back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Μίνι» ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Σε “μίνι” ασφαλιστικό νομοσχέδιο για σημαντικές, όμως, παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, αναμένεται να οδηγήσει -σύμφωνα με πληροφορίες- η σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Την στιγμή κατά την οποία στο κέντρο της Αθήνας εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα διαδηλώνουν κρατώντας πανό με συνθήματα διαμαρτυρίας για τις επικείμενες αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας και τις παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμεν χρόνια στις συντάξεις, οι συμμετέχοντες στην διαπραγματευτική συνάντηση θα κρατούν…μπλοκάκια με υπολογισμούς για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Η συνάντηση, πραγματοποιείται στον απόηχο της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία αναγνωρίζει αναδρομικά 3ετίας σε 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που έπρεπε να καταργηθεί από το 2017.

Παράλληλα, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την συνταγματικότητα ή μη βασικών παραμέτρων του νόμου Κατρούγκαλου.

Ακόμα και με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς, ενδεχόμενη οριστικοποίηση των δύο αποφάσεων θα δημιουργήσει “μαύρη τρύπα” πολλών δις ευρώ στον κρατικό κορβανά.

Πάντως, παράγοντες του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι η επιστροφή χρημάτων στους συνταξιούχους θα γίνει σε βάθος πενταετίας, ενώ τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα έχουν επιπτώσεις στα ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι….

Αναλυτικότερα, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης, θα τεθούν επι τάπητος:

– Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των δικαστικών αποφάσεων.

– Η αλλαγή του τρόπου και των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων.

– Η σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς και εργοδότες από το 2020 έως το 2024.

– Επίσης, το ενδεχόμενο μείωσης εισφορών για ελευθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

– Τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του να προβλέπει για φέτος έλλειμμα της τάξης των 48,6 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για πλεόνασμα ύψους 245 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας στην πράξη «τρύπα» ύψους 294 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δεδομένου ότι οι οφειλές αγγίζουν τα 35 δις ευρώ.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι οποίες ξεπερνούν τις 400.000, δημιουργώντας κρυφό χρέος για το ασφαλιστικό σύστημα.

Η διατήρηση ή η περικοπή του εφάπαξ, στο πλαίσιο της μείωση των καταβαλλόμενων εισφορών.

Η αλλαγή του καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης με την συμμετοχή επαγγελματικών ταμείων ή και ιδιωτικών εταιρειών και

η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης σύνταξης, με την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων.

Στη συνάντηση η ελληνική πλευρά, αναμένεται να παρουσιάσει τις βασικές παραμέτρους των διατάξεων που αφορούν εργατικά θέματα και έχουν ενταχθεί στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Ειδικότερα, θα γίνεται αναφορά στα μέτρα κατά της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, όπως είναι η αύξηση κατά 12% του κόστους για τις υπερωρίες όσων εργάζονται με όρους μερικής απασχόλησης, αλλά και η αλλαγή στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, που στοχεύει να λειτουργεί αποτρεπτικά προς τους εργοδότες για να την εφαρμόσουν.

Για τα ζητήματα Πρόνοιας, η συζήτηση αναμένεται να εστιαστεί στην αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος ηλεκτρονικής υποβολής φακέλων και πιστοποίησης της αναπηρίας, που μάλλον θα μετατεθεί για το 2020, όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή η καθολική χρήση του μέτρου.

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αναμόρφωση του χάρτη των προνοιακών επιδομάτων, με τους αρμόδιους να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα