back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Π. Μοσκοβισί: Θα δουλέψουμε μαζί για σταδιακή μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων- ου πνίγουν την ανάπτυξη

Διαβάστε επίσης

Την πεποίθηση ότι το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020 θα καλυφθεί, ότι η 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα είναι θετική και θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των SMP-ANFA (από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών) επίσης ότι εξετάζεται θετικά η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να διατεθούν τα κεφάλαια αυτά για επενδύσεις, εξέφρασε ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα, κατά την τελευταία επίσκεψη που πραγματοποιεί με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, είπε ότι για το 2020 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τα τηρήσει και είναι θέμα αξιοπιστίας να κρατήσει τον λόγο της, αλλά για το μέλλον μαζί με την Επιτροπή θα δουλέψουμε για τη σταδιακή μείωσή τους, καθώς η διατήρηση τόσο υψηλών πλεονασμάτων «πνίγει την ανάπτυξη».

«Όλα όσα ακούω και διαβάζω στον Τύπο», είπε ερωτηθείς για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και πώς θα κλείσει στον προϋπολογισμό, «είναι άνευ αξίας γιατί είναι ένας αριθμός που αλλάζει κάθε μέρα, για αυτό δεν θα δώσω κάποιον αριθμό, αλλά δουλεύουμε μαζί με τις ελληνικές αρχές για να μειώσουμε το κενό». Ως προς το πώς θα κλείσει το κενό απάντησε ότι «δεν είμαι αυτός που θα πει στην κυβέρνηση τι θα κάνει, γιατί η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα. Ασφαλώς έχουμε κοινούς κανόνες, κοινή Ένωση, κοινή Ευρωζώνη, κοινούς στόχους για σταθερότητα και ανάπτυξη και αυτοί πρέπει να τηρηθούν, ωστόσο η χώρα έχει την ελευθερία των μέσων να τους επιτύχει, άρα δεν θα πω εγώ σε μια κυρίαρχη χώρα πώς θα ενεργήσει. Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση».

Για το πλεόνασμα του 3,5% για το 2020 είπε ότι υπάρχει καθαρή δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα σεβαστεί τους στόχους του 2020, που σημαίνει ότι το πλεόνασμα αυτό θα τηρηθεί, κάτι που θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας.

Στο ερώτημα αν η Κομισιόν θα στηρίξει μετά το 2020 τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων απάντησε ότι «η Επιτροπή και εγώ δεν πιστέψαμε ποτέ ότι θα ζητήσουμε από χώρα πλεόνασμα 3,5% για πάντα. Είναι ανόητο γιατί είναι στον λάθος δρόμο που πνίγει την ανάπτυξη γι αυτό πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βγούμε απ αυτή τη στενωπό και να μειώσουμε αυτή την προαπαιτούμενη προσπάθεια».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα