back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διαδηλώσεις και πολιτική αντιπαράθεση για την κινητοποίηση της Τετάρτης

Διαβάστε επίσης

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε την Τετάρτη η χώρα, καθώς δημόσιος και ιδιωτικός τομέας αντέδρασαν στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε εργασιακά και συνδικαλιστικό νόμο. Διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΠΑΜΕ και η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό.

Η συμμετοχή ήταν μικρότερη σε σχέση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις της 24ης Σεπτεμβρίου, καθώς στο “μπλοκ” της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ οι συγκεντρωμένοι ήταν λιγότεροι από 500.

Στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.
“Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής είναι η κυβέρνηση αμέσως τώρα να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που διαλύει παραπέρα τις συλλογικές συμβάσεις, που επιδιώκει να φιμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πλήττει καίρια εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων» δήλησε χαρακτηριστικά.

[su_slider source=”media: 132183,132180,132179″]

Πριν από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια σημειώθηκαν επεισόδια σε ξεχωριστή συγκέντρωση μελών του Πανεργατικου Μετώπου, αυτή τη φορά σε συμβολαιογραφικό γραφείο της οδού Σκουφά, για την αποτροπή ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που αφορούσε πρώτη κατοικία.

Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ στην προσπάθεια τους να σταματήσουν τον πλειστηριασμό εισέβαλαν στο κτίριο σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό. Υπήρξαν συμπλοκές σώμα με σώμα ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και μέσα στο κτίριο που εισέβαλαν τα μέλη του ΠΑΜΕ.

[su_slider source=”media: 132185,132184,132181″]

Τα πνεύματα ηρέμησαν λίγα λεπτά αργότερα όταν ανακοινώθηκε στους συγκεντρωθέντες η ματαίωση του πλειστηριασμου από το συμβολαιογραφικο γραφείο. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που μέλη του ΠΑΜΕ αποτρέπουν ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ενώ υπενθυμίζεται ότι την πρώτη φορά που είχαν πάλι προκληθεί επεισόδια είχε παρέμβει για την ματαίωση του πλειστηριασμού και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι πολιτικοί για τις κινητοποιήσεις της 2ας Οκτωβρίου

«Για ακόμη μια φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί», ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, μέσω Facebook, κάνοντας λόγο για «επαγγελματίες του συνδικαλισμού που αντιδρούν στη διαφάνεια». «Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών», σημείωσε ο κ Μητσοτάκης.

Η ανάρτηση Μητσοτάκη «αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν» «Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα. Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί», έγραψε στο facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί», ανέφερε το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας ότι «οι αλλαγές οδηγούν σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξίωση των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα», σημειώνει το ΚΚΕ.

Κώστας Κορέλλης- Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα