back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στην Ήπειρο σήμερα ο πρωθυπουργός

Διαβάστε επίσης

Την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο λόγω της υπόθεσης Novartis και της συζήτησης που έχει ανοίξει μετά την διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, γύρω από το ενδεχόμενο συγκρότησης εξεταστικής ή και προανακριτικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Τρίτη την Ήπειρο, ξεκινώντας ουσιαστικά από εκεί τις επισκέψεις που είχε δεσμευτεί και προεκλογικά ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ως πρωθυπουργός σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Ταυτόχρονα εντείνονται στο Μέγαρο Μαξίμου οι προετοιμασίες και για την επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη όπου σύμφωνα με πληροφορίες “κλειδώνει” για τις 24 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη ημέρα και το ραντεβού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σκοπός της σημερινής επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Ήπειρο είναι να αναδείξει και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που αποτελεί ένα από τα σημαντικά θέματα που αφορούν στην πλειοψηφία των περιφερειών, μεταξύ των οποίων και την Αττική.
Για το λόγο αυτό θα επισκεφθεί την μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, αναδεικνύοντας ένα έργο που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων, ενώ η ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα γίνεται με χρήση ήπιων τεχνολογιών αναερόβιας χώνευσης των οργανικών, πρακτική που προβλέπεται στον ΕΣΔΑ ως η ενδεικνυόμενη ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων.
Η μονάδα επεξεργασίας ψηφίστηκε από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως «το έργο της χρονιάς 2018» καί τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν οι περιφερειάρχες Ιονίου Ρόδη Κράτσα και Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι περιφέρειες των οποίων αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων.
Όπως λένε στην κυβέρνηση, η συγκεκριμένη μονάδα έχει καταστεί ήδη σημείο αναφοράς στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή νοοτροπίας που ταύτιζε ως τώρα τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων με επικίνδυνες χωματερές.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθει επίσης τη Βίτσα και θα υποστηρίξει το αίτημα για την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO. Τον Φεβρουάριο 2021 προγραμματίζεται να κατατεθεί ο τελικός φάκελος, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Οργανισμό.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον πρωτογενή τομέα, με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Βελλά Ιωαννίνων, που παράγει και προσφέρει δωρεάν γαλακτοκομικά προϊόντα σε ιδρύματα της Μητρόπολης και πολίτες, ενώ η παρουσία του στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης έχει στόχο την ανάδειξη της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, που εντάσσει τη Δωδώνη με ακόμη τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους (Δωδώνης, Νικόπολης, Κασσώπης, Αμβρακίας και Γιτάνων) στην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τα αρχαία μνημεία υπό έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης.

Υπόθεση Novartis

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την υπόθεση Νοvartis μετά και την διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, αναμένεται να γίνει γνωστό το περιεχόμενο προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις από το κυβερνών κόμμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι το θέμα είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της Κυβέρνησης, σημειώνοντας πάντως ότι “η Ν.Δ. έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και θα λάβει συντεταγμένη θέση, αφού πρώτα εξεταστεί το περιεχόμενο. ”

Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι στην Ελλάδα έγινε μια προσπάθεια ένα διεθνές οικονομικό σκάνδαλο να μετατραπεί σε πολιτικό σκάνδαλο που αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε, ενώ διευκρινίζουν πως το γεγονός ότι δεν θα στηθεί βιομηχανία Εξεταστικών και ότι δεν είναι στόχος να χρησιμοποιηθούν ζητήματα, ώστε να στοχοποιηθούν πολιτικοί αντίπαλοι “δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ερευνηθεί πώς στήθηκε αυτή η πολιτική σκευωρία με στόχο να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα “.
” Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι εάν υπήρχε σκευωρία, με στόχο κάποια ονόματα, μεταξύ των οποίων πρώην Πρωθυπουργοί, Ευρωπαίος Επίτροπος, Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, να κρεμαστούν στα μανταλάκια ως άνθρωποι, οι οποίοι είχαν εμπλοκή σε αυτό το σκάνδαλο”, δήλωσε την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα