back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Θέμα ωρών οι αυξήσεις των καυσίμων στην Ελλάδα αν δεν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές

Διαβάστε επίσης

Στην εκτίμηση ότι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα θα αυξηθούν ακόμη και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, αν στο μεταξύ δεν αποκλιμακωθεί το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου που προκάλεσε η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, συγκλίνουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, εκτίμησε πως έως την Παρασκευή η τιμή της βενζίνης αναμένεται να ενισχυθεί κατά 6 λεπτά το λίτρο στα αστικά κέντρα, μία αύξηση που μεταφράζεται σε επιπλέον επιβάρυνση 4-5% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.

Μάλιστα, ο κ. Ασμάτογλου χαρακτήρισε σοβαρό πλήγμα την επίθεση, τη στιγμή μάλιστα που οι ενδείξεις για την περασμένα εβδομάδα ήταν πως οι τιμές των καυσίμων κινήθηκαν πτωτικά στην ελληνική αγορά.

Ο κ. Ασμάτογλου μίλησε για εκτίναξη των τιμών στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση και στο πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή διάθεσης του οποίου υπολογιζόταν περίπου στο 1 ευρώ ανά λίτρο, πριν από την επίθεση.

Έτσι, υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ειδικά ενόψει της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Από την άλλη εβδομάδα θα φανεί αν θα υπάρξουν αυξήσεις, ανέφερε στον Αθήνα 9.84 o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Μιχάλης Κιούσης.

Πηγές από τον χώρο της εμπορίας και της διύλισης δηλώνουν ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το ύψος της επιβάρυνσης, καθώς θα χρειαστεί να αποτυπωθεί η διακύμανση των τιμών τουλάχιστον και τη σημερινή ημέρα, ώστε να μπορούν να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν το χθεσινό άλμα διατηρηθεί τα επόμενα 24ωρα, τότε έως την Παρασκευή οι πρώτες αυξήσεις θα έχουν ήδη «περάσει» στις αντλίες των πρατηρίων και της χώρας μας.

Ακόμη χειρότερα, στην περίπτωση που ενισχυθεί περαιτέρω η άνοδος, όπως υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, τότε θα υπάρξουν και επόμενα «κύματα» ανατιμήσεων, τα οποία θα ακολουθήσουν από την επόμενη εβδομάδα.

Όποια κι αν είναι ωστόσο η εξέλιξη, όπως συμπληρώνουν, είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς.

Πάντως, τα στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι είναι κρίσιμο να φανεί πώς θα αντιδράσουν από σήμερα οι αγορές, αποτιμώντας πλέον πιο νηφάλια τις επιπτώσεις της επίθεσης.

Επίσης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσα νέες διορθωτικές παρεμβάσεις, στο ίδιο μήκος κύματος με τη χθεσινή απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποδεσμεύσει αμερικανικά αποθέματα, οι οποίες είναι πιθανόν να αποκλιμακώσουν τις διεθνείς τιμές, και επομένως να μετριάσουν τις επιπτώσεις και για τους Έλληνες καταναλωτές.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε επίσης χθες ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος στο περιθώριο συνάντησής του με το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς, για την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου στον απόηχο των εξελίξεων στη Σαουδική Αραβία.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα