back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βρετανία: Δεύτερο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων οι Lib Dems

Διαβάστε επίσης

Το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (Lib Dems) μετά τη δέσμευσή του ότι θα αποσύρει το Άρθρο 50 ώστε η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ έχει εξωθήσει το Εργατικό κόμμα στην τρίτη θέση , σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.

Με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της You Gov που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας The Times οι Lib Dems υπό την Τζο Σουίνσον συγκεντρώνουν το 23% , δύο μονάδες περισσότερες από τους Εργατικούς που περιορίζονται στο 21%.

Αλλά και τα δύο κόμματα εξακολουθούν να υπολείπονται των Συντηρητικών, το ποσοστό των οποίων παραμένει σταθερό στο 32%.

Στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στο Μπόρμουθ , οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την Τρίτη που μας πέρασε, οι σύνεδροι συμφώνησαν αλλαγή πολιτικής αναφορικά με το Brexit και να συμπεριλάβουν στο εκλογικό μανιφέστο του κόμματος την απόλυτη αντίθεσή τους στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η στροφή αυτή σημαίνει ότι εάν το κόμμα κερδίσει την πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές θα ανατρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 και θα ανακαλέσει το άρθρο 50.

Αλλά οι επικριτές , συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων βουλευτών Lib Dem, υπογραμμίζουν ότι η νέα προσέγγιση είναι μη δημοκρατική και θα αποξενώσει εντελώς εκατομμύρια ψηφοφόρων που ψήφισαν Leave πριν από τρία χρόνια.

Νέα σύγκρουση για το Brexit προβλέπεται στο συνέδριο των Εργατικών

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ , στο συνέδριο του Εργατικού κόμματος που θα γίνει στο Μπράιτον την επόμενη εβδομάδα η πλειοψηφία των μελών θα επιδιώξει η επίσημη πολιτική του κόμματος στις επόμενες εκλογές να είναι η παραμονή της Βρετανίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ (Remain) σε αντίθεση με την ηγεσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων που υποστηρίζει ότι μία κυβέρνηση Εργατικών θα πρέπει να κρατήσει ουδέτερη στάση και να προχωρήσει στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η πλειοψηφία των μελών θα ήθελε το κόμμα να καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξει το Remain εάν υπάρξει και δεύτερη προσφυγή στις κάλπες για το Brexit, αλλά τα συνδικάτα παροτρύνουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση να ακολουθήσει την ουδετερότητα.

Οι Times εξάλλου μας ενημερώνουν ότι στο Εργατικό κόμμα γίνονται προσπάθειες για την επανεξέταση της απόφασης του Τόνι Μπλερ με την οποία ο πρώην ηγέτης του κόμματος κατήργησε το Άρθρο IV του καταστατικού.

Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί πριν από 25 χρόνια με στόχο να πεισθούν οι ψηφοφόροι ότι μία νέα κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα ξεκινούσε ένα κύμα μαζικών εθνικοποιήσεων.

Ωστόσο, σε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής του κόμματος (NEC) την Τρίτη, αποφασίστηκε να αναθεωρηθεί η επικαιροποιημένη διατύπωση που αντικατέστησε την αρχική ρήτρα.

Ο Αλάν Τζόνσον, που έχει διατελέσει υπουργός σε κυβερνήσεις των Εργατικών υπό τον Τόνι Μπλερ και τον Γκόρντον Μπράουν δήλωσε: “Η εκδοχή του άρθρου IV που είναι τόσο αγαπητή στον Τζέρεμι Κόρμπιν και στους δογματικούς φίλους του ήταν προϊόν του 1917 και δέσμευσε το κόμμα για την εθνικοποίηση των πάντων” .

“Δεν υπήρχε η λέξη« σοσιαλισμός » ούτε καν γινόταν αναφορά σε σημαντικά ζητήματα όπως είναι τα δικαιώματα γυναικών” , συνέχισε ο κ. Τζόνσον.

“Υποψιάζομαι ότι η οργάνωση Momentum θα θελήσει να επιστρέψει στην παλαιά διατύπωση, την οποία θα την εκλάμβανε ως τον τελευταίο θρίαμβο εις βάρος των υποστηρικτών του Μπλερ και των ιδεών του πρώην πρωθυπουργού (Μπλερισμός). Είναι όμως γεγονός ότι τίποτα δεν μπορεί να σβήσει τις τρεις εκλογικές νίκες μας ή το τεράστιο καλό που έκαναν οι κυβερνήσεις των Μπλερ και Μπράουν για να εξαλειφθούν τα αίτια της φτώχειας και να έχουμε μεγαλύτερη ισότητα” , υπογράμμισε ο Άλαν Τζόνσον.

Η οργάνωση Momentum δημιουργήθηκε λίγες εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική ανάδειξη του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος το 2015.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα