back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ανασκόπηση του Διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Το θέμα της “απρεπούς” φωτογραφίας του Καναδού πρωθυπουργού Τριντό, ο οποίος σε μία γιορτή μεταμφιεσμένων εμφανίστηκε με βαμμένο μαύρο το πρόσωπο του ως “Μαύρος Αλαντίν”, απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του Αμερικανικού τύπου σήμερα, από κοινού με την έναρξη ενός πολεμικού τυμπανισμού απέναντι στο Ιράν.

Οι ΝΥΤ, η Washington Post, Boston Globe, φιλοξενούν στις πρώτες τους σελίδες την συγγνώμη του Καναδού πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε πως ήταν “η πιο ανόητη πράξη που μπορούσε να κάνει”.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, είδε δημοσίευμα του περιοδικού Time, να τον δείχνει σε ένα πάρτι μασκέ το 2001 όταν ήταν ακόμη φοιτητής, να έχει το πρόσωπό του βαμμένο με μαύρο μέικ απ και να είναι ντυμένος ως Αλαντίν. Η μεταμφίεσή του αυτή σχολιάστηκε πολύ αρνητικά, με τον ίδιο να ζητά συγνώμη δημόσια. «Δεν έπρεπε να το είχα κάνει. Είχα μεταμφιεστεί φορώντας ένα κοστούμι του Αλαντίν και βάφτηκα με μακιγιάζ. Είναι κάτι που δεν το θεωρούσα ρατσιστικό τότε, αλλά σήμερα αναγνωρίζω ότι είναι ρατσιστικό και λυπάμαι βαθύτατα. Ζητώ πραγματικά συγγνώμη. Λυπάμαι πολύ», είπε, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2001 στο ετήσιο δείπνο στο ιδιωτικό σχολείο του Γουέστ Πόιντ Γκρέι, του Βανκούβερ, όπου δίδασκε ο 29χρονος τότε Τριντό. Σε αυτή την ασπρόμαυρη εικόνα, αυτός φαίνεται να χαμογελά, περιτριγυρισμένος από τέσσερις γυναίκες, φορώντας ένα τουρμπάνι και το πρόσωπό και τα χέρια του να είναι βαμμένα με μαύρο χρώμα. Ο σάλος που έχει προκληθεί από τη συγκεκριμένη φωτογραφία, έρχεται να επιβαρύνει κι άλλο τη θέση του Καναδού πρωθυπουργού, μετά το πρόσφατο σκάνδαλο με μία κατασκευαστική εταιρεία, η οποία διατηρούσε στενές σχέσεις με άτομα του περιβάλλοντός του, όπως κατήγγειλε μία πρώην υπουργός του. Να θυμίσουμε απλά πως στις 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν εκλογές στον Καναδά και η συγκεκριμένη ιστορία με τη φωτογραφία, προκάλεσε ήδη αρκετή ζημιά στο καλά φιλοτεχνημένο προφίλ του Καναδού πρωθυπουργού.

Η Washington Post ανησυχεί για τα τύμπανα πολέμου που άρχισαν να χτυπούν στις ΗΠΑ με τη δήλωση του ΥΠΕΞ της χώρας Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με την οποία “η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, ήταν μία πράξη πολέμου”. Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής παρουσίασης αποδείξεων ότι η επίθεση είχε ενορχηστρωθεί από το Ιράν που παρουσίασαν σαουδάραβες αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα στελέχη που έκαναν την παρουσίαση επέμειναν πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση ήταν ιρανικής κατασκευής.

Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ σχετικά με ένα “βαθύ λαρύγγι” από τον χώρο των μυστικών υπηρεσιών, το οποίο διέρρευσε πως υπάρχουν αποδείξεις για την επικοινωνία του προέδρου Τραμπ με ηγέτη άλλης χώρας, στην οποία περιέχεται και μία “υπόσχεση” του. Η διαρροή αυτή δείχνει πως παραμένει αμείωτη η ένταση μεταξύ του ενοίκου του Λευκού Οίκου και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, οι οποίες θεωρούν πως ο πρόεδρος όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη του τις εισηγήσεις τους, αλλά, απεναντίας, τις αγνοεί και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ο Λευκός Οίκος αν και ρωτήθηκε επισήμως από την εφημερίδα, αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Στο ίδιο θέμα οι ΝΥΤ επισημαίνουν πως ο πρόεδρος Τραμπ ενώ βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού μεταξύ της ειρήνης και την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, περιμένει από τον νέο του σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο Μπράιεν τις σχετικές εισηγήσεις. Η εφημερίδα, στο μεταξύ, χαρακτηρίζει τον νέο σύμβουλο του προέδρου ως “γεράκι”. Σε σημείωμα που δημοσιεύεται δίπλα ακριβώς, η σύνταξη της ναυαρχίδας του αμερικανικού Τύπου αναρωτιέται αν ο κ. Ο Μπράιεν έχει τα απαραίτητα προσόντα για να αναλάβει αυτή την τόσο υπεύθυνη θέση στον Λευκό Οίκο.

Τέλος, στην Boston Globe διαβάζουμε πως ο Τζόσεφ Κένεντι ο Γ’ θα διεκδικήσει τη θέση του γερουσιαστή στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, κόντρα στον μέχρι σήμερα κάτοχο της έδρας Έντουαρντ Μαρκέι.

Η εφημερίδα αποφάσισε να αναδείξει την αντίθεση που εξέφρασαν 60 και πλέον επιφανείς γυναίκες ερευνήτριες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του περίφημου ΜΙΤ απέναντι στον πρύτανη της σχολής σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης πολλών ερευνητικών σχεδίων από τον χρηματιστή Επστέιν που κατηγορήθηκε για ειδεχθή ερωτικά σκάνδαλα και, τελικά, αυτοκτόνησε τις παραμονές της δίκης του στη φυλακή.

Η Wall Street Journal επανέρχεται σήμερα στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων της FED, επισημαίνοντας πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα προσπαθεί να δημιουργήσει έναν αμυντικό μηχανισμό για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της αμερικανικής αλλά και παγκόσμιας οικονομίας λόγω του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ στην Κίνα.

Στο θέμα της μείωσης των επιτοκιών από τη FED, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της και η πρωτογενής πηγή οικονομικών ειδήσεων της Γηραιάς ηπείρου Financial Times, η οποία σε πρωτοσέλιδο άρθρο της υπογραμμίζει πως η απόφαση της διοίκησης της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας έχει πολιτική χροιά και αναφέρει πως η απόφαση αυτή έδωσε ώθηση στις ασιατικές χρηματαγορές.

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα εκτενές άρθρο σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική του Γάλλου προέδρου Μακρόν, η οποία, κατά τους συντάκτες του κειμένου, έχει θορυβήσει τους ακροδεξιούς τόσο στη χώρα του, όσο και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας «αυτόματος μηχανισμός» καταμερισμού των μεταναστών, στον οποίο να συμμετέχουν «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων αν δεν το πράξουν. Οι δύο χώρες μετά από δύο χρόνια κόντρας στο συγκεκριμένο ζήτημα, κυρίως λόγω του ακροδεξιού πρώην υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι που απαγόρευε την έλευση μεταναστών στα λιμάνια της χώρας, ακολουθούν την ίδια πορεία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στην επίσκεψη του Μακρόν στην Ιταλία, τονίστηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο πως με κάθε τρόπο πρέπει να γίνει δίκαιη η κατανομή των μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κόντε από την μεριά του, υπογράμμισε ότι η Ιταλία «δεν θα επιτρέψει στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στη χώρα», αλλά επίσης έκρινε ότι θα πρέπει «να γίνει διαχείριση αυτού του φαινομένου». Εκφράζοντας από την πλευρά του τη λύπη του για την «αδικία» που βιώνουν οι Ιταλοί, ο Μακρόν επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν στάθηκε αλληλέγγυα στην Ιταλία. «Δεν υποτιμώ όσα έζησε ο ιταλικός λαός, όμως η απάντηση στο μεταναστευτικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην εσωστρέφεια αλλά σε μια αποτελεσματική λύση ευρωπαϊκής συνεργασίας», τόνισε.

Το Politico δίνει συνέχεια στο σίριαλ του Brexit με πρωτοσέλιδο άρθρο του αναρωτιέται αν ο Μπορίς Τζόνσον θα μπορέσει να σταματήσει την αλληλοσφαγή που γίνεται μέσα στο ίδιο του το κόμμα, οδηγώντας σε επικίνδυνα μονοπάτια έναν κομματικό μηχανισμό με ιστορία δύο περίπου αιώνων. Το κρίσιμο σημείο, κατά τους συντάκτες του άρθρου, είναι η ικανότητα του Τζόνσον να πετύχει μία συμφωνία, πίσω από την οποία θα συνταχθεί όλο το κόμμα του και όχι μόνο ένα τμήμα του. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τον θυελλώδη Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου το Συντηρητικό κόμμα έχασε 21 βουλευτές που αποχώρησαν από αυτό, σήμερα, η πλειοψηφία τόσο των βουλευτών, όσο και του στελεχειακού δυναμικού και των εκλογέων συντάσσονται με τον Μπορίς Τζόνσον. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν πως αν ο Τζόνσον έρθει σε συμφωνία με την Ε.Ε. πολλοί από εκείνους που αποχώρησαν θα επιστρέψουν στους κόλπους του κόμματος.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται σε άλλη στήλη, η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με τις οποίες η εκδοχή για Brexit χωρίς συμφωνία είναι “ορατή” και πως για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο “απαιτούνται πολλές προτάσεις και γράψιμο” από την πλευρά της Ντάουνινγκ στρίτ. Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στραβούργο ο πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε πως κατά την πρώτη του συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό του δήλωσε την επιθυμία και ετοιμότητά του να διαπραγματευτούν το θέμα της backstop της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το τελεσίγραφο της ΕΕ στον Μπορίς Τζόνσον “κατέθεσε ένα σχέδιο σε δώδεκα ημέρες και τέλος” είναι το θέμα που αναδεικνύει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Indepented, ενώ παράλληλα δημοσιεύει σειρά άρθρων που έχω ως θέμα τους την ικανότητα του Εργατικού κόμματος να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία, τις συζητήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά και την επιτιμητική φράση του Μπαρνιέ προς τον Τζόνσον “να σταματήσει να υποκρίνεται”.

Στην κλιματική αλλαγή και στις ευθύνες της κοινωνίας των πολιτών για μία πράσινη ενέργεια μέχρι το 2030 εστιάζει το πρωτοσέλιδο της Gaurdian αξιοποιώντας την έρευνα Exponential Climate Action Roadmap που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

H ιταλική εφημερίδα La Reppublica έχει ως πρωτοσέλιδο άρθρο της το τελεσίγραφο της Ε.Ε. προς τον Τζόνσον για προσθεσμία 12 ημέρων να φέρει ένα αποδεκτό σχέδιο για το Brexit, ενώ η άλλη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της γειτονικής χώρας η Corriere de la Serra αναδεικνύει το θέμα της κατανομής των προσφύγων που φτάνουν στην χώρα, μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα