back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Κουρτς για το προσφυγικό

Διαβάστε επίσης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Αυστριακός πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, προκειμένου να ενημερωθεί για το προσφυγικό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Στο μεταξύ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, με σημερινή του ανακοίνωση ζητεί τη σαφή και αποφασιστική αντίδραση της ΕΕ απέναντι στις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για Σύρους πρόσφυγες, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την πάγια απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα. Ειδικότερα, ζητεί την άμεση αποστολή επιπλέον προσωπικού της Frontex στα ελληνικά και βουλγαρικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015, η Διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει κλειστή».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης επικρίνουν τον πρώην καγκελάριο για αποτυχία της «πολιτικής σόου» που άσκησε ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και αρμόδιο ευρωπαϊκής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών Γεργκ Λάιχτφριντ, «τώρα παρατηρεί κανείς την αποτυχία της σόου πολιτικής του Κουρτς, ο οποίος σήμερα ζητά περισσότερους συνεργάτες για την Frontex στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, την στιγμή που ο ίδιος είχε αποτύχει στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας να υπάρξει περισσότερο προσωπικό της Frontex».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η κριτική από το κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), το οποίο επισημαίνει πως «όταν ο Κουρτς και ο Κικλ (σ.σ. τότε υπουργός Εσωτερικών, προερχόμενος από το τότε συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα -ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων) στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας είχαν την ευθύνη, καθυστερούσαν ολοένα και περισσότερο τα χρονοδιαγράμματα για την επέκταση τη Frontex».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής των Αυστριακών Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μόνικα Βάνα, καταγγέλλοντας σε δηλώσεις της την «απραξία» στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας, επισημαίνει πως «ο Κουρτς δείχνει για μία ακόμη φορά ότι για τον

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα