back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πλήγμα σε ελληνικά προϊόντα από δασμούς στις ΗΠΑ- Εκτός “μαύρης” λίστας ελιές και ελαιόλαδο

Διαβάστε επίσης

Την ώρα που οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ βρίσκονταν σε ανάκαμψη έντονο προβληματισμό στον αγροτικό κόσμο προκαλεί η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς σε σειρά ελληνικών προϊόντων. Πρόκειται για τα τυριά, τα φρούτα και τις κομπόστες.

Πάντως, το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν οι ροδακινοπαραγωγοί και οι κονσερβοποιοί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου στις ΗΠΑ άγγιζαν ορισμένες χρονιές ακόμα και τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Στα τυροκομικά η πιο σημαντική επίπτωση αφορά τις εξαγωγές φέτας, αν και θα πρέπει να επισημανθεί ότι έχουν περιορισμένη δυναμική επί αμερικανικού εδάφους. Συγκεκριμένα, από τις συνολικές εξαγωγές φέτας μόνο το 2% κατευθύνεται στις ΗΠΑ. Όσον αφορά στο ελληνικό γιαούρτι οι επιπτώσεις είναι μικρότερες αφού οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είναι μηδαμινές.

Από την άλλη πλευρά θετικό είναι το γεγονός ότι δεν προβλέπεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί στις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές και στο ελληνικό ελαιόλαδο.

Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτηρίζονται ως μεγάλη επιτυχία οι επίμονες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα από την επικείμενη επιβολή δασμολογικών αντιποίνων στην ΕΕ που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:”αυτό το γεγονός θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη εξαγωγή των δύο αυτών κορυφαίων αγροτικών προϊόντων στην μεγάλη αμερικανική αγορά αλλά και στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι αντίστοιχων προϊόντων”.

Γιώργος Σάτρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα