back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η αντιπαράθεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τους Δημοκρατικούς για το επίμαχο ζήτημα της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και την άσκηση πίεσης ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του γιου του πρώην αντιπροέδρου Μπάιντεν με την απειλή διακοπής της βοήθειας της Αμερικής προς την ανατολικοευρωπαϊκή αυτή χώρα, βρίσκεται στο επίκεντρο του αμερικανικού Τύπου.

Οι ΝΥΤ αφιερώνουν όλο τους το πρωτοσέλιδο στην υπόθεση με γενικό τίτλο: “Το στενογράφημα αποδεικνύει πως ο Τραμπ πίεσε τον Ουκρανό πρόεδρο να του κάνει μία χάρη”. Στη συνέχεια δημοσιεύει πλήθος άρθρων και ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Λευκός Οίκος με τη δημοσιοποίηση του σχετικού εγγράφου του επίμαχου τηλεφωνήματος βρίσκεται εκτεθειμένος, λέει η εφημερίδα, εφόσον αποδεικνύεται πως ο πρόεδρος Τραμπ πίεσε τον ομόλογό του να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για τις δραστηριότητες του γιου του Μπάιντεν. Ωστόσο, επισημαίνει, πως ο Τραμπ σε μια σειρά δημόσιων εμφανίσεών του εκδήλωσε την οργή του, την οποία η εφημερίδα αξιολογεί ως αχαρακτήριστη. Να θυμίσουμε πως η πολιτική του Τραμπ στο συγκεκριμένο θέμα, επικεντρώνεται στην φράση: και τι έγινε αν το έκανα;

Οι ΝΥΤ αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους πως μεταξύ των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει σχηματιστεί σαφής πλειοψηφία για την έκπτωση του προέδρου Τραμπ, ενώ σε διπλανό σημείωμα, η εφημερίδα επιχειρεί να ιχνηλατήσει το νέο διχασμό που απειλεί την αμερικανική κοινωνία, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει διαρκώς νέες διαιρέσεις και πάντα με επίκεντρο τον Τραμπ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ένα πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδα για το πως η εμμονή του Τραμπ για την Ουκρανία οδήγησε στη σημερινή κρίση και τον κίνδυνο να εκπέσει του αξιώματός του.

Αξιοθαύμαστο από δημοσιογραφικής πλευράς είναι το γεγονός ότι στο σημερινό της φύλλο οι ΝΥΤ δημοσιεύουν όχι ένα ή δύο, αλλά οκτώ διαφορετικά άρθρα γνώμης σχετικά με το ζήτημα, τα οποία αναφέρονται στο σχέδιο νίκης του Τραμπ, στην επικίνδυνη φιλία του Ρούντι Τζουλιάνι, το στοίχημα της Πελόζι, τη συνταγματική διάσταση της διαδικασίας κ.λπ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως Κουρασμένος, αλλά και εκνευρισμένος ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως σημειώνουν τα Αμερικανικά ΜΜΕ, από την ιστορία με τους διαλόγους που είχε τον περασμένο Ιούλιο με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος σε όλη την διάρκεια της ημέρας καλείται να μιλήσει για την συγκεκριμένη υπόθεση, στην οποία κατηγορείται πως πίεσε τον Ζελένσκι για να ζητήσει έρευνα κατά του γιου του Τζο Μπάιντεν, βασικού υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2020. Ο Τραμπ αρνήθηκε πως άσκησε πιέσεις στον Ουκρανό Πρόεδρο, κάτι που είπε και ο ίδιος στην συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ. Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αμερικανός μεγιστάνας, έκανε λόγο για «ανέκδοτο» την περίπτωση καθαίρεσης του από την Προεδρία, για ένα τέτοιο ζήτημα.

Η Washington Post αναφέρει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της πως 218 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστηρίζουν πλέον την πρόταση της προέδρου του σώματος Νάνσυ Πελόζι, αποτελώντας την πλειοψηφία, γεγονός που σημαίνει πως η πρόταση για διερεύνηση των ευθυνών του προέδρου με την κατηγορία της προδοσίας θα περάσει και θα συσταθεί η σχετική επιτροπή. Λίγο παρακάτω, ωστόσο, έχει ένα πολύ πιο ενδιαφέρον ρεπορτάζ και συγκεκριμένα αναφέρει πως ο ασκών χρέη επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Τζόζεφ Μαγκουάιερ, εξέφρασε το φόβο του ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα τον αφήσει να καταθέσει ελεύθερα στην σχετική επιτροπή του Κογκρέσου σχετικά με την έκθεση του ανώνυμου μέχρι στιγμής στελέχους της υπηρεσίας του αναφορικά με το τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ζελένσκι και τις επιπτώσεις του στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Δίπλα από αυτό το σημείωμα η εφημερίδα, δημοσιεύει και αυτή ένα σημείωμα, στο οποίο αναφέρεται στον σκοτεινό ρόλο του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι στην ουκρανική υπόθεση. Τέλος, η Washington Post επισημαίνει σε σημείωμά της πως οι διαδικασίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης θα απασχολήσει τις εργασίες του Κογκρέσου με αποτέλεσμα να τίθενται εν αμφιβόλω οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου να περάσει τα νομοσχέδια που αφορούν την νέα εμπορική συμφωνία με το Μεξικό και, κυρίως, εκείνου του προϋπολογισμού.

Με έναν ειρωνικό υπέρτιτλο κυκλοφορεί σήμερα η Boston Globe αναδεικνύοντας τη “δυσαρέσκεια” του Τραμπ για το “Βαθύ λαρύγγι” που προκάλεσε την κρίση στις σχέσεις του με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την επικείμενη εξεταστική επιτροπή με την κατηγορία της προδοσίας. Ακριβώς από κάτω δημοσιεύει ένα ρεπορτάζ για τις απειλές του εκτελώντα χρέη επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Τζόζεφ Μαγκουάιερ, αν εμποδιστεί να καταθέσει στη σχετική επιτροπή του Κογκρέσου σχετικά με την έκθεση στελέχους της υπηρεσίας, την οποία ο Λευκός Οίκος αγνόησε και θέλει να αποκρύψει. Ψηλά στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα επικρίνει τον πρόεδρο Τραμπ για την στάση του απέναντι στα ΜΜΕ, επειδή αποκάλυψαν την υπόθεση και λίγο παρακάτω ένας ψυχίατρος προσπαθεί να εξηγήσει με όρους της επιστήμης του την εμμονή του Τραμπ στην Ουκρανία και γενικότερα την συμπεριφορά του.

Ως εφημερίδα της Μασαχουσέτης η Boston Globe έχει πολύ ψηλά στην ειδησεογραφική της ατζέντα το θέμα των θανάτων από ηλεκτρονικό τσιγάρο, γι’ αυτό και μετά τον 4ο θάνατο χρήστη στη πόλη όπου εκδίδεται, δημοσιεύει σειρά ρεπορτάζ. Στο πρώτο εξ αυτών αναφέρεται στο θάνατο από εγκεφαλίτιδα ενός ακόμη χρήστη ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ δίνει συνέχεια με ρεπορτάζ που αναφέρονται στην οικονομική καταστροφή των καταστημάτων που πωλούν αυτά τα είδη. Σημαντική είναι επίσης η δημοσίευση των δηλώσεων του βουλευτή Τζόζεφ Κένεντι, ο οποίος χαρακτηρίζει την υπόθεση “καταστροφική αποτυχία των ρυθμιστικών αρχών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα” και την επικείμενη πλήρη απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη πολιτεία του.

Στο ίδιο θέμα αφιερώνει και μέρος του πρωτοσέλιδού της η εφημερίδα Wall Street Journal, προβάλοντας την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Jool Labs, ο οποίος επικαλέστηκε ανεπάρκεια να προβλέψει τις αρνητικές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου και μάλλον, φοβούμενος την κατάρρευση της συγκεκριμένης αγοράς στις ΗΠΑ μετά το σάλο που ξέσπασε.

Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο της επιλέγει να προβάλει δύο ειδήσεις από την Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα την δήλωση του Ιρανού προέδρου Ροχανί πως είναι δεν θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, μέχρι οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις που μονομερώς επέβαλαν στη χώρα του. Η δεύτερη είδηση αφορά στο Ισραήλ και συγκεκριμένα στην εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε ο Νετανιάχου από τον πρόεδρο της χώρας. Ρέβεν Ρίβλιν.

Στην αιφνίδια παραίτηση του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρεται ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Financial Times. Πρόκειται για την Sabine Lautenschlager, η οποία ήταν επίσης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, είχε αντιταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες, στην νέα δέσμη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και μείωσης των επιτοκίων που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η παραίτηση έρχεται λίγες μέρες πριν την έλευση του Μάριο Ντράγκι στην Ελλάδα για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με κύκλους της Φρανκφούρτης το στέλεχος της ΕΚΤ ανήκε στην ομάδα των μελών της ΕΚΤ, η οποία υποστηρίζει την αλλαγή πλεύση της ΕΚΤ εκτιμώντας ότι η υφιστάμενη νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή και δημιουργεί παρενέργειες κυρίως στην οικονομία της Γερμανίας.

Φυσικά, η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναδείξει ως κύριο θέμα της την εμπλοκή του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, λόγω της συνομιλίας του με τον Τραμπ. Σε τρία άρθρα γνώμης, η εφημερίδα προσπαθεί να αναλύσει τις πληροφορίες που διαθέτουμε μέχρι τώρα, επισημαίνοντας πως παραμένει υπό διερεύνηση το ζήτημα αν όντως αυτή η συνομιλία περιέχει κάτι αδιάσειστο, την πολιτική των Δημοκρατικών να σταματήσουν τις συσκέψεις και αρχίσουν να δρουν και, τέλος, τις ανησυχίες των Ρεπουμπλικανών για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η υπόθεση στο κόμμα τους. Αναδεικνύει όμως και ένα ζήτημα βρετανικό, φιλοξενώντας τις δηλώσεις του Μπορίς Τζόνσον πως “ήταν λανθασμένη η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας”.

Επιλέγοντας ως τίτλο “Χειροκροτήματα, αλλά όχι συγγνώμη” το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Independent επικεντρώνει την προσοχή της δημοσιογραφικής της ομάδας σε μία σειρά παρενέργειες από την πολιτική του βρετανού πρωθυπουργού στο θέμα του Brexit, με κυριότερη εκείνη που έχει να κάνει με την πιθανότητα να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης της συμφωνίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανώτατο δικαστικός δήλωσε πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων και να φέρει μία νέα συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε. σε διαφορετική περίπτωση παραμένει ανοιχτή η περίπτωση να διωθχεί ποινικά. Η κατηγορία που θα αντιμετωπίσει είναι η “περιφρόνηση του δικαστηρίου”, εξαιτίας της απείθιας του απέναντι σε αυτό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ένα άλλο άρθρο της εφημερίδας, στο οποίο ο συντάκτης προσπαθεί να χαρτογραφήσει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το Συντηρητικό κόμμα στο επικείμενο συνέδριό του.

Και η Guardian επικεντρώνει την προσοχή της στην χθεσινή ομιλία του Μπορίς Τζόνσον στο Κοινοβούλιο. Η Βουλή των Κοινοτήτων άνοιξε ξανά την Τετάρτη, έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι το κλείσιμό της από τον Τζόνσον ήταν παράνομο. Παρόλα αυτά, ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει να κλείσει εκ νέου τη Βουλή! Παράλληλα, προκάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του, μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, κάτι που μπορεί να βάλει τη Βρετανία σε τροχιά πρόωρων εκλογών. «Είτε η Βουλή θα κάνει στην άκρη και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το Brexit, ή θα καταθέσει πρόταση μομφής και θα έρθει αντιμέτωπο με την ημέρα του ξεκαθαρίσματος με τους ψηφοφόρους», είπε ο Μπόρις Τζόνσον στους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους τον αποδοκίμαζαν. «Εχετε περιθώριο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης για να καταθέσετε αίτημα για πρόταση μομφής εναντίον μου. Αν το κάνετε, την Πέμπτη θα τεθεί προς ψήφιση», είπε ο Τζόνσον και κατηγόρησε τους Εργατικούς ότι δεν θέλουν εκλογές γιατί δεν εμπιστεύονται τον λαό. «Είχατε μια λύση στα χέρια σας, να ψηφίσετε υπέρ των εκλογών», είπε ακόμη στους βουλευτές. Την ώρα της συνεδρίασης της Βουλής, αρκετές φορές βουλευτές φώναζαν στον Μπόρις Τζόνσον «Παραιτήσου!», ενώ η ατμόσφαιρα ήταν γενικά τεταμένη. Στο μεταξύ, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με πηγές των Εργατικών, που επικαλείται το Reuters. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα το εκμεταλλευόταν προκειμένου να προχωρήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ο Κόρμπιν τάχθηκε υπέρ των εκλογών, αλλά αφού πρώτα έχει εξασφαλιστεί η παράταση του Brexit.

Η Βουλγάρα οικονομολόγος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έγινε επισήμως σήμερα η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος στην Ουάσινγκτον. Η Γκεοργκίεβα, που ήταν προηγουμένως γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήταν η μοναδική υποψήφια. Η θητεία της, διάρκειας 5 ετών, ξεκινά την 1η Οκτωβρίου. Αντικαθιστά την Κριστίν Λαγκάρντ, που παραιτήθηκε για να τεθεί επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο πατέρας της, ο Ιβάν, ήταν τεχνικός της οδοποιίας στην κομμουνιστική Βουλγαρία, όπου γεννήθηκε η Γκεοργκίεβα στις 13 Αυγούστου 1953, τη χρονιά που πέθανε ο Στάλιν. Μιλά άπταιστα ρωσικά κι ανέπτυξε καλές σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια των ετών που ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Ρωσία, από το 2004 έως το 2007. Η καριέρα της στον θεσμό αυτό ξεκίνησε το 1993, έπειτα από μερικά χρόνια σπουδών, κυρίως στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ. Σε πολιτικό επίπεδο, ποτέ δεν είχε αιρετό αξίωμα στη χώρα της, όπου οι συμπολίτες της την «ανακάλυψαν» με τον διορισμό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανήκει στη μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκή δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα