back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης σε Πομπέο: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία

Διαβάστε επίσης

«Οι κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνάντησης που έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγω για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και συνοδεύονται από ακραία και αντιαπαραγωγική ρητορική και πρόσθεσε ότι οι πρακτικές της Τουρκίας συχνά δεν συνάδουν με την στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα μας μετά από χρόνια κρίσης οδεύεει με σταθερά βήματα προς την ανάκαμψη μέσα στις συνθήκες σταθερότητας.

Επισήμανε τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και χαρακτήρισε το έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον από αμερικάνικες εταιρίες, ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Ανέφερε τέλος ότι η επικαιροποίηση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ ενισχύει την συνεργασία υπέρ της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

«Ήμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα διατελέσει τον ρόλο της σαν πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πομπέο ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα ότι οι σχέσεις των δυο χωρών ποτέ δεν ήταν σε υψηλότερο επίπεδο και τόνισε ότι οι αμερικάνικες εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικι Πομπέο, έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών,

Με χαρά σάς καλωσορίζω, σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ευκαιρία του δεύτερου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των χωρών μας.

Διαδικασία, που αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας.

Επέστρεψα μόλις προ εβδομάδος από τις ΗΠΑ. Εκεί, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στις κεντρικές εκδηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να συναντηθώ με τον Υπουργό Εμπορίου κ. Ross, παλιό καλό φίλο της Ελλάδος.

Συζητήσαμε τις κοινές οικονομικές προοπτικές μας. Και παρουσίασα αναλυτικά τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται, σήμερα, στην Ελλάδα.

Βρήκα, επίσης, ξεχωριστό ενδιαφέρον στη συμμετοχή μου στην πολύ ζωντανή κοινότητα των δεξαμενών σκέψης στις ΗΠΑ.

Και, βεβαίως, η επαφή μου με την δυναμική ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ υπενθύμισε τους στενότατους δεσμούς που ενώνουν την Αμερική και την Ελλάδα. Δεσμοί αρχών και κοινών διαδρομών.

Οι σχέσεις μας οικοδομήθηκαν πάνω στις ίδιες αξίες της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σφυρηλατήθηκαν σε κοινούς αγώνες σε δυο παγκοσμίους πολέμους. Και προσωποποιήθηκαν στους εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μου που επέλεξαν τις ΗΠΑ ως δεύτερη πατρίδα τους.
Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης το 2021 πιστεύω ότι θα αποτελέσουν ορόσημο υπενθύμισης και εμβάθυνσης αυτής της βαθιάς ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η επίσκεψή σας, κύριε Υπουργέ, πραγματοποιείται νωρίς, δηλαδή μόλις 3 μήνες από την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Η έλευσή σας συμπίπτει με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός να διαμορφώσουμε μια νέα πορεία για την χώρα μας.

Αφήνοντας πίσω τις δύσκολες μέρες μιας πολύπλευρης κρίσης και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Ύστερα από 10 χρόνια οικονομικής αντιξοότητας με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις, οδεύουμε με σταθερά βήματα προς την ανάκαμψη.

Σε συνθήκες απόλυτης πολιτικής σταθερότητας, λάβαμε ήδη σαφή μέτρα που την υπηρετούν: Πήραν τέλος οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Επιχειρήσεις και πολίτες ανακουφίζονται από την υψηλή φορολογία.

Μειώνουμε το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις. Και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Οι συνομιλίες μας στην Αθήνα, αυτές τις ημέρες, εκτείνονται σε ευρύ φάσμα θεμάτων.

Η Άμυνα, η Οικονομία -με αιχμή την Ενέργεια, τον Τουρισμό και το Εμπόριο- όπως και οι πολιτιστικές σχέσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής συνεργασίας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να την ενισχύσουμε και άλλο.

Συμφωνήσαμε και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό στην επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Κάτι που ενισχύει το κοινό στρατιωτικό και ευρύτερα στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ πάντα της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Πολύ περισσότερο όταν στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, και συνοδευόμενα συχνά από μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική.

Αναφέρομαι, κύριε υπουργέ, στην πρακτική της γειτονικής Τουρκίας η οποία, δυστυχώς συχνά, δεν συνάδει με τη στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα.

Για τις εξελίξεις, αυτές, άλλωστε, έχει τοποθετηθεί και με επίσημες αποφάσεις της η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο. Την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Προσδοκώ, στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα οδηγήσει τελικά, στη διαμόρφωση ενός πιο εποικοδομητικού και γόνιμου κλίματος στην περιοχή.

Η συνεργασία μας, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Αμερικανοί τουρίστες επισκέπτονται την πατρίδα μου.

Ότι τα προγράμματα υποτροφιών και ανταλλαγής φοιτητών έχουν ενταθεί.

Ότι η Ελλάδα έχει πλήρως αποκατασταθεί στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου. Και ότι οι οικονομικές μας σχέσεις βελτιώνονται σε βάση σταθερή.

Η απόκτηση των ναυπηγείων στη Σύρο από την εταιρεία ONEX και, πιο πρόσφατα, το έντονο ενδιαφέρον των αμερικάνικων πολυεθνικών Pfizer και Cisco να επενδύσουν στον φαρμακευτικό τομέα και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το πολύ μεγάλο και έμπρακτο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για το έργο στο Ελληνικό συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Στην οικονομία της και στο υψηλά εξειδικευμένο δυναμικό της.

Τέλος, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και στην ενεργειακή συνεργασία μας, περιλαμβανομένης εκείνης στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Όπως και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, έχοντας κατά νου τη συμμετοχή της EXXON MOBIL στους διεθνείς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κρήτης.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ με αισθήματα φιλίας και εκτίμησης και μαζί σας καλωσορίζω και το άνοιγμα αυτού του νέου κεφαλαίου στην μακρά, κοινή μας πορεία».

Επί ποδός βρίσκονται περισσότεροι από χίλιοι αστυνομικοί, ενώ τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών συνοδεύουν πράκτορες του FBI και της CIA.

Στις 12:20 υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών. Από την είσοδο του νεοκλασικού ο Ν. Δένδιας τον οδήγησε στην αίθουσα Καποδίστρια του πρώτου ορόφου όπου οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών είναι η τρίτη φορά που συναντώνται, καθώς τον Ιούλιο ο Ν. Δένδιας είχε επισκεφθεί τη Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο εκτός του ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού μετά από χρόνια στην Αθήνα είναι και η μεγαλύτερη σε διάρκεια αν τη συγκρίνει κανείς με την επίσκεψη του προκατόχου του Τζον Κέρι ο οποίος είχε μείνει στην Αθήνα λίγες μόνο ώρες. Ένδειξη της εξαιρετικής σημασίας που δίνει η αμερικανική πλευρά στη στενότερη αμυντική και όχι μόνο συνεργασία της με την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος δεδομένου του σημαντικού ρόλου της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του εξάλλου χθες το βράδυ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζε ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σηματοδοτεί ένα «ιστορικό σημείο» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις ΗΠΑ και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. «Μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο» αναφέρεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα για τη Συμφωνία αναφέρει: «Χαιρετίζουμε τη συμφωνία μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις διμερείς μας δραστηριότητες στη Λάρισα, το Στεφανοβίκιο και την Αλεξανδρούπολη και να διατηρήσουμε την αυξημένη δραστηριότητα στη ναυτική βάση της Σούδας. Η συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επιτρέπει την αμοιβαία επωφελή βελτίωση των υποδομών και υποστηρίζει την αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα για τη δαπάνη 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει ειδική αναφορά στην ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής σχέσης ενώ υπογραμμίζοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική για τη θωράκιση της οικονομικής και πολιτικής ασφάλειας αλλά και τη διασφάλιση της κυριαρχίας, γίνεται μνεία στο πώς η χώρα μας συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα