back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Μαύρο Νερό» του Μιχάλη Μακρόπουλου

Διαβάστε επίσης

Η δυστοπική νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαύρο Νερό» που εκτυλίσσεται στην Ήπειρο, την οποία εγκαταλείπουν οι κάτοικοί της μετά από μια περιβαλλοντική καταστροφή, θέτει, άλλοτε υπαινικτικά και άλλοτε εμφατικά, ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη ασυδοσία έναντι της φύσης αλλά και ερωτήματα που αφορούν την ανθρώπινη κατάσταση, αφήνοντας την ομορφιά και την αγάπη να έχουν τις όποιες απαντήσεις σε μια ιστορία ανοικτού τέλους όσο και τετελεσμένη.

Κεντρικοί χαρακτήρες ένας Πατέρας (σε όλο το βιβλίο με Π κεφαλαίο) και ο γιός του, ο Χριστόφος (Φόρης), εικοσιενός ετών, με παραμορφωμένο σώμα και ατροφικά άκρα, κάτοικοι ενός χωριού που ερημώνει μετά από μια οικολογική καταστροφή η οποία δεν περιγράφεται αλλά γίνεται αντιληπτή από τις συνέπειές της στους ανθρώπους και τη φύση.

Υπεύθυνη για την Αρρώστια με Α κεφαλαίο και το μετα – αποκαλυπτικό τοπίο, των λίγων ανθρώπων, της σκουριάς, των εγκαταλειμμένων ορυγμάτων, γεωτρήσεων, μηχανημάτων, των νεκρών λιμνών και του μολυσμένου νερού, η εταιρία με το εύγλωττο όνομα «ΡΙΠΟΪΛ». Θύματα, πρώτα οι γυναίκες, με τη μητέρα του Φόρη να αρρωσταίνει και να τον γεννά πριν πεθάνει. «Το μωρό ήταν το πρώτο ορατό σύμπτωμα της αρρώστιας της».

Πατέρας και γιός μένουν στον τόπο τους και δεν τον εγκαταλείπουν, ζουν κατ’ επιλογήν στο δυστοπικό τους παρόν με όπλα τη μνήμη, την ανάγνωση, την περιπλάνηση στην ομορφιά των βουνών και στο ένθεο περιβάλλον των ξωκλησιών, σε έναν κόσμο όμως όπου ο θεός είναι νεκρός.

Και δεν τον εγκαταλείπουν εξαιτίας της οργανικής σύνδεσής τους με το χώρο τον οποίο εξακολουθούν να νιώθουν δικό τους και να αγαπούν παρά τη θανατηφόρα του μετάλλαξη. Ο τόπος τους είναι μέρος της ταυτότητάς τους. «Κραταιά ως θάνατος αγάπη».

Η νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαύρο Νερό» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κίχλη.

Ελεωνόρα Π. Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα