back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αναθεώρηση στο νομοθετικό πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Διαβάστε επίσης

Τροποποίηση των διατάξεων στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή οι οποίες θεωρούνται πλέον “ξεπερασμένες” εισηγείται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Αρχής, σε αρκετά σημεία του δεν συνάδει με νέες επιστημονικές τεχνικές, οι οποίες δεν υπήρχαν στο παρελθόν, αλλά σήμερα αποτελούν καθιερωμένες πρακτικές.

Μάλιστα η Αρχή έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με επιστημονικούς φορείς που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων:

– παράταση κατάργηση της ανώτατης χρονικής διάρκειας κρυοσυντήρησης

– παράταση – κατάργηση ανώτατου ηλικιακού ορίου υποβολής σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

– τροποποίηση Κώδικα Δεοντολογίας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

– ανωνυμία δότη-δότριας

– πλαίσιο εφαρμογής καινοτόμων θεραπειών.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «στην Ελλάδα, η παροχή υπηρεσιών ιατρικής υποβοήθησης της αναπαραγωγής είναι υψηλού επιπέδου και το σχετικό φιλελεύθερο νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίζουν στα ζευγάρια και στις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν υπηρεσίες ασφαλείς, αξιόπιστες και με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Η χώρα μας αποτελεί πόλο έλξης πολιτών από πολλές χώρες του κόσμου που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν με μεθόδους της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα