back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ακίνητα: Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες

Διαβάστε επίσης

Σε δύο σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν, κατά πρώτον, ορισμένες περιοχές της χώρας στις οποίες δεν υφίσταται αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών των ακινήτων, και κατά δεύτερον στην ολοκλήρωση της εξίσωσης αντικειμενικών και εμπορικών αξιών ακινήτων στο 37% των τιμών ζώνης της Επικράτειας, προχωρεί η κυβέρνηση το 2020 μετά από συνεννόηση που είχε τις τελευταίες ημέρες με τους επικεφαλής των θεσμών κατά την διάρκεια της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η πρώτη παρέμβαση θα αφορά περίπου 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα(κυρίως νησιά και ορεινές περιοχές) οι οποίες πρόκειται να ενταχθούν στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, μιας και μέχρι σήμερα ο υπολογισμός της αντικειμενικής ,άρα και της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, γίνεται με βάση τις ενδεικτικές εμπορικές τιμές γειτονικών ακινήτων οι οποίες προκύπτουν μέσω συμβολαίων αγοράς η πώλησης.

Η ένταξη των παραπάνω περιοχών αναμένεται να επιφέρει και αύξηση στον ΕΝΦΙΑ , ιδιαίτερα σε ιδιοκτήτες ακινήτων σε νησιά,μιας και θα αυξηθούν για την εφορία οι αξίες τους μέσω του αντικειμενικού προσδιορισμού.

Η δεύτερη παρέμβαση η οποία δεν υλοποιήθηκε φέτος παρότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θα πραγματοποιηθεί το 2020 θα αφορά την δεύτερη, κατά σειρά, αναπροσαρμογή (η πρώτη έγινε το 2018) σε 3.700 τιμές ζώνης ακινήτων σε περιοχές σε όλη την Επικράτεια (δυτικές συνοικίες Αττικής), νότια προάστια Αττικής κλπ) στις οποίες κρίθηκε, μετά από εισηγήσεις εκτιμητών ακινήτων, ότι οι αντικειμενικές τους αξίες υπολείπονται των εμπορικών τους αξιών. Έτσι θα ακολουθήσει δεύτερο “κύμα” αναπροσαρμογών στις υφιστάμενες αντικειμενικές τους αξίες ώστε αυτές να εξισωθούν πλήρως με τις αγοραίες τιμές τους.

Η παραπάνω παρέμβαση ωστόσο θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους για τα ακίνητά τους (ΕΝΦΙΑ, φόροι μεταβίβασης, γονικές παροχές κλπ).

Newsroom Αθήνα 9. 84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα