back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανασκόπηση Διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η έκρηξη που αναμενόταν εδώ και μερικές ημέρες στις ΗΠΑ, έγινε χθες αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να ανακοινώνει πως θα προχωρήσει στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να παραπεμφθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για το αδίκημα της προδοσίας.  

Όπως ήταν φυσικό, το θέμα αυτό κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων, αλλά και στα δελτία ειδήσεων των μεγάλων  τηλεοπτικών δικτύων.  

ΟΙ ΝΥΤ έχουν ένα γενικό τίτλο “Η Πελόζι ανακοίνωσε την διαδικασία για την έκπτωση του προέδρου” και ακριβώς αποκάτω δημοσιεύει εκτενή ρεπορτάζ για το επίμαχο θέμα. Σε ένα εξ αυτών επισημαίνει πως η διαδικασία ξεκινάει λίγους μήνες μετά την “ανακατάληψη” της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς στις προηγούμενες ενδιάμεσες εκλογές. Ενώ δίπλα ακριβώς, παραθέτει το σκεπτικό της παραπομπής, το οποίο δεν είναι άλλο από τη διάπραξη του αδικήματος της προδοσίας εκ μέρους του Τραμπ στην υπόθεση της Ουκρανίας. Επισημαίνει, ωστόσο, η εφημερίδα, ότι ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες, ενώ παράλληλα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως συζητάει την περίπτωση συμφωνίας προκειμένου να καταθέσει το “Βαθύ λαρύγγι” στο Κογκρέσο.  

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις του στο twitter, έκανε λόγο για «ανοησίες» και «κυνήγι μαγισσών», αλλά και για… προεδρική παρενόχληση(!) στην προσπάθεια των Δημοκρατικών να τον ρίξουν από την Προεδρία, πριν τις εκλογές του 2020. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως Λίγο νωρίτερα, η ίδια η Πελόζι κατηγόρησε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI), Τζόζεφ Μαγκουάιρ, ότι, κατ’ εντολή της κυβέρνησης Τραμπ, παραβιάζει τον νόμο επειδή δεν παραδίδει στο κογκρέσο την καταγγελία που έκανε ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών. Απέφυγε όμως να διευκρινίσει ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές της. Αυτό ανάγκασε τον  Τραμπ, να δηλώσει πως θα ζητήσει ο ίδιος να δοθεί στη δημοσιότητα ο διάλογος που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, ώστε να αποδείξει πως δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό. Έτσι, ο Λευκός Οίκος σύμφωνα με το Politico (το οποίο επικαλέστηκε πηγή από κυβερνητικό αξιωματούχο), ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει δώσει όλη την τηλεφωνική συνομιλία, η οποία έγινε τον περασμένο Ιούλιο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα προηγούμενα 24ωρα, η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, είχε εγκρίνει ένα ψήφισμα με το οποίο ζητείται να υποβληθεί στις Επιτροπές Πληροφοριών του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, η καταγγελία του “ανώνυμου” μέχρι στιγμής ανώτατου στελέχους των μυστικών υπηρεσιών, αναφορικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε τον Ιούλιο ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.                        

Η Washington Post αναδεικνύει στην πρώτη της σελίδα τον περίεργο ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση της Ουκρανίας ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος από το παρασκήνιο ως άλλος γκρίζος καρδινάλιος παραγκώνισε την διπλωματική υπηρεσία, παρεμβαίνοντας στο θέμα της διακοπής χορήγησης βοήθειας ως άσκησης πίεσης προς την ουκρανική ηγεσία. Η εφημερίδα με τον εύγλωττο τίτλο “Δημοκρατικοί και Λευκός Οίκος έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα” μπαίνοντας την “Μητέρα όλων των μαχών” που θα θέσει σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού συστήματος των Η.Π.Α. Τέλος, η σύνταξη της εφημερίδας διατυπώνει την άποψη πως η κίνηση αυτή θα διχάσει ακόμη περισσότερο την πολωμένη αμερικανική κοινωνία εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020, προκαλώντας, ίσως, ανυπέρβλητες επιπλοκές και τα δύο μεγάλα κόμματα των Η.Π.Α.  

Boston Globe αφιερώνει εξ ολοκλήρου το πρωτοσέλιδο της στην υπόθεση με τον χαρακτηριστικό τίτλο: “Μία σουρεαλιστική ημέρα στην Ουάσιγκτον: οι Δημοκρατικοί έκαναν το μεγάλο βήμα για την παραπομπή του προέδρου”. Έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφέρουμε πως σε άρθρο του ο τακτικός σχολιαστής και αναλυτής τόσο της εσωτερικής πολιτικής ζωής, όσο και των διεθνών σχέσεων της εφημερίδας Michael A. Cohen επισημαίνει πως το “κουράγιο ενός “Βαθιού λαρυγγιού” μπορεί να αλλάξει την ιστορία”, ενώ η Renee Graham τιτλοφορεί το δικό της σημείωμα “Κυρία πρόεδρε, σας περιμέναμε, σας περιμέναμε, σας περιμέναμε”.  

Η Wall Street Journal ως εφημερίδα που απευθύνεται σε διεθνές κοινό, αφιερώνει εξ ημισείας το πρωτοσέλιδό της στην παραπομπή του Τραμπ και στην ψυχρολουσία του Τζόνσον με την ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μεγάλης Βρετανία να κηρύξει παράνομη την απόφασή του να κλείσει το κοινοβούλιο της χώρας.  

Ενδιαφέρον όμως έχει και η ανταπόκριση από την Ευρώπη που δημοσιεύει η εφημερίδα και αναφέρεται στη νίκη των εταιρειών Google και Starbucks στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η πρώτη επειδή δεν υποχρεώθηκε να αφαιρεί από τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης διεθνώς με βάση τον κανονισμό “δεν πρέπει να λησμονθεί” και η δεύτερη για υπόθεση που αφορούσε φορολογικές καταβολές. Η εφημερίδα επισημαίνει πως πρόκειται για μία ήττα της Ε.Ε. και κυρίως της επιτρόπου ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.  

Το Politico έχει ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό λογοπαίγνιο για τίτλο στο πρωτοσέλιδό του: Μέσα στον κόσμο του Τραμπ: η δημόσια απιστία εναντίον του ιδιωτικού άγχους”, ενώ έχει ως υπότιτλο: Ο Τραμπ άντεξε πολλές περιπέτειες, η τελευταία όμως θα είναι πιο καθοριστική.  

Το αξιοθαύμαστο σε αυτό το πρωτοσέλιδο είναι ότι το Politico δημοσιεύει ταυτόχρονα 8 μεγάλα άρθρα που φωτίζουν όλες τις πλευρές της υπόθεσης και από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ενώ παράλληλα δημοσιεύει δύο κείμενα: ένα από την πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ που αφορά στην έκπτωση το Νίξον και την δικαστική διερεύνηση του Κλίντον και ένα με θέμα: Όλα άλλαξαν με την πρόταση για έκπτωση, αλλά δεν άλλαξε τίποτα.  

Στο άλλο μεγάλο θέμα της διεθνούς ειδησεογραφίας, την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηριου της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με το κλείσιμο του κοινοβουλίου της χώρας από τον Μπορίς Τζόνσον, η Independent επισημαίνει πως ο βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τώρα πλέον το ενδεχόμενο της παραίτησης και αναρωτιέται η σύνταξη της εφημερίδας τι πρόκειται να ακολουθήσει.  

Πρόκειται για μια τεράστια πολιτική και προσωπική ήττα για τον Βρετανό Πρωθυπουργό. Είχε υποστηρίξει ότι το ζήτημα δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του δικαστηρίου, όμως οι δικαστές απεφάνθησαν ότι προσπάθησε να περιορίσει το χρόνο που θα είχαν στη διάθεσή τους οι βουλευτές για να ελέγξουν την πολιτική του αναφορικά με το Brexit. Η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Μπρέντα Χέιλ, επεσήμανε ότι η κίνησή του πρωθυπουργού είχε «ακραίες συνέπειες στα βασικά σημεία της δημοκρατίας» και ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε καμία δικαιολογία για την απόφασή της αυτή. Το κύριο άρθρο της εφημερίδας έχει τον τίτλο: Άλλη μια ημέρα, άλλη μία καταστροφή. Στην πρώτη σελίδα επίσης δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο: Ό,τι κι αν ακολουθήσει, δεν θα μας εμποδίσει να απολαύσουμε την νομική ταπείνωση του Μπορίς Τζόνσον.  

Η Independent δεν χαρίζεται όμως ούτε στο Εργατικό κόμμα, δημοσιεύοντας ένα μεγάλο ρεπορτάζ με τον τίτλο: Τυχεροί οι Εργατικοί, η απόφαση του δικαστηρίου επισκίασε τα προβλήματα στο κομματικό τους συνέδριο.  

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου είπε ότι η Βουλή θα πρέπει να ξαναλειτουργήσει «χωρίς καθυστέρηση» κι ότι θα διαβουλευτεί «επειγόντως» με τους αρχηγούς των κομμάτων για το θέμα. Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Τζόνσον και την άμεση επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου.  

Την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Τζόνσον μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αφού τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οργή των μελών του κοινοβουλίου, περιγράφει η εφημερίδα Guardian, η οποία, επίσης, τονίζει πως πρόκειται για προσωπική ταπείνωση του βρετανού πρωθυπουργού.  

Ενδιαφέρον έχει, επίσης και το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας, με τίτλο: Ποιος διοικεί τη Βρετανία, όπου επιχειρείται μία χαρτογράφηση των υποστηρικτών και των αντιπάλων του πρωθυπουργού μεταξύ των εφημερίδων που εκδίδονται στη χώρα. Οι εφημερίδες που στηρίζουν τους Τόρρις έχουν οργισμένα πρωτοσέλιδα κατά της απόφασης, ενώ οι αντιπολιτευόμενες επισημαίνου το χάος που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης.  

Οι Financial Times ως εφημερίδα που απευθύνεται και αυτή σε διεθνές κοινό, επιλέγει να μοιράσει το πρωτοσέλιδό της ανάμεσα στην υπόθεση του Τραμπ και του ομολόγου του Μπορίς Τζόνσον.  

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν δύο άλλα άρθρα που δημοσιεύονται στην πρώτη σελίδα της ναυαρχίδας του οικονομικού Τύπου και συγκεκριμένα ένα άρθρο για τον Ερντογάν και το πως οι παλιοί φίλοι μετατρέπονται σε ανταγωνιστές του και απειλούν το καθεστώς του, υπονοώντας τη δημιουργία νέων κομμάτων από πρώην συνεργάτες του Τούρκου πρωθυπουργού και το δεύτερο που αναφέρεται στις ελπίδες του προέδρου της Βενεζουέλας Μαδούρο να τύχει υποστήριξης από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Να θυμίσουμε εδώ πως σύμφωνα με όσα δημοσιεύσαν μεγάλες ρωσικές εφημερίδες ο Μαδούρο μόλις έφτασε στην Μόσχα δήλωσε: ήρθαμε στην μεγάλη ρωσική πατρίδα γιατί ξέρουμε ότι θα βρούμε κατανόηση.  

Θα προχωρήσει σε αντίποινα το Ιράν;

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία της ημέρας, πολλές εφημερίδες αναφέρονται στα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για αντίποινα στο Ιράν. Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με  τις αντιδράσεις από τις ΗΠΑ κατά του Ιράν και την επιβεβαίωση πως θα έχουν τη στήριξη των Αμερικανών. Έτσι, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, δήλωσε ότι το Ριάντ θα εξετάσει όλες τις επιλογές που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής, κατά του Ιράν, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η έρευνα για το ποιος ευθύνεται. Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, που μιλούσε σε ένα συνέδριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι το Ριάντ θεωρεί πως πίσω από τις επιθέσεις αυτές κρύβεται το Ιράν. Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ βοηθά τη χώρα του να εντοπίσει το σημείο απ’ όπου εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Ανησυχία και μεσολάβηση της Ευρώπης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν

Στο μεταξύ, για μια ακόμη φορά, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις ΗΠΑ και το Ιράν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τους για να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.  

Παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, μια μέρα πριν, έλεγε ότι δεν χρειάζεται μεσολαβητές, ο Γάλλος Πρόεδρος αποφάσισε να… παίξει ξανά αυτόν τον «ρόλο», στην διάρκεια της ομιλίας του στον ΟΗΕ. 

«Περισσότερο από ποτέ, έχει έρθει η ώρα για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ, του Ιράν, των συμβαλλομένων μερών της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA) και των δυνάμεων της περιοχής τις οποίες αφορά κυρίως η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής αυτής», δήλωσε από το βήμα του ΟΗΕ και συνέχισε: 

«Οι στόχοι αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι αρχικά η πλήρης βεβαιότητα ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο, μετά μια έξοδος από την κρίση στην Υεμένη, κατά τρίτον ένα σχέδιο περιφερειακής ασφάλειας που να περιλαμβάνει τις άλλες κρίσεις στην περιοχή και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τέλος μια άρση των οικονομικών κυρώσεων». Ο Μακρόν προσπάθησε να είναι ρεαλιστής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαι αφελής ούτε πιστεύω σε θαύματα, αλλά στο θάρρος για την οικοδόμηση της ειρήνης και ξέρω ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν, όπως και όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας αυτής έχουν αυτό το θάρρος». Και συνέχισε αναφερόμενος στο κόστος που μπορεί να έχουν οι επιθέσεις με drone στις πετρελαϊκές παραγωγές της Σαουδικής Αραβίας. 

Πυκνώνουν οι επαφές, αλλά και οι δηλώσεις των ηγετών στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, αναφορικά με την ένταση στις σχέσεις Ιράν και ΗΠΑ μετά και την επίθεση στη Σαουδική Αραβία. Οι Ευρωπαίοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να μειωθεί η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν αλλά δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να διοργανώσουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ροχανί, η οποία αν πραγματοποιηθεί θα είναι ιστορική και παρά το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διαμηνύσει στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν πως δεν χρειάζεται διαμεσολαβητή. Για την ώρα, ο ηγέτης του Ιράν εμφανίζεται διαλλακτικός σε τροποποιήσεις που θα «δώσουν το φιλί της ζωής» στη συμφωνία για τα πυρηνικά, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται πως η Αμερική έχει «το πάνω χέρι» στη διαπραγμάτευση. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει μικρές αλλαγές, προσθέσεις και τροποποιήσεις στη συμφωνία που υπέγραψε η Ισλαμική Δημοκρατία για το πυρηνικό της πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2015 στη Βιένη με τις έξι μεγάλες δυνάμεις, αν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα του. “Θα είμαι ανοιχτός να συζητήσω μικρές αλλαγές, προσθέσεις και τροποποιήσεις στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, εάν αρθούν οι κυρώσεις”, δήλωσε ο Ροχανί στα μέσα ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη. 

 Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα