back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέντε ασθενείς πεθαίνουν κάθε μέρα από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Διαβάστε επίσης

Άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία ζητά ο βουλευτής της ΝΔ κ. Θάνος Πλεύρης από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο κ.Πλεύρης που και ο ίδιος πέρασε μια σοβαρότατη περιπέτεια υγείας από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του, ζητά από τον υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλια, να δημοσιοποιήσει όλα τα επίσημα στοιχεία σχετικά με τις λοιμώξεις που σκοτώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες συμπολίτες μας.

«Τα ποσοστά λοιμώξεων θα μπορούσαν να ήσαν χαμηλότερα στη χώρα μας, εάν τηρούνταν συγκεκριμένες στοιχειώδεις προδιαγραφές στην καθημερινή λειτουργία αναφορικώς με την τήρηση των κανόνων αντισηψίας» αναφέρει ο Θάνος Πλεύρης και ρωτά των υπουργό Υγείας τι ακριβώς έχουν πράξει οι διοικήσεις των νοσοκομείων για το θέμα.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει δηλώσει πως υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την οργάνωση των νοσοκομείων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις το οποίο θα εφαρμοσθεί άμεσα.

Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, το 2015 στη χώρα μας απεβίωσαν εξαιτίας νοσοκομειακής λοίμωξης 1.626 άνθρωποι, δηλαδή περίπου πέντε ασθενείς καθημερινά. Ως χώρα είμαστε δεύτεροι σε θανάτους στην Ε.Ε. και πρώτοι σε ποσοστό λοιμώξεων.

Με βάση τοποθετήσεις επιστημόνων, αυτή η θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας σχετίζεται άμεσα με την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, αλλά και τη μη τήρηση των κανόνων αντισηψίας. Σημειωτέον οι νοσοκομειακές λοιμώξεις πλήττουν πάνω από 4.000.000 ανθρώπους στην ΕΕ, εκ των οποίων σχεδόν 40.000 πεθαίνουν, ενώ τα ποσοστά στην χώρα μας είναι μεγαλύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ με εκτιμώμενο κόστος άνω του 1 δις για το σύστημα υγείας.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα