back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περισσότερα από 4.000 τα κενά στα δημοτικά-νηπιαγωγεία

Διαβάστε επίσης

Παρά τις προσλήψεις είκοσι χιλιάδων αναπληρωτών στην εκπαίδευση πριν το πρώτο κουδούνι, τα κενά στα σχολεία παραμένουν πολλά. Όπως τόνισε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κικινής, οι ελλείψεις νηπιαγωγών και δασκάλων ξεπερνούν τις 4.000 ενώ στα γυμνάσια και τα λύκεια έχει καλυφθεί μόλις τα 40% των λειτουργικών κενών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση φθάνουν τα 4.031. Από αυτά, 1.341 αφορούν την παράλληλη στήριξη, που «παραπαίει» τα τελευταία χρόνια. Οι ελλείψεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς είναι 745 και 424 κενές θέσεις αντίστοιχα, ενώ τα υπόλοιπα κενά είναι θέσεις δασκάλων ξένων γλωσσών και ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις πάντως καταγράφονται στην Αττική, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Οι ελλείψεις, όπως επισήμανε ο κ. Κικινής, κινούνται στο συνηθισμένο τα τελευταία δύο χρόνια πλαίσιο, ενώ όλα τα δημοτικά λειτουργούν κανονικά καθώς τα κενά σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, την ειδική αγωγή και το ολοήμερο σχολείο καλύπτονται με τη συνδρομή και την επιπλέον εργασία των δασκάλων που υπηρετούν στα σχολεία. «Η ανάγνωση του πίνακα καταδεικνύει την ανάγκη ικανοποίησης του πάγιου αιτήματος της ομοσπονδίας, που είναι οι μόνιμοι διορισμοί» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ και εξέφρασε την ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το πρώτο κύμα μόνιμων διορισμών θα ολοκληρωνόταν τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι εκλογικές αναμετρήσεις «φρέναραν» τη διαδικασία, κύκλοι του ΑΣΕΠ προβλέπουν ότι οι προσλήψεις θα γίνουν έως το τέλος του 2019, ωστόσο στην ΔΟΕ θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο πριν μπει ο νέος χρόνος.

Ο Θανάσης Κικινής αναφέρθηκε επίσης στο φλέγον ζήτημα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να λειτουργήσει ολοκληρωμένα και χωρίς προβλήματα την επόμενη σχολική χρονιά. Έκανε λόγο για τα προβλήματα στις υποδομές και τις κτιριακές ελλείψεις στους δήμους και εξέφρασε την ελπίδα του χρόνου να λειτουργήσει και στους τελευταίους 40 δήμους που δεν έχει ξεκινήσει.

Το προεδρείο της ΔΟΕ ανακοίνωσε τέλος ότι οι δάσκαλοι θα συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, για τον νέο συνδικαλιστικό νόμο.

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2019/09/Λειτουργικά-κενά-2019-20202.doc”]

 

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα