back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αρχίζει ο δεύτερος γύρος της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Διαβάστε επίσης

Πρεμιέρα σήμερα για την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος,η οποία θα πρέπει έως τις 22 Οκτωβρίου, χωρίς να αποκλείεται μια ολιγοήμερη παράταση των εργασιών της, να περατώσει το έργο της που είναι να καθορίσει το ακριβές περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής θα βρεθούν συνολικά 49 άρθρα που κρίθηκαν αναθεωρητέα από την προηγούμενη Βουλή. Τα 16 εξ αυτών που συγκέντρωσαν αυξημένη πλειοψηφία άνω των 180 ψήφων, θα χρειαστούν τώρα, απλή πλειοψηφία 151, ενώ τα υπόλοιπα θα απαιτηθεί να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 180.

Κομβικής σημασίας για την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι η αναθεώρηση του άρθρου 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, γιατί τυχόν μη περάτωση της αναθεώρησης έως τα μέσα Ιανουαρίου 2020, θα σημάνει εκκίνηση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος.

Δηλαδή, τρεις ψηφοφορίες,με τις δυο πρώτες να απαιτούν 200 ψήφους και την τρίτη 180 και όχι 151, όπως προβλέπει η πρόταση της ΝΔ.

Στη σημερινή συνεδρίαση η Επιτροπή, που αποτελείται από 43 μέλη, θα αναδείξει ως πρόεδρό της τον βουλευτή της ΝΔ Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα