back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Novartis: Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Αύριο Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση της δικογραφίας για τις καταγγελλόμενες πολιτικές παρεμβάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση στην υπόθεση Novartis και το Σώμα θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προβεί σε σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής επιτροπής.

Σημειώνεται ότι, επισήμως η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα ανοίξει τα χαρτιά αφού προηγουμένως λάβει ολοκληρωμένη γνώση για το περιεχόμενο της δικογραφίας που έφτασε στην Βουλή και αναλόγως θα κρίνει τόσο το ποιά διαδικασία θα ακολουθηθεί, δηλαδή εξεταστική ή προανακριτική, όσο και για το ποιά πρόσωπα θα ελεγχθούν.

«Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε σχέση με την υπόθεση θα γίνει γνωστή αύριο αφού λάβουν γνώση τα κόμματα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Επανέλαβε ότι πρόκειται για θέμα της Βουλής και ότι η κυβέρνηση σέβεται -όπως τόνισε- το Σύνταγμα και τη διάκριση των λειτουργιών.

Στην κυβέρνηση, ωστόσο, επιμένουν ότι στην Ελλάδα έγινε μια προσπάθεια ένα διεθνές οικονομικό σκάνδαλο να μετατραπεί σε πολιτικό σκάνδαλο που αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε, ενώ διευκρινίζουν πως το γεγονός ότι δεν θα στηθεί βιομηχανία Εξεταστικών και ότι δεν είναι στόχος να χρησιμοποιηθούν ζητήματα, ώστε να στοχοποιηθούν πολιτικοί αντίπαλοι “δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ερευνηθεί πώς στήθηκε αυτή η πολιτική σκευωρία με στόχο να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα”.

Την ίδια ώρα, υπό το βάρος των πληροφοριών για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με το ρόλο που καταγγέλλεται πως διαδραμάτισε σε αυτή ο Δ. Παπαγγελόπουλος, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σε μια προσπάθεια υπεράσπισης της προσωπικότητας του κάνει λόγο για κατασκευασμένες αθλιότητες, φωτογραφίζοντας ως εμπνευστές της συκοφάντησης του τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ε. Βενιζέλο και τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή.

Με δήλωση του, που φιλοξενείται στο cnn grece ο Δ. Παγγελόπουλος, αναφέρει χαρακτηριστικά: «όλα αυτά είναι κατασκευασμένες αθλιότητες που χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές και εκτελεστές τους”.

Tην άποψη ότι η τακτική δικαιοσύνη είναι αρμόδια για να ερευνήσει τον ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση Novartis ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.

«Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία. Από την ώρα που δεν έχει ασυλία, τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη, εξήγησε πως όσα γίνουν θα πρέπει να είναι ακριβώς στοιχειοθετημένα και αν από την έρευνα για τον κ. Παπαγγελόπουλο προκύψουν στοιχεία που αφορούν άλλους πολιτικούς, «να το δούμε τότε σε επίπεδο πλέον εφαρμογής του νόμου».

«Το τεκμήριο αυτή τη στιγμή το έχει η δικαιοσύνη», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, εξηγώντας το σκεπτικό της, με βάση το οποίο στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis.

Η κ. Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι εκφράζει μια τελείως προσωπική της άποψη και πως η Βουλή θα λάβει τις αποφάσεις.

Πρόσθεσε πως εάν προκύψουν στοιχεία που να αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό, τότε «βεβαίως
θα έρθει ο κ. Τσίπρας, διότι κουκούλωμα αυτής της υπόθεσης δεν αντέχεται».

Στην Κουμουνδούρου δηλώνουν “έτοιμοι για όλα” αν και στενοί συνεργάτες του Α. Τσίπρα επισημαίνουν πως ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται εγκλωβισμένος στις διαφορετικές γραμμές που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Την άποψη ότι, στην υπόθεση Novartis, χρειάζεται σε βάθος έρευνα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης. «Η πάγια θέση μας για την πολιτική ζωή του τόπου είναι πως η διαφάνεια και η δικαιοσύνη πρέπει να ισχύει για τους πάντες, πάντα και παντού. Είναι προφανές πως στην υπόθεση Novartis χρειάζεται έρευνα σε βάθος. Περιμένουμε, λοιπόν, το φάκελο στην Βουλή, για να δούμε όλα τα στοιχεία που αναφέρονται και αναλόγως θα πράξουμε», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

O Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος είπε μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 ότι «θα εισηγηθώ στην ΚΟ, δεν υπάρχει λόγος για εξεταστική, αλλά προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο».

«Ο Τσίπρας αναφέρεται ως ωφεληθείς από όλη αυτήν την κατάσταση, ο ίδιος ανέφερε στον Χατζηνικολάου στοιχείο της δικογραφίας στον ΑΝΤ1 για μένα, χωρίς να αναφέρει το όνομά μου», σημείωσε σχετικά, διαχωρίζοντας πως «άλλο επωφελούμαι κι άλλο την οργάνωσα κι είμαι ηθικός αυτουργός».

«Δεν νομίζω ότι πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί ο κ. Τσίπρας σε όλη αυτήν την κατάσταση», κατέληξε.

Κ. Καραγκούνης στον Αθήνα 9.84: Είναι ηθική υποχρέωση όλων να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση Novartis

«Είναι ηθική υποχρέωση όλων να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση Novartis. Δεν μπορεί να γίνονται τα στραβά μάτια σε ζητήματα που αφορούν τους πολίτες. Είναι ζήτημα που σίγουρα πρέπει να διερευνηθεί. Όλες οι πλευρές θέλουν να χυθεί άπλετο φως για τους δικούς τους λόγους, τόνισε στον Αθήνα 9.84 ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.

«Θα δούμε τα αυριανά στοιχεία θα τα αξιολογήσουμε έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς έχει καταθέσει ο κ. Αγγελής, να δούμε αν υπήρχε ενορχήστρωση σε αυτό που εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι σκευωρία Πρόθεσή μας είναι να μην ποινικοποιήσουμε τη πολιτική ζωή», πρόσθεσε.

Απ. Χονδρόπουλος – Γ. Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα