back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βρετανία: Πιέσεις να αλλάξει τη θέση του για το Brexit δέχεται o Τζέρεμι Κόρμπιν

Διαβάστε επίσης

Bουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούν ότι το Eργατικό κόμμα θα πρέπει να καταστήσει σαφή τη θέση του για το Brexit πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος – “να χάσει ψήφους” .
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν υποστηρίζει ότι αν το κόμμα του συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις εκλογές – οι οποίες είναι πολύ πιθανό να γίνουν το φθινόπωρο – και μπορέσει τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση τότε θα είναι σε θέση εντός τριών μηνών να συνάψει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες την οποία έπειτα είναι αποφασισμένος να την θέσει στη δοκιμασία της λαϊκής ψήφου (δεύτερο δημοψήφισμα).
Ωστόσο, παρά την αντίθετη γνώμη βουλευτών και ανώτερων στελεχών που θα ήθελαν το κόμμα να εκφρασθεί απερίφραστα υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ (Remain) πριν από τις γενικές εκλογές, ο κ. Κόρμπιν επιμένει ότι στο δεύτερο δημοψήφισμα η στάση των Εργατικών θα πρέπει να αποσαφηνισθεί σε ειδικό συνέδριο του κόμματος που θα συγκαλέσει η κεντρική επιτροπή μετά την προσφυγή στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας Βουλής.

Να γίνουν σεβαστές οι δημοκρατικές διαδικασίες

Δεύτερη μέρα σήμερα του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος στο Μπράιτον και ο φόβος των υποστηρικτών του Remain είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν να φροντίσει στην τελική διακήρυξη της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής (NEC) να μη προβλέπεται η συνέχιση της συζήτησης για τη στάση του κόμματος στο ζήτημα του Brexit και ουσιαστικά να γίνεται αποδεκτή η στρατηγική του μέχρι τις εκλογές .
Ο Κλάιβ Λούις που εκλέγεται στην περιφέρεια Norwich South δήλωσε: “Αυτή η κίνηση του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι απλά λάθος. Πώς είναι δυνατό να την στηρίξουμε ;
“Εμείς, που εκπροσωπούμε την αριστερά, αναλάβαμε την ηγεσία αυτού του κόμματος υποσχόμενοι εσωτερική δημοκρατία, μια νέα μορφή πολιτικής”, τόνισε ο κ. Λούις.
“Και όμως εδώ είμαστε αντιμέτωποι με μια ηγεσία που φαίνεται αποφασισμένη να τερματίσει τη δημοκρατική συζήτηση σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της ημέρας δηλ. το Brexit. Κατά πάσα πιθανότητα η ηγεσία στηρίζεται στην ψήφο των συνδικάτων για να αγνοήσει την επιθυμία της πλειοψηφίας των μελών. Εμείς δεν υπογράψαμε γι’αυτό. … Εάν περάσει η σχετική πρόταση, οι εκπρόσωποι θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να ψηφίσουν εναντίον της διακήρυξης της NEC έτσι ώστε οι προτάσεις για το Brexit να ακουστούν και να συζητηθούν δημοκρατικά στο συνέδριο”, κατέληξε ο κ. Κλάιβ Λούις.

Σχέδια για την διαδοχή του Κόρμπιν

Oi εφημερίδες της Κυριακής στρέφουν την προσοχή τους στις εσωκομματικές διαμάχες που όπως φαίνεται καταπονούν την αξιωματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με την Sunday Telegraph, οι στενοί συνεργάτες του Τζέρεμι Κόρμπιν άρχισαν να ετοιμάζουν σχέδια για τη διαδοχή του επειδή όπως εκτιμούν η περίοδος της υψηλής δημοφιλίας του ηγέτη των Εργατικών έχει παρέλθει.
Η εφημερίδα επικαλείται μέλος της σκιώδους κυβέρνησης που ισχυρίσθηκε ότι ο κ. Κόρμπιν είναι – “έτοιμος να εγκαταλείψει την ηγεσία”.
Πηγή όμως προσκείμενη στο Εργατικό κόμμα υπογράμμισε ότι η “εκτίμηση αυτή είναι απόλυτα εσφαλμένη”.
Η Sun on Sunday εκτιμά ότι η προσπάθεια της αριστερής πτέρυγας – της οργάνωσης Momentum – για την κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου του κόμματος με στόχο την απομάκρυνση του κ. Τομ Γουότσον θυμίζει τις σταλινικές εκκαθαρίσεις
“Είναι πλέον σαφές ότι οι σύντροφοι του κ. Κόρμπιν επιδιώκουν να επιβάλλουν έναν σοβιετικού τύπου σοσιαλισμό στη Βρετανία που δεν θα ανέχεται καμία αντιπολίτευση”, γράφει η Sun on Sunday.
Οι Sunday Times μας ενημερώνουν ότι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Κόρμπιν , ο Άντριου Φίσερ, ο οποίος έχει εκπονήσει το τελευταίο μανιφέστο του κόμματος , υπέβαλε την παραίτησή του με το σκεπτικό ότι το Εργατικό κόμμα υπό την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες γενικές εκλογές.
Σε υπόμνημα του, επισημαίνουν οι Sunday Times , ο κ. Φίσερ επικρίνει την ηγετική ομάδα του κόμματος για – “έλλειψη επαγγελματισμού, ικανότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας” – όπως γράφει η εφημερίδα.
Αλλά σε ξεχωριστή δήλωση που έκανε στο BBC ο κ. Φίσερ τονίζει ότι για οικογενειακούς λόγους έχει υποβάλλει την παραίτησή του και ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις επόμενες εκλογές εφόσον αυτές γίνουν το φθινόπωρο.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα