back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εκρηκτικό το κλίμα στη Μόρια – Τι καταγγέλουν οι πυροσβέστες για τη φωτιά

Διαβάστε επίσης

Ερωτήματα για τα αίτια και τις συνθήκες της τραγωδίας στη Μόρια, με θύματα μια γυναίκα και ένα βρέφος από τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στους οικίσκους του κέντρου Υποδοχής Προσφύγων και μεταναστών.

Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν δεκαπέντε ενήλικες, ένα παιδί και ένα βρέφος, με αναπνευστικά και ορθοπεδικά προβλήματα.

Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς ξέσπασαν επεισόδια τόσο μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων εντός του καταυλισμού, όσο και μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν οχήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Σοβαρές καταγγελίες για τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες στη Μόρια. Ο πρόεδρος των πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου κατήγγειλε ότι η χθεσινή φωτιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού από μετανάστες που αρνούνται να αφήσουν τους οικίσκους που προορίζονται για ευπαθείς ομάδες, όπως γυναίκες και παιδιά. Γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, επιτέθηκαν σε πυροσβέστες και οχήματα προκειμένου να μην διαπιστωθεί ο εμπρησμός. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Λέσβου καταγγέλλει απειλές για την ζωή των αστυνομικών καθώς, στην προσπάθεια εισόδου στο κέντρο, μετανάστες φώναζαν «σκοτώστε τους αστυνομικούς».

Στο νησί έχουν μεταβεί ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ μετακινήθηκαν και δύο διμοιρίες των ΜΑΤ.

Tο Υπουργείο Υγείας σε σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι:

«Από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα βρέφος.

Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών.

Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο, απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας».

Η κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών και η νέα νομοθεσία για το άσυλο θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό στις 10 και μισή το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ατζέντα του υπουργικού επίσης η παρουσίαση του αυστηρότερου αντικαπνιστικού νόμου και η σύσταση διϋπουργικών επιτροπών, για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και για την Ενέργεια και το Κλίμα.

«Η σκέψη μας είναι στη Μόρια. Οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σχολίασε με γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Για «σύγχρονα κολαστήρια» έκανε λόγο το ΚΚΕ, επιρρίπτοντας ευθύνες σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί στηρίζουν την απάνθρωπη – όπως τη χαρακτηρίζει – συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα