30.7 C
Athens
Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020

Στο κυνήγι των επενδύσεων η κυβέρνηση – Τα ταξίδια και τα σχέδια για τη φορολογία

✚ ΑΘΗΝΑ

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Δήμος Αθηναίων: Στήριξη σε 140 οικογένειες με ανήλικα παιδιά που έπληξε η πανδημία

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), στην πρώτη γραμμή της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο...

Και με ψηφιακή βιτρίνα η Δημοτική Αγορά Κυψέλης 

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης online Μια online Αγορά η Κypsel-e ετοιμάζεται να μπει στο cloud δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς επιχειρηματίες της Κυψέλης και άλλων...

Δήμος Αθηναίων: Ανανεωμένο ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα «υιοθέτησης» νεοφυτευμένων δέντρων

Ανανεωμένο και ενταγμένο στο σύνολο δράσεων με τίτλο «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ξεκινάει φέτος του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», μετά...

Χρυσό βραβείο για το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» 

Μεγάλη διάκριση έλαβε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», αποσπώντας το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές...

Στο κυνήγι των επενδύσεων μπαίνει η κυβέρνηση εγκαινιάζοντας κύκλο σημαντικών επαφών, τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθεί από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, περιλαμβάνει και επενδυτικού ενδιαφέροντος επαφές, με αποκορύφωμα το γεύμα με Αμερικανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, που θα παραθέσει ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη χώρα μας και είχε συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη και με μέλη της κυβέρνησης. Το σήμα, μάλιστα, που είχε δώσει μετά τις επαφές του στην Αθήνα ήταν πολύ θετικό σε ό,τι αφορά την προοπτική ενίσχυσης του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και η πληροφορική.

Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και οι επενδύσεις αναμένεται να βρεθούν φυσικά και στην ατζέντα της συνάντησης, που είναι πολύ κοντά σε οριστικοποίηση, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Στο στόχαστρο και οι Κινέζοι επενδυτές

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019, όπου η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος προγραμματίζεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κίνας, θα έχει στις αποσκευές του και τον θετικό αντίκτυπο από τις άμεσες πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από τη νέα κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρουν σημαντικές επενδύσεις, όπως στο Ελληνικό, στις Σκουριές, αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου δραστηριοποιείται η Cosco.

Σε αυτές, μάλιστα, προστίθενται η έναρξη, από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, της πρώτης διαδικασίας αποκρατικοποίησης της σημερινής κυβέρνησης, η οποία -όπως τονίζουν στο Μαξίμου- αντιμετωπίζει τις αποκρατικοποιήσεις ως μοχλό ανάπτυξης, καθώς και το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που προωθεί αλλαγές στις στρατηγικές επενδύσεις που στοχεύουν στην ταχύτερη ολοκλήρωση των εκκρεμών διαδικασιών, χωρίς να επηρεάζουν καθόλου τα κριτήρια με βάση τα οποία έχει εγκριθεί και υλοποιείται μία επένδυση.

Επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η διεθνής δυναμική που ήδη αναπτύσσεται σε σχέση με επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζει η Ελλάδα με μία νέα κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύει στην πράξη την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις και την προτεραιότητα που δίνει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε μία προσπάθεια να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης στο επίπεδο του 4%.

Τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης τόσο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας όσο και για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, εκτός από τις ΗΠΑ έχουν αναγνωριστεί ήδη και σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη που επισκέφθηκε ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που υλοποιείται στη χώρα.

Επιβεβαιώνονται όμως και από την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, όπως διατυπώθηκε προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις στην Ελλάδα, εξετάζοντας πιθανές επενδύσεις σε Ελληνικό, ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ., αλλά και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση απορριμμάτων.

Σταϊκούρας: Έφθασε η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον για ΕΛΠΕ, Ελληνικό και Ελ. Βενιζέλος από τα funds

Πρόσκληση προς τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια πληθώρας επαφών που είχε στο πλαίσιο του Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Σταϊκούρας είχε συναντήσεις με 72 εκπροσώπους funds και άλλων επενδυτικών σχημάτων, με το ενδιαφέρον των ξένων να επικεντρώνεται σε αποκρατικοποιήσεις όπως αυτή των ΕΛΠΕ.

«Αναμφίβολα η Ελλάδα έχει διανύσει ένα μακρύ δρόμο την τελευταία δεκαετία, επιστρέφοντας πλέον στην κανονικότητα.

Η Ελλάδα διαθέτει πολιτική σταθερότητα, κερδίζει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, εφαρμόζει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, απομακρύνει εμπόδια, αντιμετωπίζει αδυναμίες και αβεβαιότητες.

Η ύπαρξη εξαιρετικών ευκαιριών, ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και η σημαντική γεωπολιτική θέση της, καταστούν την Ελλάδα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι το κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει πλήρως, με τη χώρα να έχει καταστεί πιο φιλική προς τις επενδύσεις, ενώ έδωσε μεγάλη έμφαση στα δύο μεγάλα project που βρίσκονται σε εξέλιξη, δηλαδή αυτό του Ελληνικού αλλά και την πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Επιπρόσθετα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως το οικονομικό της πρόγραμμα και θα προωθήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον καλύτερης και υγιούς ανάπτυξης.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η δημοσιονομική σταθερότητα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ενεργοποίηση του APS για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων τραπεζικών δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία με ξεμπλοκάρισμα των πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών με «όχημα» το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ακολουθεί και ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.

Όπως ήταν φυσικό δεν παρέλειψε να τονίσει την ευεργετική επίδραση που θα έχει τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στις επενδύσεις τόσο η άρση των capital controls όσο και το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών που δημιουργείται μετά την αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Προκειμένου, βέβαια, να μην στείλει λάθος μηνύματα και προς τους Ευρωπαίους εταίρους ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Φόρος 15% για τις ξένες επιχειρήσεις που θα «μετακομίσουν» στην Ελλάδα

Στην υιοθέτηση φορολογικού συντελεστή 15%, για την αλλαγή της φορολογικής έδρας για τις ξένες υπουργείο οικονομικώνεπιχειρήσεις και της φορολογικής κατοικίας για τα φυσικά πρόσωπα προσανατολίζεται η κυβέρηση. Το μέτρο αυτό που, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, πρόκειται να δώσει πνοή στα κρατικά έσοδα, αφού η φορολογική βάση αναμένεται να διευρυνθεί, τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης των δανειστών, οι επικεφαλής των οποίων πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να πάρει κάτι από τα μοντέλα της Μάλτας, της Κύπρου και της Πορτoγαλίας.

Για παράδειγμα, εφόσον κάποιος μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στη Μάλτα φορολογείται με σταθερό συντελεστή 15%, με ελάχιστο φόρο 15.000 ευρώ ετησίως. Παραπλήσιο είναι και το πορτογαλικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει σταθερό συντελεστή 20%. Αντίθετα, στην Κύπρο, με την τελευταία τροποποίηση της νομοθεσίας, άτομο το οποίο διαμένει για τουλάχιστον 60 ημέρες μπορεί να γίνει φορολογικός κάτοικος. Τα φορολογικά πλεονεκτήματα που έχει είναι:

– Φορολογική απαλλαγή από μερίσματα και τόκους.

– Φορολογική απαλλαγή από τα κέρδη που προκύπτουν από πωλήσεις μετοχών.

– Φόρος 5% από εισοδήματα εξωτερικού, ενώ δεν εφαρμόζεται οποιοσδήποτε φόρος κληρονομιάς ή πλούτου.

– Μειωμένοι κατά 50% φορολογικοί συντελεστές σε σχέση με ισχύοντες για εργαζομένους στην Κύπρο.

Όλα τα παραπάνω προνόμια αφορούν τους μη κατοίκους οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία σε μια νέα χώρα από αυτή στην οποία φορολογούνταν μέχρι πρότινος.

Με τα κίνητρα αυτά η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προσελκύσει άμεσες μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα προκειμένου να υλοποιηθεί το αφήγημα για αύξηση των θέσεων εργασίας με καλοπληρωμένους μισθούς.

Ταυτόχρονα, με το μοντέλο αυτό, η Ελλάδα γίνεται ευθέως ανταγωνιστική σε αγορές, όπως η Βουλγαρία και η γειτονική Τουρκία, στην οποία, οι γερμανικές επενδύσεις, για παράδειγμα, ξεπερνούν τα 35 δις. Ευρώ. Για δε τη Βουλγαρία, είναι γνωστό ότι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, έχουν «μετοικήσει» πέριξ της Σόφιας…

Και όχι μόνο, αλλά σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα και βεβαίως τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές δεν θα απέκλειε κανείς την επιστροφή στην Ελλάδα μεγάλων πολυεθνικών που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.

Χριστιάννα Κούσιου

Δελτίο Ειδήσεων στις 21.00

Αύξηση ρεκόρ των νέων κρουσμάτων Covid-19 ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με 230.370 νέες μολύνσεις παγκοσμίως, σε ένα μόλις 24ωρο. Την ίδια ώρα...

Ο Παναθηναϊκός 3-1 τον Ολυμπιακό, πρωταθλητής μετά από 14 χρόνια!

Ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στο πρώτο σκαλί της Volley League μετά από 14 χρόνια και στο κλειστό του Αγίου Θωμά που πανηγύρισε το Λιγκ Καπ...

Τηλεφωνική επικοινωνία Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επικοινώνησε το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος για να του εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του και...

Ευρεία σύσκεψη για τον κορονοϊό στο Μαξίμου

Τα νέα δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας θα βρεθούν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που θα έχει στο μέγαρο Μαξίμου αύριο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος...

Ισπανία-Covid-19: Οι κάτοικοι περιοχής της Καταλονίας εκ νέου σε καραντίνα στα σπίτια τους

Οι αρχές της περιφέρειας της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, διέταξαν σήμερα τους κατοίκους μιας περιοχής που βρίσκεται περιμετρικά της πόλης Λέριδα να μπουν εκ...

Καβάλα: Η οικογένεια του 10χρονου Σέρβου που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό επέστρεψε εσπευσμένα στη Σερβία μετά τη θετική διάγνωση και του πατέρα στον ιό

Μετά τον 10χρονο από τη Σερβία, που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό στο τεστ που του έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας λίγο πριν υποβληθεί σε...

Δελτίο Ειδήσεων στις 20.00

31 νέα κρούσματα κορωνοίου ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Από αυτά τα τέσσερα  εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των συνοριακών ελέγχων, ενώ ακόμη...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κυριακάτικη δράση καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων στα Σεπόλια 

  «Το σημαντικό δεν είναι να μιλάμε εμείς για την προσπάθειά μας να καθαρίσει η Αθήνα. Αντιθέτως, σημαντικό είναι ότι οι κάτοικοι της πόλης και...

Κυριακάτικη δράση καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων στα Σεπόλια

Στα Σεπόλια συνεχίστηκαν σήμερα οι συντονισμένες προσπάθειες καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. «Κάθε Κυριακή σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, καθαρίζουμε σε βάθος δρόμους, πεζοδρόμια και δημόσιους...

Συνεχίζει να «επιμηκύνεται» ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας

Συνεχίζει να «επιμηκύνεται» ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας. Απόψε θα ξεκινήσουν οι ήπιες παρεμβάσεις στο κάτω τμήμα της οδού Ερμού (από Αιόλου έως Αγίων Ασωμάτων)...

Είκοσι καλοκαιρινές ιστορίες από τον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Νανούρη – Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου: Διαβάζει η Αμαλία Μουτούση «Όνειρο στο κύμα» απόσπασμα...

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου: Διαβάζει η Αμαλία Μουτούση «Όνειρο στο κύμα» απόσπασμα από το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Ο Δήμος της Αθήνας και ο Αθήνα...

Κώστας Μπακογιάννης : “θα εισηγηθώ στο Δ.Σ ψήφισμα για την Αγία Σοφία”

Με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης κάνει αναφορά στο μνημείο της Αγίας Σοφίας επισημαίνοντας ότι θα εισηγηθεί...