back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανασκόπηση του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η εφημερίδα που γκρέμισε τον Νίξον, αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο του Watergate, η Washington Post δίνει σήμερα συνέχεια στο θέμα των επικοινωνιών του προέδρου Τραμπ με ηγέτη ξένης χώρας και την υπόσχεση που έδωσε σε αυτόν.

Το “βαθύ λαρύγγι”, στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, συνεχίζει τις αποκαλύψεις, υποδεικνύοντας τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας, με τον οποίο ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία δύο εβδομάδες πριν από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα του. Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστο το θέμα της υπόσχεσης που έδωσε ο πρόεδρος Τραμπ, γεγονός που προμηνύει νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες. Ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος εγείρουν ήδη δημοσίως ζητήματα όπως η ικανότητα του αμερικανού προέδρου να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τα διπλωματικά ήθη, τον κατηγορούν πως ασκεί προσωπική πολιτική, βασισμένη στην επιχειρηματική του ιδιότητα, ενώ απειλούν πως θα αναλάβουν δράση σε νομικό επίπεδο κατά του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, επειδή, κατά τη γνώμη τους, δεν έδωσε σημασία στο επίσημα διατυπωθέν σε εσωτερικό σημείωμα με τις καταγγελίες του ανώνυμου προς το παρόν στελέχους για τις πράξεις του προέδρου. Η εφημερίδα, αναδεικνύει επίσης την αντίδραση του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Τζουλιάνια και νυν νομικού συμβούλου του προέδρου Τραμπ στις δικαστικές του περιπέτειες, ο οποίος ερωτηθείς για το θέμα έδωσε δύο διαφορετικές και αντιτιθέμενες μεταξύ τους, απαντήσεις μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Το ίδιο θέμα απασχολεί και την άλλη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα, τους ΝΥΤ, η οποία επισημαίνει πως το ζήτημα αυτό έχει βάθος, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά, κυρίως, για την αντιπαλότητα και τη δυσπιστία που χαρακτηρίζει τις σχέσεις του προέδρου Τραμπ με το κατεστημένο των μυστικών υπηρεσιών. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ με την μακρά τους ιστορία, οι απαρχές της οποίας βρίσκονται στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ήταν ανέκαθεν εκ των βασικών συμβούλων του Λευκού Οίκου στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Χαρακτηριστική της θέσης της εφημερίδας είναι η φωτογραφία του προέδρου που δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα με την λεζάντα “Ο πρόεδρος Τραμπ συνομιλεί συχνά με ξένους ηγέτες και συμπεριφέρεται όπως θέλει”.

Από τα δημοσιεύματα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εφημερίδων, προκύπτει πως η “επίμαχη” χάρη που ζήτησε ο Τραμπ από τον Ζελένσκι, είναι να διερευνηθεί ο πρώην Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ρόλος του στο ουκρανικό ζήτημα, δηλαδή στην αντιπαράθεση με την Μόσχα για το ζήτημα της Κριμαίας, αλλά και της περιοχής του Ντονμπάς.

Η ίδια εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο της αναδεικνύει ξανά το θέμα των επιθέσεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, επισημαίνοντας πως αυτή θέτει εν αμφιβόλω την ικανότητα προστασίας της χώρας εκ μέρους των ΗΠΑ, δηλαδή αμφισβητεί την ικανότητα των αμερικανικών εξοπλιστικών συστημάτων να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον σύμμαχό τους στην περιοχή, ενώ σε διπλανό άρθρο υπογραμμίζει πως η επίθεση αυτή θα εκτοξεύσει στα ύψη τις αμυντικές δαπάνες του βασιλείου.

Για να μείνουμε πάντως στο θέμα, σήμερα Ο στρατιωτικός συνασπισμός δυνάμεων, που υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πολεμά στην Υεμένη, ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της πόλης Χοντέιντα ενάντια σε “νόμιμους στρατιωτικούς στόχους”, όπως ανέφερε, μια εξέλιξη που μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή, σε συνέχεια των επιθέσεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία. Ο συνασπισμός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τέσσερις τοποθεσίες “που χρησιμοποιούνταν για να εξαπολύονται επιθέσεις και τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες απειλούσαν την ναυσιπλοία και το διεθνές εμπόριο στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ και στην νότια Ερυθρά Θάλασσα”, τόνισε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συνασπισμού Τούρκι αλ Μάλικι σε ανακοίνωση. Το κίνημα των σιιτών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, που ανέλαβαν την ευθύνη των επιθέσεων του Σαββάτου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, δήλωσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Masirah, ότι ο σαουδαραβικός συνασπισμός παραβίασε την συμφωνία του ΟΗΕ που υπεγράφη στη Σουηδία. Η συμφωνία αυτή αφορά την εκεχειρία και απομάκρυνση των στρατευμάτων από τη Χοντέιντα, όπου το λιμάνι της πόλης αποτελεί τη βασική δίοδο από την οποία εισέρχονται εισαγωγές και ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη. Η πόλη είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων πέρυσι όταν ο συνασπισμός προσπάθησε να καταλάβει το λιμάνι. Ο σουνιτικός συνασπισμός επενέβη στρατιωτικά στην Υεμένη το 2015 για να πολεμήσει τους Χούθι, που φέρουν τη στήριξη του Ιράν, μετά την εκδίωξη από τους σιίτες αντάρτες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στη Σαναά στα τέλη του 2014. Ο αλ Μάλικι τόνισε ότι οι Χούθι χρησιμοποιούν την πόλη για να εξαπολύουν επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, drones, νάρκες και μη επανδρωμένα σκάφη, τοποθετώντας επίσης θαλάσσιες νάρκες. Ο συνασπισμός κάλεσε τους αμάχους να παραμείνουν μακριά από τις τοποθεσίες που αποτελούν στόχο και διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση διεξάγεται με τρόπο που τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πως έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. “Είχαμε ξεχάσει τις αεροπορικές επιδρομές και τον φόβο και κοιμόμασταν ήρεμα για μήνες…Αλλά σήμερα οι ήχοι των εκρήξεων και των αεροσκαφών μας φόβισαν καθώς συνεχίζουν να πετάνε στον ουρανό της πόλης”, δήλωσε ο κάτοικος της πόλης Μοχάμεντ Αμπντουλάχ στο πρακτορείο Reuters.

Η Boston Globe επιλέγει να αναδείξει με ρεπορτάζ της στην πρώτη σελίδα την σύλληψη υπόπτου, φερόμενου ως μέλους της Χεζμπολάχ με τις κατηγορίες ότι ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο Αλεξέι Σάαμπ (το κανονικό του όνομα ήταν Αλί Χασάν ή Ρασίντ, αλλά κυκλοφορούσε με το Αλεξέι για να μη δίνει στόχο), ετοίμαζε μία βόμβα υψηλής ισχύος, με την οποία ετοιμαζόταν σύντομα να πραγματοποιήσει ένα τρομοκρατικό χτύπημα, το οποίο ήλπιζε να σκορπίσει τον θάνατο. Ο Σάαμπ φέρεται να είχε πάρει εντολή από την Χεζμπολάχ να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση, όμως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατάφεραν και τον συνέλαβαν πριν δράσει. Ο Σάαμπ είχε εκπαιδευτεί από την Χεζμπολάχ από το 1996, όπως ομολόγησε, για να τσεκάρει υποψήφιους στόχους. Βρισκόταν νόμιμα στις ΗΠΑ αφού είχε πάρει υπηκοότητα, ενώ πριν είχε πλούσια δράση με εκπαίδευση. Ανάμεσα στη λίστα που είχε ως στόχους για να «χτυπήσει», ήταν το Αγαλμα της Ελευθερίας, το κτίριο του ΟΗΕ, το Κέντρο Ροκφέλερ, η πλατεία Τάιμς, το Empire State Building, καθώς και αεροδρόμια και τούνελ.

Τόσο οι τρεις μεγάλες εφημερίδες, όσο και η οικονομική Wall street Journal δίνουν συνέχεια στο θέμα του Καναδού πρωθυπουργού Τζαστίν Τρυντώ, ο οποίος ζήτησε χθες συγγνώμη γιατί πριν από 18 χρόνια, σε ηλικία 21 ετών, πήγε σε ένα πάρτι μασκαρεμένων, ντυμένος μαύρος Αλαντίν. Η εφημερίδα επισημαίνει πως η αποκάλυψη αυτή, εκτός του ότι γίνεται κατά την προεκλογική περίοδο και σίγουρα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον Τρυντώ, έθεσε και μία σειρά ερωτημάτων για το ποιος είναι στ’ αλήθεια ο άνθρωπος που προώθησε τόσο πολύ την ανεκτικότητα και την πολιτική ορθότητα τόσο στην πατρίδα του, όσο και διεθνώς.

Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε πως παρά την απρόσκοπτη εμπορία πετρελαίου διεθνώς και την αποφυγή μίας κρίσης που θα οδηγούσε σε σοβαρές συνέπειες, η ίδια η Σαουδική Αραβία μάλλον θα υποχρεωθεί να εισάγει πετρέλαιο, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις, προκειμένου να φανεί συνεπής στις παραδόσεις ποσοτήτων που έχουν ήδη παραγγείλει οι πελάτες της.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ωκεανού, στη Μεγάλη Βρετανία, η εφημερίδα Independent έχει στην πρώτη της σελίδα, σειρά άρθρων και σημειωμάτων σχετικά με το Brexit, υπόθεση που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και δύο χρόνια. Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι ο “Τζόνσον μπορεί να αρνηθεί να ανοίξει ξανά το Κοινοβούλιο” ακόμη κι αν το διατάξει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ενώ σε σημείωμα της σύνταξης επισημαίνεται πως καθήκον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας είναι να προστατεύει τους πολίτες από την κατάχρηση εξουσίας της εκτελεστικής εξουσίας. Παράλληλα, η εφημερίδα αναρωτιέται “πότε είναι η καταληκτική ημερομηνία” για το Brexit κατά τον Τζόνσον, ενώ δημοσιεύει ρεπορτάζ με δηλώσεις βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με τις οποίες, “η συμφωνία που θα προτείνει ο Τζόνσον θα πραγματοποιούν το όνειρο των ακροδεξιών”.

Με εκτεταμένα ρεπορτάζ, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και απευθείας μετάδοση η Guardian αναδεικνύει το θέμα των κινητοποιήσεων των μαθητών για την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας πως από μία άκρη μέχρι την άλλη του πλανήτη, οι νέες γενιές αγωνιούν και αγωνίζονται για την κλιματική αλλαγή, προσδοκώντας την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών και την εκδήλωση βούλησης εκ μέρους των πολιτικών ηγεσιών να ληφθούν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Το ίδιο θέμα απασχολεί και την γερμανική έκδοση Der Spiegel η οποία σε πρωτοσέλιδό της αναφέρει πως η επιτροπή που όρισαν τα δύο κόμματα που συμμετέχουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, παρά τις διαβουλεύσεις τους, δεν κατέληξαν σε μία κοινώς αποδεκτή συμφωνία για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, όπου κατέληξαν στο σχηματισμό συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Πρασίνων οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία.

Μετά τις εκλογές της 1ης Σεπτεμβρίου, όπου το SPD είχε κερδίσει, αλλά με απώλειες, προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα. Από την στιγμή που όλα τα κόμματα είχαν αποκλείσει προεκλογικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία διπλασίασε τα ποσοστά της και αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, με 22,5%, το μόνο σχήμα που εξασφάλιζε ισχυρή πλειοψηφία ήταν ο συνασπισμός «Κένυα» (από τα χρώματα των κομμάτων που τον απαρτίζουν, κόκκινο-μαύρο-πράσινο).

«Χρειάστηκε να κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις», δήλωσε ο αρχηγός του SPD στο κρατίδιο Ντίτμαρ Βόιντκε, ενώ ο επικεφαλής του CDU Μίχαελ Στύμπγκεν παραδέχθηκε ότι με την συμφωνία του «έφυγε ένα βάρος». Από την πλευρά των Πρασίνων, η Ούρσουλα Νονεμάχερ δήλωσε ότι το Σάββατο το «μίνι»-συνέδριο του κόμματος θα ψηφίσει για να επικυρώσει την συμφωνία, τονίζοντας ότι αναμένει ένα καλό αποτέλεσμα, «αλλά σίγουρα και κάποιες ψήφους εναντίον», κυρίως από την οργάνωση της Νεολαίας. Εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της προγραμματικής συμφωνίας της νέας κυβέρνησης.

Ο συνασπισμός «Κένυα» φαίνεται ότι καθίσταται πλέον ιδιαίτερα δημοφιλής στα πρώην ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας, όπου η ακροδεξιά ενισχύεται συνεχώς. Ήδη CDU, SPD και Πράσινοι κυβερνούν στην Σαξονία – ‘Ανχαλτ, ενώ στην Σαξονία, όπου επίσης διεξήχθησαν εκλογές την 1η Σεπτεμβρίου, βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες διερευνητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων. Στις 27 Οκτωβρίου διεξάγονται εκλογές και στο κρατίδιο της Θουριγγίας, όπου σήμερα κυβερνά συνασπισμός Αριστεράς – SPD – Πρασίνων, ένα σχήμα που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πολύ δύσκολα θα διατηρήσει την πλειοψηφία, καθώς το SPD καταποντίζεται, ενώ η AfD αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι σήμερα το πρωτοσέλιδο του Politico με πρωταγωνιστή του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος μάλλον, κατά την εκτίμηση του περιοδικού, νιώθει πολύ άβολα στο νέο πολιτικό χώρο που πρέπει να κινηθεί λόγω του Brexit και ο οποίος δεν είναι άλλος από εκείνον του κέντρου.

Στην ίδια σελίδα, δημοσιεύεται και δήλωση του τραγουδιστή Πωλ Μακ Κάντρει, σύμφωνα με την οποία το δημοψήφισμα για το Brexit ήταν ένα λάθος, αλλά και μία δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ότι “μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα