back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οξύνεται η αντιπαράθεση Λονδίνου – ΕΕ για το backstop

Διαβάστε επίσης

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρίσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία δήλωσε ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ αναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης Τζόνσον ότι το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα “πρέπει να φύγει” από το κείμενο της Συμφωνίας αποχώρησης.

“Δεν θα υπάρξει συμφωνία για το backstop με το Ηνωμένο Βασίλειο και το βρετανικό Κοινοβούλιο το έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές”, δήλωσε ο Μπάρκλεϊ από την Μαδρίτη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη .

Έξη εβδομάδες πριν από την λήξη της νέας διορίας για το Brexit το αδιέξοδο παραμένει στις διαβουλεύσεις για την εξομάλυνση της αντιπαράθεσης που αφορά το λεγόμενο backstop δηλαδή την δικλίδα ασφαλείας που απαιτείται για να αποτραπεί η εγκατάσταση συνοριακών ελέγχων στα ιρλανδικά σύνορα . Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε χθες πρώτος και μάλιστα από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στη Βρετανία για την σκόπιμη «Έχει απομείνει ελάχιστος χρόνος. Ο κίνδυνος εξόδου χωρίς συμφωνία είναι απολύτως υπαρκτός» είπε ο Γιούνκερ επιβεβαιώνοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης του Μπόρις Τζονσον με του ευρωπαϊκούς θεσμούς έξι εβδομάδες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου. Λίγο αργότερα χθες ένα κατ ουσία τελεσίγραφο απέστειλαν προς το Λονδίνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Φιλανδός πρωθυπουργός Αντι Ρίνε ζητώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις για το backstop, και μάλιστα γραπτώς, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ειδεμή «τέλος»

Η δυσοίωνη πρόβλεψη Γιούνκερ και η καταληκτική ημερομηνία Μακρόν και Ρίνε αποτελούν αντίδραση στις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η οποία επικαλούμενη πηγές στην Ντάουνινγκ Στριτ μετέφερε την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση Τζόνσον σκόπιμα χρονοτριβεί στην παρουσίαση των εναλλακτικών προτάσεων για το backstop . Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε ο «Guardian», η ομάδα του Τζόνσον προτίθεται να περιμένει έως την τελευταία στιγμή προκειμένου να παρουσιάσει τις προτάσεις της στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της 17ης – 18ης Οκτωβρίου, ώστε να προκαλέσει αδιέξοδο και να μην απορριφθεί το σχέδιό της – «εάν υπάρχει», όπως σημειώνουν με νόημα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί .

Αμφότεροι Μακρόν και Ρίνε δήλωσαν σε δημοσιογράφους στο Παρίσι χθες ότι «είναι πολύ ανήσυχοι για το τι συμβαίνει στη Βρετανία». «Πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε ο Ρίνε, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. «Οι χαλαρές συζητήσεις σχετικά με τις προτάσεις προς διαπραγμάτευση είναι ανεύθυνες», πρόσθεσε για να υπογραμμίσει ευθύς αμέσως ότι εάν η Βρετανία επιθυμεί όντως οι προτάσεις της να συζητηθούν πρέπει να τις υποβάλει το ταχύτερο δυνατό. «Και οι δύο εκτιμούμε ότι τώρα είναι η ώρα για τον Μπόρις Τζόνσον να καταθέσει τις προτάσεις του γραπτώς – εάν έχει. Εάν δεν υπάρξουν προτάσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τότε τελείωσε», τόνισε ο Ρίνε.

Πέραν του επείγοντος της κατάστασης η διορία της 30ής Σεπτεμβρίου δημιουργεί έναν ακόμη πονοκέφαλο για τον Βρετανό πρωθυπουργό, σχολιάζει η «Guardian», διότι συμπίπτει χρονικά με το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος και την ένταση των πιέσεων από την Βουλή των Κοινοτήτων για αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία . Ο Βρετανός πρωθυπουργός από την πλευρά του υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σημειώνουν πρόοδο από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε διαδέχτηκε την Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Τόρις και στον πρωθυπουργικό θώκο. Επιμένει μάλιστα ότι η διαπραγματευτική του ομάδα έχει παρουσιάζει αρκετές εναλλακτικές προτάσεις για το backstop, το πλαίσιο το οποίο οι Βρυξέλλες ορίζουν ως «δίχτυ προστασίας» για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων.

Όσον δε αφορά στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πολύ πρόσφατα στο Λουξεμβούργο ενημέρωσε τον Βρετανό Πρωθυπουργό ότι η αντιπρόταση του για αντικατάσταση του backstop είναι ανεπαρκής , δήλωσε ότι δεν νιώθει «συναισθηματικά συνδεδεμένος» με την ιρλανδική δικλίδα ασφαλείας (backstop) και ότι ήταν και είναι πρόθυμος να συζητήσει οποιαδήποτε νέα πρόταση . «Έχω ζητήσει από τον Βρετανό πρωθυπουργό να μου προτείνει γραπτώς εναλλακτικές λύσεις», προσέθεσε ο Γιούνκερ. Μάλιστα, πηγές της Ε.Ε. δήλωσαν στην εφημερίδα Guardian ότι ο Τζόνσον εξεπλάγη όταν έμαθε, στη διάρκεια δείπνου με τον Γιούνκερ, ότι τα μέτρα που αντιπρότεινε στη θέση της δικλίδας ασφαλείας είναι εντελώς ανεπαρκή και δεν αποτρέπουν την επανεμφάνιση συνοριακών σταθμών ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα