back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προτεραιότητα το δημοσιονομικό κενό- Ανοίγει αλλά… δεν κλείνει η συζήτηση για ANFAs και SMPs

Διαβάστε επίσης

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει πρόοδος στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού (περίπου 1 δισ ευρώ) που αφορά στον προϋπολογισμό του 2020.

Οι τεχνικές ομάδες των Θεσμών και των ελληνικών Αρχών συνεχίζουν τις, εξ αποστάσεως, επαφές, ενώ συζήτηση θα γίνει και στο περιθώριο της αυριανής επίσκεψης του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση για μεταφορά των επιστροφών ANFAs και SMPs σε επενδυτικές πρωτοβουλίες είναι θέμα που παραπέμπεται για την επόμενη χρονιά.

Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ωστόσο να υπάρξει ανακοίνωση σε επίπεδο Εurogroup που να ανοίγει την ατζέντα της σχετικής συζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση στην παρούσα φάση δεν υφίστανται ώριμα έργα προς χρηματοδότηση (παραμένει ζητούμενο η απορρόφηση των τρεχόντων κονδυλίων ΕΣΠΑ).

Οι πιστωτές της χώρας αναμένουν κατά συνέπεια πρώτα την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Η απόφαση για τα ANFAs και τα SMPs δεν αναμένεται να ληφθεί πριν το δεύτερο μισό του 2020. Και θα αποτελεί πιθανότατα και τον πρακτικό τρόπο μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3.5%. Έστω κι αν ονομαστικά… παραμείνουν στο ίδιο ύψος.

Γ.Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα