο κατηγορίες : Το φρεάτιο που έχει χρήση επισκευής ή ανακατασκευής και από την άλλη τα φρεάτια που είναι βουλωμένα. Από πλευράς βουλωμένων δεν εντοπίζονται φρεάτια που ανήκουν στον δήμο βουλωμένα. Υπάρχουν φρεάτια που χρίζουν επισκευής που δεν έχουν την δυνατότητα απορροής. Στο κομμάτι της επισκευής τρέχει αυτή την στιγμή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου πρόγραμμα ανακατασκευής περίπου 500 φρεατίων.

Τι λέει ο Δήμος για τα φρεάτια

Κύκλοι του δήμου σημειώνουν ότι αυτό που φάνηκε από τις πρόσφατες νεροποντές στην Αθήνα είναι ότι σε 4 σημεία στην Αθήνα υπήρξε πρόβλημα με τα φρεάτια. Και συγκεκριμένα στις οδούς Σπύρου Λάμπρου, Δραγούλη, Μπουμπουλίνας και Μιχαλακοπούλου.

«Βασικός μας σύμμαχος είναι ο πολίτης», σημειώνουν χαρακτηριστικά από τον δήμο « καθώς σε κάθε περίπτωση οι δημότες μπορούν να καλούν στον τετραψήφιο αριθμό 1595».

Σε επίπεδο δήμου, σε όλες τις δημοτικές κοινότητες υπάρχουν συνεργεία, τα οποία επιχειρούν προ του φαινομένου, κατά την διάρκεια του φαινομένου σε έκτακτες περιπτώσεις, αλλά και πάντα μετά την εκδήλωση του φαινομένου όπου τα συνεργεία του δήμου πάνε στα σημεία που έχουν υποδείξει και οι δημότες.

Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι ήδη από την πρώτη μέρα αναληψης καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής υπάρχει εντολή για την επισκευή των προβληματικών φρεατίων από τον δήμο. Ήδη έχουν επισπευστεί περίπου 500 φρεάτια.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα