back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αντισυνταγματικές οι διατάξεις, χωρίς αναδρομικά- Έρχονται αλλαγές στο ασφαλιστικό

Διαβάστε επίσης

Ως “Σολομώντειο λύση”, χαρακτηρίζουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Κομβικά σημεία της πολυαναμενόμενης απόφασης, το γεγονός ότι οι οι δικαιούχοι δεν θα αποκατασταθούν αναδρομικά για τις όποιες περικοπές συντάξεων κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ενώ δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Με αυτά τα δεδομένα, το εκτιμώμενο κόστος των περίπου 20 δισ ευρώ για τον κρατικό κορβανά, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ανατροπές όχι μόνο στο ασφαλιστικό αλλά συνολικότερα τα δημόσια οικονομικά, αποσύρεται από το τραπέζι.

Το αν θα υπάρξει επιβάρυνση της τάξεως τουλάχιστον των 600 εκατομμυρίων ευρώ από την αντισυνταγματικότητα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων σε συνδυασμό με την μείωση εσόδων από εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, θα κριθεί από τη νέα ρύθμιση που θα προωθήσει η κυβέρνηση.

“Η κυβέρνηση εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή τα αποσπάσματα των αποφάσεων του ΣτΕ” αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Όπως αναφέρει “με υπευθυνότητα προετοιμάζεται μεθοδικά ώστε να οικοδομήσει πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα βιώσιμο, δίκαιο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα”

Η δήλωση του Γ.Βρούτση έχει ως εξής:

«Εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα αποσπάσματα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένοντας την δημοσίευση των τελικών κειμένων.

Από τα κείμενα που δόθηκαν στην δημοσιότητα είναι προφανής η προχειρότητα και η ιδεοληπτική προσέγγιση με τις οποίες νομοθέτησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν την δίκαιη κριτική μας για την έλλειψη ανταποδοτικότητας και την προφανή δυσαναλογία εισφορών-παροχών του ασφαλιστικού νόμου ν.4387/16, για την απουσία της απαραίτητης αναλογιστικής μελέτης για την επικουρική ασφάλιση καθώς επίσης, και για το ύψος και τον προβληματικό τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.

Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, με υπευθυνότητα και σύνεση, προετοιμαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα».

Επισημαίνεται ότι από το ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικές:

Οι διατάξεις για τις εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών,

Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που κόπηκαν άνω των 1.300 ευρώ και

Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις.

Πλέον, προ των πυλών βρίσκεται νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα καθορίζει το νέο τρόπο υπολογισμού εισφορών για τους μη μισθωτούς, υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης ως κίνητρο ασφάλισης για υψηλότερη σύνταξη και την εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, συνδικαλιστές και ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενη μελλοντική περικοπή της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, η οποία προέκυψε από τον επανυπολογισμό, εφόσον παραστεί ανάγκη, δεδομένου ότι -πλέον- δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα