back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πως μπορεί η Αθήνα να γίνει «έξυπνη» πόλη

Διαβάστε επίσης

Τι συμβαίνει με την Αθήνα ; Ένα χρόνο αφότου αναδείχθηκε ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Καινοτομίας δεν φαίνεται σε θέση να ενεργοποιήσει τα θετικά στοιχεία εκείνης της βράβευσης και μοιάζει κολλημένη στον πυθμένα της δεξαμενής των “ έξυπνων “ πόλεων.

Η πόλη των Αθηνών στην φετινή κατάταξη του διεθνούς κέντρου ερευνών IMD καταλαμβάνει στην 95η θέση μεταξύ 102 πόλεων από όλο τον κόσμο και βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των εκπροσώπων της Γηραιάς Ηπείρου όσον αφορά στο επίπεδο των υποδομών, την προσβασιμότητα , τη χρήση των νέων τεχνολογιών, την ασφάλεια την ποιότητα του περιβάλλοντος, τα μέσα συγκοινωνίας αλλά και τις δυνατότητες συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων για την πόλη.

Το 2019 η Σιγκαπούρη κατέκτησε τον τίτλο της πιο «έξυπνης» πόλης στον κόσμο . Μια αναμενόμενη ασιατική πρωτιά που όμως επισκιάζουν επτά ευρωπαϊκές πόλεις της στην πρώτη δεκάδα. Στη δεύτερη και τρίτη θέση της κατάταξης συναντάμε τη Ζυρίχη και το Όσλο, ενώ ακολουθούν η Γενεύη και η Κοπεγχάγη. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Όκλαντ, η Ταϊπέι, το Ελσίνκι, το Μπιλμπάο και το Ντίσελντορφ.

Η κατάταξη βασίζεται σε βαθμολογίες που δίνουν οι ίδιοι οι πολίτες για το επίπεδο των υποδομών και τη διάρθρωση των υπηρεσιών με έμφαση στο πόσο εύκολα προσβάσιμες είναι αυτές για όλους. Εξετάζεται επίσης η χρήση των νέων τεχνολογιών και ο αντίκτυπός τους στην καθημερινότητα, η ασφάλεια, η ποιότητα του περιβάλλοντος (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση κτλ), τα μέσα συγκοινωνίας και το κυκλοφοριακό και οι δυνατότητες συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων για την πόλη.

Προλογίζοντας τα αποτελέσματα της φετινής κατάταξης οι ερευνητές του IMD σημειώνουν ότι δεν υπάρχει μία ενιαία «συνταγή» για να βρεθεί μια πόλη μεταξύ των πιο «έξυπνων» του πλανήτη. Η Σιγκαπούρη για παράδειγμα πετυχαίνει πολύ υψηλές επιδόσεις στην ασφάλεια και την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και της κίνησης στους δρόμους.

Η Ζυρίχη λαμβάνει πολύ υψηλές βαθμολογίες στις δημόσιες συγκοινωνίες και την πρόσβαση σε ιατρικές και πολιτιστικές υπηρεσίες. Οι πολίτες του Όσλο χαιρετίζουν τις λύσεις «κυκλικής οικονομίας», τις on- line ψηφοφορίες, με τις οποίες εκφράζουν τις θέσεις για κρίσιμα ζητήματα και τους ποδηλατοδρόμους.

Η πορεία προς το να γίνει μια πόλη έξυπνη δεν είναι μαι στατική διαδικασία τεχνολογικών παροχών. Αντιθέτως είναι μια δυναμική διαδικασία Είναι μία σειρά διαδικασιών με τις οποίες οι πόλεις γίνονται πιο «βιώσιμές» πιο «ανθεκτικές» και με αυτόν τον τρόπο ικανές να ανταποκριθούν πιο γρήγορα στις νέες «προκλήσεις». Οι ψηφιακές τεχνολογίες αξιοποιούνται και μεταφράζονται σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, την καλύτερη χρήση των πόρων και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η διοίκηση της πόλης γινεται πιο διαδραστική με μεγαλύτερη απόκριση στα αιτήματα και τις ανάγκες των κατοίκων της. Στόχος μιας «Έξυπνης Πόλης» είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Έξυπνη Πόλη αφορά στην καλύτερη διαχείριση και παρακολούθηση του Περιβάλλοντος την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υποδομών και έργων

Αρα, μια πόλη πρέπει να είναι έξυπνη προκειμένου για να προσφέρει ένα ισορροπημένο περιβάλλον διαβίωσης στους πολίτες της, αλλά και γιατί τέτοιου είδους πόλεις- όσο μικρές και εάν είναι (πχ το Μπιλμπάο έχει πληθυσμό κάτω των 500.000) αποτελούν «μαγνήτες» επενδύσεων και ταλέντων. Λειτουργούν επίσης ως πρόσφορο έδαφος για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εφαρμογή νέων μοντέλων αστικού σχεδιασμού και ανάπτυξης. Σε ένα κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα πόλεις όπως το Κίεβο της Ουκρανίας (92η) , η Σόφια της Βουλγαρίας (89η) βρίσκονται σε καλύτερη θέση από την Αθήνα ενώ 21 σκαλοπάτια υψηλότερα είναι η Άγκυρα (74η).

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα