back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τα προβλήματα του τουρισμού επί τάπητος

Διαβάστε επίσης

Τα προβλήματα που απασχολούν τον τουριστικό τομέα συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο Υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο και εκπροσώπους των Μελών του Συνδέσμου, ενώ αποφασίσθηκε η
δρομολόγηση λύσεων.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε στη συμβολή του τουριστικού κλάδου στην εθνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από τις επιδόσεις του τουρισμού, ενώ ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου για την άμεση αντιμετώπιση διαχρονικών ζητημάτων.
Παράλληλα εστίασε στο στρατηγικό σχέδιο που πρέπει να διαμορφωθεί με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα 10 χρόνοα, ώστε ο τομέας να εισέλθει σε έναν κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.

  1. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων εξαρτάται από συγκεκριμένα ζητήματα, όπως:
    Τη συγκρότηση μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για την αναβάθμιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με συνεργασίες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, που θα αφορά τον σχεδιασμό και την προώθηση βάσει συγκεκριμένου στατιστικού αποτελέσματος.
  2. Οικονομική πολιτική που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων με μείωσητου ΦΠΑ σε διαμονή, εστίαση και μεταφορές, αποκλιμάκωση της φορολόγησης εργασίας, κατάργηση φόρου διαμονής και συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα, ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
  3. Τη διαχείριση των προορισμών με έμφαση στην επάρκεια και αναβάθμιση δημοσίων υποδομών, αλλά και τη βελτίωση των «πυλών εισόδου».
  4. Τη θεσμοθέτηση χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τον τουρισμό σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, που θα προστατεύει το περιβάλλον, το οποίο είναι βασικός τουριστικός πόρος.
  5. Τη διαμόρφωση ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος φιλικού προς νέες επενδύσεις, που θα περιλαμβάνει κίνητρα για τη στοχευμένη προσέλκυση επισκεπτών.
  6. Τη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες της οικονομικής δραστηριότητας λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη τουρισμού και απασχόλησης.
  7. Τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα