back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αρχές 2020 ανοίγει πιθανότατα το τέμενος στο Βοτανικό

Διαβάστε επίσης

Μπορεί το ισλαμικό τέμενος Αθηνών, στον Βοτανικό, να «εγκαινιάστηκε» στις 7 Ιουνίου, σε προεκλογικό χρόνο, εντούτοις δεν λειτουργεί ακόμη και χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη για να γίνει αυτό. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πλήρη λειτουργία πριν τα Χριστούγεννα του 2019, ωστόσο όλα δείχνουν ότι το πιθανότερο είναι να δεχθεί τους πιστούς στις αρχές του 2020.

Το ισλαμικό τέμενος κτίστηκε σε έκταση που παραχωρήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στον Βοτανικό. Η κύρια είσοδός του, επί της Ιεράς Οδού, φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο. Οι εξωτερικοί χώροι έχουν διαμορφωθεί και περιλαμβάνουν μεγάλους κήπους, παιδική χαρά και ασφαλτοστρωμένους δρομίσκους που οδηγούν στο κυρίως κτίριο, όπου οι ελλείψεις είναι εμφανείς.

Οι σημαντικότερες ελλείψεις αφορούν την στελέχωση των γραφείων, τη φύλαξη των εσωτερικών χώρων και τη καθαριότητα. Για την στελέχωσή του πρέπει να προσληφθούν υπάλληλοι ή να αποσπαστούν από άλλες υπηρεσίες, καθώς το τέμενος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Ο πρώτος ιμάμης

Πάντως ο ιμάμης έχει ήδη οριστεί. Πρόκειται για τον 49χρονο σουνίτη διερμηνέα Μοχάμεντ Ζακί, που ήρθε πριν από περίπου 25 χρόνια από το Μαρόκο ως οικονομικός μετανάστης.

Πατέρας τριών παιδιών, Έλληνας πολίτης, άνθρωπος χαμηλών τόνων που χαίρει μεγάλης εκτίμησης κυρίως από την αραβική κοινότητα, αξιολογήθηκε από το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ισλαμικού Τεμένους της Αθήνας ως καταλληλότερος για πρώτος ιμάμης.

Η συνολική χωρητικότητα του τεμένους είναι 300 άνθρωποι. Το ωράριο λειτουργίας του, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, είναι «όλες τις ώρες και τις ημέρες, μισή ώρα πριν από την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της πρώτης προσευχής έως και μισή ώρα μετά την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της τελευταίας προσευχής. Κατά τη διάρκεια δε του ιερού μουσουλμανικού μήνα (Ραμαζάνι) και της εορτής της θυσίας του Αβραάμ θα λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως».

Καθαρισμός – φύλαξη

Σημαντικές εκκρεμότητες παραμένουν η φύλαξη και η καθαριότητα του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου, καθώς οι σχετικοί διαγωνισμοί δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ο εξωτερικός χώρος φυλάσσεται προς το παρόν επαρκώς από την αστυνομία, ωστόσο για τους εσωτερικούς χώρους απαιτούνται κάμερες ασφαλείας, συστήματα συναγερμού και προσωπικό.

Το τέμενος των Αθηνών θα είναι το πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του κράτους και όχι ιδιωτών – χρηματοδοτών, μοντέλο που ευδοκιμεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, το οποίο όπως έχει αποδειχθεί αποτελεί συχνά βιτρίνα για τη στρατολόγηση ακραίων ισλαμιστών. Το κήρυγμα θα γίνεται στην ελληνική γλώσσα (σε κάποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιείται και η αγγλική), ενώ μόνο η προσευχή θα γίνεται στα αραβικά, όπως εξάλλου συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Γεφύρι της Άρτας» η περάτωση του έργου

Η ολοκλήρωση του έργου πάντως μοιάζει με το «Γεφύρι της Άρτας». Η δημιουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα είχε ψηφιστεί στη Βουλή το 2006, κατόπιν εισήγησης της Μαριέττας Γιαννάκου, προκαλώντας αντιδράσεις σε παραθρησκευτικές και ρατσιστικές οργανώσεις, που το πολέμησαν με κάθε τρόπο, πότε μέσω της δικαστικής οδού, με προσφυγές και μηνύσεις, και πότε με τη βία και λοιπές ακραίες μεθόδους, όπως συλλαλητήρια και καλέσματα μίσους, καταλήψεις, επιθέσεις και βανδαλισμούς.

Τελικά, οι εργασίες ξεκίνησαν 10 χρόνια μετά το νόμο Γιαννάκου, το 2016, και ολοκληρώθηκαν σχεδόν τρία χρόνια μετά. Ωστόσο η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του θα καθυστερήσει κι άλλο, με τους πιο αισιόδοξους να εκτιμούν ότι θα γίνει λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και τους πιο απαισιόδοξους να προβλέπουν ότι οι πρώτοι πιστοί θα προσευχηθούν μέσα στο ισλαμικό τέμενος Αθηνών στις αρχές του 2020.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα