back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού : Δράσεις για την προστασία και ασφάλεια των ασθενών

Διαβάστε επίσης

Ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα γι’ όλους, είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού, (25 Σεπτεμβρίου) που εκπέμπουν οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες Φαρμακοποιοί υπενθυμίζουν ότι στο πλαίσιο της ημέρας συμμετέχουν σε δράσεις που αφορούν την προστασία της ασφάλειας των ασθενών μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της χρήσης φαρμάκων και της μείωσης των φαρμακευτικών παρενεργειών.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προγραμματίζει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού καθώς και της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών σκευασμάτων. Η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού αναδεικνύει την ουσιαστική και αδιαμφισβήτητη προσφορά του φαρμακοποιού στην κοινωνία, δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς.

Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν πως εξασφαλίζουν την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων για τους ασθενείς και ότι καταναλώνουν αρκετό χρόνο στην διερεύνηση λύσεων για την θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενή, που προκύπτει από τις αυξανόμενες ελλείψεις φαρμάκων που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της υγείας του ασθενού

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών, στην Ευρώπη:

δραστηριοποιούνται 400.000 φαρμακοποιοί

το 98% του πληθυσμού έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε φαρμακείο μέσα σε 30’

46.000.000 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία,

Να σημειωθεί ότι, στα φαρμακεία παρέχονται πολλές υπηρεσίες υγείας. Σε 10 ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες μπορούν να εμβολιάζονται για την εποχική γρίπη στα φαρμακεία, ενώ σε 20 ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες μπορούν να δεχθούν την υποστήριξη για διακοπή του καπνίσματος στα φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά και δίνουν τις επιστημονικές συμβουλές τους με σκοπό να βοηθήσουν τον πολίτη να ακολουθήσει έναν πραγματικά υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς να προβεί σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων. Έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με τους χρόνιους ασθενείς και βοηθούν στη βέλτιστη συμμόρφωση αυτών στη φαρμακοθεραπεία.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα