back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

H υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου στον Αθήνα 9,84 : ” Η όλη πρωτοβουλία των εργασιακών διατάξεων μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο είναι καθαρά προς το συμφέρον του εργαζόμενου”

Διαβάστε επίσης

“Η όλη πρωτοβουλία των εργασιακών διατάξεων μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο είναι καθαρά προς το συμφέρον του εργαζόμενου” τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης , μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τη Νόνη Καραγιάννη.

*Για το νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή και έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως για τα εργασιακά, με φόντο και τις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

“Η όλη πρωτοβουλία των εργασιακών διατάξεων μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο είναι καθαρά προς το συμφέρον του εργαζόμενου. Διότι αφορά διατάξεις, οι οποίες αυτό που κάνουν είναι ότι καταπολεμούν, αν όχι την αδήλωτη, όσο την υποδηλωμένη εργασία. Σε αυτό που δίνουμε μεγάλη έμφαση είναι να καταφέρουμε να εντάξουμε σε ένα πλαίσιο τους εργοδότες, τέτοιο ώστε να περιορίσουμε όλη την υποδηλωμένη εργασία ,με πάρα πολύ συγκεκριμένα μέτρα”.

Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως πρόσθεσε : “Η κατάργηση της μονομερούς αιτιολόγησης και των απολύσεων από την πλευρά του εργοδότη , ταλάνιζαν το εργασιακό περιβάλλον για πολλούς μήνες ,σε βαθμό που είχαν ” κολλήσει” οι προσλήψεις, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα τους τελευταίους μήνες, πριν από τις εκλογές. Η τροπολογία που ψηφίστηκε για τον λόγο απόλυσης, δεν είχε κανένα αποτύπωμα στην αγορά εργασίας . Στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΡΓΑΝΗΣ καταδεικνύουν ότι τον Αύγουστο του 2019 είχαμε τις υψηλότερες προσλήψεις του έτους’.

Ερωτηθείσα αν -σύμφωνα με τους συνδικαλιστές -η κυβέρνηση με τις προωθούμενες αλλαγές θα παρεμβαίνει στο δικαίωμα των εργαζομένων να μετέχουν σε Σωματεία και να συνδικαλίζονται η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε : ” Το συλλογικό δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι είναι κάτι το οποίο σεβόμαστε και συμμεριζόμαστε απόλυτα. Αν αυτό πρέπει να γίνεται τελείως αυθαίρετα ή αν πρέπει να γίνεται βάσει κάποιων κανόνων, είναι κάτι που ίσως έχουμε διαφορετική άποψη από την αντιπολίτευση. Η οργάνωση ηλεκτρονικών μητρώων ,τόσο εργοδοτών και εργαζομένων, όσο και συνδικαλιστικών οργανώσεων, πρέπει να είναι υπέρ του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι.
Το να υπάρχει οργανωμένη πληροφορία αλλά και απόλυτη διαφάνεια, δηλαδή ποιες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ,ποιοι εργαζόμενοι είναι μέλη αυτών των οργανώσεων θεωρούμε ότι βοηθάει και τους ίδιους τους εργαζόμενους να ξέρουν ,ποιοι είναι οι συνάδελφοί τους οι οποίοι συμμετέχουν ,ποια είναι τα όργανα που τους υπερασπίζονται και τους εκπροσωπούν ,αλλά κυρίως να μην υπάρχει η τυραννία της μειοψηφίας, η οποία ,λόγω της απουσίας πληροφόρησης, έρχεται και μονοπωλεί το συμφέρον του εργαζόμενου. Γιατί στην εποχή που το διαδίκτυο έχει μπει στη ζωή μας σε κάθε πτυχή να μην μπορούμε να έχουμε ηλεκτρονικά μητρώα” διερωτήθηκε η κ. Μιχαηλίδου.

Σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλίας από το υπουργείο για τα χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα η κ. Μιχαηλίδου είπε: ” Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εμπλέκεται στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά ,κάτω από την ομπρέλα της Προστασίας του Παιδιού. Δεν είναι αμιγώς ζήτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ,αλλά ζήτημα του υπουργείου μας ,το οποίο έχει υποχρέωση να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες ομάδες και βεβαίως τα ανήλικα παιδιά” .

Όπως επισήμανε :”Λόγω των αυξανόμενων ροών έχουμε τεσσερισήμισι χιλιάδες ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά . Το κέντρο το οποίο είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση ,αλλά και την παροχή υπηρεσιών σε αυτά τα παιδιά είναι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης .Το 94% αυτών των παιδιών είναι πάνω από δεκατεσσάρων ετών και 93 % είναι αγόρια . Από τα 1300 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τα 950 βρίσκονται στη Μόρια. Οι έφηβοι αυτοί έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αποσυμφόρησης ,διότι δεν είναι δυνατόν ένα camp που έχει δημιουργηθεί για τρείς χιλιάδες ανθρώπους να φιλοξενεί δεκατέσσερις χιλιάδες ,ανάμεσά τους χίλιους εφήβους”.

“Καλούμαστε να αποσυμφορήσουμε τα camps .Οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε έχουν δύο άξονες . Ο ένας είναι ο διεθνής και ο άλλος ο άξονας ο εσωτερικός. Στο διεθνή άξονα προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να προωθήσουμε τις διαδικασίες επανένωσης των οικογενειών. Είναι ευθύνη και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης . Χθες επισκέφθηκα έναν ξενώνα στα Εξάρχεια, που φιλοξενεί 17 αγόρια . Οι ξενώνες πρέπει να έχουν παιδιά μόνο ενός φύλου. Δυο αδέλφια περιμένουν έναν χρόνο για να πάνε στη Γερμανία ,όπου ζουν τα άλλα δυο τους αδέλφια. Θα φύγουν τις επόμενες εβδομάδες . Η συντόμευση της διαδικασίας είναι θέμα ταυτοποίησης και της χώρας υποδοχής.  Είμαστε σε συνεργασία με το αντίστοιχο υπουργείο της Γερμανίας , η οποία παίρνει τα περισσότερα παιδιά και έχει τις πιο αργές διαδικασίες για να δούμε τι μπορούν να κάνουν από την πλευρά τους ,ώστε να μειώσουν τα στάδια και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται ,ώστε οι διαδικασίες να γίνουν πιο σύντομες”.

“Στο εσωτερικό άξονα και όσον αφορά το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης κοιτάμε αν υπάρχει χώρος στις υφιστάμενες δομές των ξενώνων για να φιλοξενήσουν παιδιά. Η προσωρινή στέγαση σε ξενοδοχεία ήταν μέριμνα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης . Αυτό ξεκίνησε από το υπουργείο για τετρακόσια παιδιά ως ένα προσωρινό μέτρο. Δεν είναι ιδανικό μέτρο και κοστίζει πολύ. Οι ξενώνες κοστίζουν 86 ευρώ την ημέρα για ένα παιδί ,τα ξενοδοχεία κοστίζουν 180 ευρώ την ημέρα. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να αποχωρήσουν τα παιδιά από τα ξενοδοχεία τέλη Οκτώβρη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 180 κενές θέσεις στα ξενοδοχεία , οι οποίες πληρώνονται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ,αλλά δεν μπορούν να πληρωθούν με παιδιά, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να φύγουν τέλη Οκτώβρη. Έχουμε μια άτυπη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση της χρηματοδότησης μέχρι τον Ιούνιο. Επεξεργαζόμαστε πολιτικές επανένωσης με τις οικογένειες τους ,αναδοχής και την υποχρέωση του ΔΟΜ να στεγάσει πεντακόσια παιδιά ηλικίας πάνω από 16 ετών σε διαμερίσματα,μέχρι το 2020 .Είναι από τις καλύτερες δυνατές λύσεις ,η ημιαυτόνομη διαβίωση σε διαμερίσματα”.

Αναφορικά με τις προσωρινές εναλλακτικές μορφές παιδικής προστασίας η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε : ” Η αναδοχή είναι ένα νομοσχέδιο ,το οποίο είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ .Δίνει μικρά κίνητρα σε οικογένειες να πάρουν με μικρό οικονομικό συμπλήρωμα στο εισόδημά τους,κάποιο ανήλικο ασυνόδευτο παιδί , έτσι ώστε να προσομοιάσουν τις συνθήκες οικογένειας για το παιδί ,αλλά και οι ίδιοι να δώσουν αγάπη σε ένα ακόμη μέλος της οικογένειας τους”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα