back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Άνοιξε στην Βουλή των Αντιπροσώπων η έρευνα για παραπομπή του Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Η Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα ξεκίνησε χθες την έρευνα σε βάρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής και με βάση τις κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας του με σκοπό να πλήξει τον πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2020, Τζο ΜπάΙντεν.

Πρόκειται για μια υπόθεση που αποκαλύφθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες συγκεκριμένα στις 9 Σεπτεμβρίου, και εμπλέκονται σε αυτή οι προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι , ο Αμερικανός πρόεδρος, ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και εκατομμύρια δολάρια .

Αρχικός πρωταγωνιστής είναι ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον ο οποίος ανέφερε στο Κογκρέσο ότι στις 9 Σεπτεμβρίου κατατέθηκε σε αυτόν καταγγελία από «αξιόπιστο» μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος είναι μέλος υπηρεσίας πληροφοριών και την οποία καταγγελία ο Άτκινσον έκρινε «αξιόπιστη και ανησυχητική», ώστε να την θεωρήσει «κατεπείγουσα» και να ενημερώσει το Κογκρέσο. Παρά την ενημέρωση η κυβέρνηση Τραμπ και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ δεν κατέθεσαν ως όφειλαν αντίγραφο της αναφοράς του ‘Ατκινσον στο Κογκρέσο.

Όπως αποκαλύπτεται στη συνέχεια, από τα αμερικανικά ΜΜΕ τα οποία ξεκίνησαν να διερευνούν την υπόθεση, αυτός ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος κατέθεσε στον επιθεωρητή Άτκινσον τις ανησυχίες του για το περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγινε στις 25 Ιουλίου. Η συνομιλία είχε , σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ως περιεχόμενο τον πρώην αντιπρόεδρο επί προεδρίας Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν και το γιο το, Χάντερ. Σύμφωνα με τις κατηγορίες των Δημοκρατικών στην επικοινωνία αυτή ο Τραμπ φέρεται να πίεσε τον Ουκρανό ομόλογό του να ανοίξει έρευνα εις βάρος του γιου του πολιτικού του αντιπάλου.

Μετά από πλήθος διαρροών ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάζεται την περασμένη Κυριακή να παραδεχθεί ότι μίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον Τζο Μπάιντεν, και το γιο του, Χάντερ. Ο τελευταίος εργαζόταν για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου από το 2014, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο «δεν περιείχε κάτι το μεμπτό» και δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και το κόμμα των δημοκρατικών , δεν ικανοποιήθηκαν με τις εξηγήσεις του Προέδρου διότι εκείνη ακριβώς η περίοδος συνδυάζεται με ένα μείζον θέμα που αφορά στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Κίεβο .

Μερικές μέρες πριν από την τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ διατάζει το πάγωμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, η οποία τελικά αποδεσμεύει , χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, στις 12 Σεπτεμβρίου

Κρίνοντας από αυτή την ανησυχητική ακολουθία γεγονότων η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών υποπτεύεται ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε τα χρήματα της στρατιωτικής βοήθειας για να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα διαφθοράς εις βάρος του Τζο Μπάιντεν, και του γιο του. Ο Τζο Μπαινεν προαλείφεται ως υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις Προεδρικές εκλογές του 2020 και εν δυνάμει αντίπαλος του Ντόναλντ ΤραμΠ.

«Δεν άσκησα καμία πίεση στην Ουκρανία», απάντησε ο Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι πάγωσε τη στρατιωτική βοήθεια για να ενθαρρύνει άλλες δυτικές χώρες να συμβάλουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό για την Ουκρανία.

Η παραπομπή του Προέδρου

Τα νέα στοιχεία προστέθηκαν στην επί μήνες προσπάθεια της αριστερής πτέρυγας του Κογκρέσου που ζητούσε την έναρξη διαδικασίας παραπομπής κατά του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως λόγω της πίεσης των ερευνών για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι νέες κατηγορίες μετατόπισαν και μεγάλη μερίδα μετριοπαθών βουλευτών προς το μέρος των βουλευτών αυτών.

Αργά χθες το βράδυ , η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, για καιρό διστακτική για μια διαδικασία παραπομπής, ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής Τραμπ.

Λίγο πριν την χθεσινή ανακοίνωση Πελόζι, ο Τραμπ λέει πως μια πιθανή διαδικασία παραπομπής του, μπορεί να έχει από εκλογική σκοπιά, μια θετική επίδραση για τον ίδιο. «Λένε ότι θα είναι καλό για μένα στις εκλογές», τονίζει. Ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμος να παλέψει για να αντιστρέψει το κλίμα και επιμένει ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο γιος του είναι «διεφθαρμένοι», ότι οι δραστηριότητες τους στην Ουκρανία είναι «σκανδαλώδεις». Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί συγκεκριμένα τον Τζο Μπάιντεν ότι προκειμένου αν προστατεύσει τον γιο του και τις επιχειρηματικές του υποθέσεις ζήτησε την απόλυση ενός Ουρανού εισαγγελέα. Δικηγόρος και επενδυτής, ο Χάντερ Μπάιντεν, διετέλεσε από το 2014 έως το 2019 μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ουκρανικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Burisma. Αυτή η εταιρεία ήταν κάποτε στο στόχαστρο μιας έρευνας διαφθοράς, αλλά ο Χάντερ Μπάιντεν δεν κατηγορήθηκε ποτέ δημόσια.

Οι κατηγορίες του Ντοναλντ Τραμπ στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα που έχουν όμως εντελώς διαφορετική ερμηνεία.
Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε όντως το 2015 την απόλυση του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Τσόκιν και χρησιμοποίησε οικονομικές απειλές για την αποπομπή του. Η πίεση όμως που άσκησε ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ήταν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, για να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος εισαγγελέας, ο οποίος κατηγορείτο για υπόθαλψη διαφθοράς στη χώρα του και για υπονόμευση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν μετά από το 2014.

Politico: Ο Λευκός Οίκος θα δώσει στη δημοσιότητα την καταγγελία

Ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος της εβδομάδας την καταγγελία που έκανε ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε τον Ιούλιο o πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε το Politico, επικαλούμενο έναν ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Αυτή η επικοινωνία των δύο ηγετών βρίσκεται στο επίκεντρο μιας υπόθεσης στην οποία βασίστηκαν οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας αργά χθες την έναρξη επίσημης έρευνας με ερώτημα την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Αργά χθες, η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενέκρινε ένα ψήφισμα με το οποίο ζητείται να υποβληθεί στις Επιτροπές Πληροφοριών του Κογκρέσου –τόσο σε εκείνη της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και σε εκείνη της Γερουσίας– η καταγγελία που έκανε ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος.

Η επικείμενη έρευνα θα είναι η πρώτη επίσημη έρευνα στο Κογκρέσο για παραπομπή Αμερικανού προέδρου, μετά από την έρευνα το 1998 εις βάρος του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον με κατηγορίες για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης αναφορικά με την σχέση που διατηρούσε με την Μόνικα Λιουίνσκι. Η Βουλή τον Δεκέμβριο του 1998 ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Κλίντον, αλλά ο Δημοκρατικός πρόεδρος αθωώθηκε δύο μήνες μετά από την Γερουσία και παρέμεινε στο αξίωμα του.
«Σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκινά μια επίσημη έρευνα επί της διαδικασίας παραπομπής» του κ. Τραμπ δήλωσε αργά χθες το βράδυ η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, έπειτα από συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που είχε με τους βουλευτές του κόμματος. «Οι ενέργειες του Τραμπ φέρεται ότι υπομόνευσαν την εθνική ασφάλεια και παραβίασαν το Σύνταγμα των ΗΠΑ» υπογράμμισε η Πελόζι και διεμήνυσε: «Ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμο

Το εγχείρημα της Βουλής των Αντιπρόσωπων έχει αβέβαιο αποτέλεσμα. Η πλειονότητα των υποψηφίων Δημοκρατικών για το χρίσμα των εκλογών του 2020 στηρίζουν τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου. Ανάμεσα τους, οι γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Μπέρνι Σάντερς, Κάμαλα Χάρις, Κόρι Μπούκερ.

Η έρευνα για την παραπομπή θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει εν τέλει στην αποπομπή Τραμπ από την εξουσία. Ωστόσο, ακόμη και αν η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Ρεπουμπλικανού προέδρου, η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, θα χρειαστεί να επικυρώσει την διαδικασία για την απομάκρυνση του από την εξουσία, έπειτα από δίκη. Να σημειωθεί ότι κανένας πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία δεν έχει καθαιρεθεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα