back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανασκόπηση του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα σήμερα, με άνοδο πάνω από 10% έπειτα από τις επιθέσεις το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Bloomberg. Το αργό WTI, έφτασε τα 60,71 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 10,68%, ενώ η τιμή του Μπρεντ στα 67,31 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 11,77%).

Σημειώνεται ότι από τις επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco, διακόπηκε προσωρινά η παραγωγή. Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.

Ωστόσο, όπως ανέφερε μια πηγή μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματά που διαθέτει για να καλύψει τη ζήτηση.

Σε πρωτοσέλιδο της η βρετανική εφημερίδα Financial Times υπογραμμίζει την άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου λόγω της επίθεσης και επισημαίνει τα προβλήματα και τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, σε μία περίοδο που η τελευταία αντιμετωπίζει προβλήματα επιβράδυνσης της ανάπτυξης, αλλά και των επιπλοκών που ανέκυψαν λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας, αλλά και των άλλων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη.

Αντίστοιχο είναι και το πρωτοσέλιδο της ναυαρχίδας του αμερικανικού οικονομικού Τύπου Wall Street Journal, η οποία αφού αναφέρει την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, επισημαίνει τους κινδύνους τόσο για την παγκόσμια οικονομία, όσο και για τις εθνικές οικονομίες πολλών χωρών.

* * *

Το Politico σε πρωτοσέλιδο άρθρο του επισημαίνει πως επιφανή μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, επικρίνουν την επιμονή των ομοϊδεατών τους για την “έκπτωση” του προέδρου Τραμπ και φοβούνται πως αυτό έχει εγκλωβίσει τόσο την στρατηγική στόχευση που είναι οι επόμενες προεδρικές εκλογές, όσο και την τακτική τους έναντι των νομοθετικών πρωτοβουλιών του νυν προέδρου. Σε διπλανό σημείωμα αναφέρουν πως η εκστρατεία του Μπένυ Σάντερς στο Νιού Χάμσάιρ ταράσσει τα νερά της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων προέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακατεύοντας την τράπουλα.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε έτοιμος να απελευθερώσει μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας σε αργό πετρέλαιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο απότομης αύξησης των καυσίμων, λόγω της επίθεσης που δέχτηκαν οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας από drones των ανταρτών της Υεμένης Χούτι. Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως σκέφτεται πολύ σοβαρά να λάβει μέτρα αντιποίνων για αυτή την επίθεση, επισημαίνοντας πως γνωρίζει ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση αυτή, υπονοώντας τον Ιράν.

Παράλληλα, επισημαίνει σε άρθρο της η έκδοση ο Τραμπ έριξε ήδη τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές κατά του προαλειφόμενου για τη θέση του επιτρόπου εμπορίου της Ε.Ε. Φιλ Χόγκαν. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ, δήλωσε πως ο πρόεδρος έχει απορρίψει κατά το παρελθόν συμπεριφορές, οι οποίες κατά τη γνώμη του, ήταν αντιπαραγωγικές στο διάλογο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων, στα ζητήματα του ελεύθερου εμπορίου, δασμών, ποσοστώσεων κλπ.

Οι New York Times επιλέγουν να αναδείξουν ένα θέμα που απασχολεί βαθιά την αμερικανική εσωτερική πολιτική και συγκεκριμένα τις βαθιές και στέρεες σχέσεις που έχει ο υποψήφιος πρόεδρος Μπάιντεν με την αφροαμερικανική κοινότητα της χώρας, γεγονός που ίσως αποδειχθεί κρίσιμο τόσο κατά την εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία, όσο και κατά την αντιπαράθεσή του με τον υποψήφιο του Ρεμπουπλικανικού κόμματος το 2020.

Στα πλαίσια μάλιστα της γενικευμένης επίθεσης του Δημοκρατικού Κόμματος κατά της κυβέρνησης Τραμπ, πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές, σκέπτονται την κατάθεση πρότασης έκπτωσης από το αξίωμα του μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας Μπρεντ Κάναβο, μετά τη δημοσιοποίηση ενός αποκαθηλωτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας για τον εν λόγω δικαστή με αναφορές σε ανεπίτρεπτες συμπεριφορές του όταν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ.

* * *

Τέλος, σχεδόν όλες οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες δημοσιεύουν εκτενή άρθρα για τη βιογραφία του Sidney Gottlieb ενός χημικού γεννημένου στο Μπρόνξ της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν ένας από τους ισχυρότερους “άγνωστους” στο ευρύ κοινό ανθρώπους των ΗΠΑ κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Πρόκειται για τον επικεφαλής της ομάδας ερευνών για τον έλεγχο της συνείδησης, μίας ομάδας που έκανε εκτεταμένα και στα γκρίζα όρια της νομιμότητας πειράματα, προκειμένου να διαμορφώσει μία νέα γενιά πρακτόρων και δολοφόνων. Το κρίσιμο σημείο αυτής της βιογραφίας είναι ότι τα εν λόγω πειράματα γίνονταν όχι μόνο σε γνώση, αλλά και με χρηματοδότηση των αμερικανικών κυβερνήσεων. Το πρόγραμμα είχε την κωδική ονομασία ΜΚ-ULTRA και μέχρι πρόσφατα ήταν το πιο βαθιά κρυμμένο μυστικό του Ψυχρού πολέμου.

* * *

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη Μεγάλη Βρετανία, το ζήτημα του Brexit παραμένει στην κορυφή της επικαιρότητας.

Στο πρωτοσέλιδο του Independent φιλοξενείται άρθρο σύμφωνα με το οποίο ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τσούκα Ουμούνα, δήλωσε πως το κόμμα του θα επιδιώξει την επιστροφή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη κα μετά το Brexit. Ο βουλευτής του ιδίου κόμματος Κρίστιαν Μπρόουντον, σε συζήτηση του με δημοσιογράφο της εφημερίδας δήλωσε πως ο Μπορίς Τζόνσον είναι ένας κήρυκας του μίσους και πως βρίσκεται στη λάθος μεριά της ιστορίας.

Στο Εργατικό Κόμμα, ο Τόνι Μπλερ εγκωμίασε την στάση του Τζέριμι Κόρμπιν να μπλοκάρει κάθε συζήτηση για έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Παράλληλα, στελέχη του κόμματος δήλωσαν πως σκέφτονται, σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας, να νομιμοποιήσουν όλα τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένης της ηρωίνης και κοκαΐνης.

* * *

Γενικά, στον ευρωπαϊκό Τύπο κυριαρχεί το θέμα της σημερινής επίσκεψης του Μπορίς Τζόνσον στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λοξεμβούργο, όπου θα γευματίσει με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές, έξι μόλις εβδομάδες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για ένα Brexit με συμφωνία των δύο ημερών. Οι επικεφαλής όμως της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν με μεγάλες επιφυλάξεις τις ανακοινώσεις του και εμφανίζονται απαισιόδοξοι αναφορικά με τις πιθανότητες ενός Brexit με συμφωνία.

Ο Τζόνσον ζήτησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ προτού αναχωρήσει για το Στρασβούργο όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θα συμμετάσχει στη συνάντηση. Στη συνέχεια ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Λουξεμβούργιο ομόλογό του Ξαβιέ Μπετέλ και οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ ο Τζόνσον δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί «τεράστιες πρόοδοι» για το θέμα του «backstop» για τα σύνορα της Βρετανίας με την Ιρλανδία και συνέκρινε τον εαυτό του με τον «Απίθανο Χαλκ», έναν υπερήρωα των κόμιξ, τονίζοντας ότι είναι ικανός να απελευθερώσει τη Βρετανία από τα δεσμά της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι απάντησαν ότι «αναμένουν» συγκεκριμένες προτάσεις και δηλώνουν «λίγο αισιόδοξοι» σχετικά με το ενδεχόμενο μιας αποχώρησης της Βρετανίας με συμφωνία.

«Τίποτα συγκεκριμένο μέχρι στιγμής», δήλωσε στο AFP υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολιάζοντας τις τελευταίες συναντήσεις εργασίες μεταξύ του συμβούλου του Τζόνσον, του Ντέιβιντ Φροστ, και της ομάδας του Μπαρνιέ στις Βρυξέλλες.

«Δεν έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι» για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με τη Βρετανία πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου, σημείωσε από την πλευρά του ο ίδιος ο Μπαρνιέ.

Αντίστοιχη είναι η αντίδραση και του Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν είναι αισιόδοξος» αφού ενημερώθηκε για τις προτάσεις του Λονδίνου για τα σύνορα με την Ιρλανδία και «εξακολουθεί να αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις», έκανε γνωστό το περιβάλλον του.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τυχόν συμφωνία που θα επιτευχθεί με το Λονδίνο, ανέβασε τους τόνους. Θα ψηφίσει την Τετάρτη μια πολύ αυστηρή πρόταση με την οποία απαιτεί τη διατήρηση του backstop προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή των σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας της Βρετανίας, και της Ιρλανδίας, κάτι στο οποίο αντιτίθεται ο Τζόνσον.

«Αν υπάρξει διαζύγιο χωρίς συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση θα φέρει την πλήρη ευθύνη και θα πρέπει να τηρήσει όλες τις οικονομικές δεσμεύσεις της, να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής με την Ιρλανδία», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, αν δεν γίνουν σεβαστές οι υποχρεώσεις αυτές», απείλησε.

Καυστική απάντηση στον Μπόρις Τζόνσον έδωσε ο Μαρκ Ράφαλο, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Δρ. Μπρους Μπάνερ και το alter ego του, τον σούπερ ήρωα Χαλκ στην τελευταία ταινία «Οι Εκδικητές».

Ο Βρετανος πρωθυπουργός παρομοίασε τον εαυτό του με τον ήρωα της σειράς κόμιξ της Μάρβελ, για τα όσα προσπαθεί να πετύχει με το Brexit, με τον Αμερικανό ηθοποιό να του «απαντά» με ένα ποστάρισμα στο Twitter. Ο Ραφάλο έγραψε χαρακτηριστικά πως: «Ο Μπόρις Τζόνσον ξεχνά ότι ο Χαλκ πολεμά μόνο για το καλό του συνόλου».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Mail, ο Τζόνσον παρομοίασε τον εαυτό του με τον «Απίθανο Χαλκ», θέλοντας έτσι να τονίσει και πάλι τη δέσμευσή του ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου.

«Ο Μπάνερ μπορεί να είναι αλυσοδεμένος αλλά όταν τον προκαλούν εκρήγνυται σπάζοντας τα δεσμά του», είπε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας για να παραλληλίσει το αίσθημα που προκαλεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για το Brexit με την οργή που νιώθει ο Μπρους Μπάνερ, ο ήρωας του κόμιξ που όταν αναστατώνεται ή εξοργίζεται μετατρέπεται σε τεράστιο πράσινο τέρας και συχνά αφήνει πίσω του την καταστροφή.

Αλλά ο Ράφαλο προειδοποίησε τον Βρετανό ηγέτη: «Οργισμένος και δυνατός, μπορεί επίσης να είναι κουτός και καταστροφικός. Ο Χαλκ δουλεύει καλύτερα όταν είναι μαζί με μια ομάδα και είναι καταστροφικός όταν είναι μόνος του. Επίσης…έχει πάντα τον Δρ. Μπάνερ με την επιστήμη και την λογική».

Αναφορικά με το Brexit ιδιαίτερη αξία έχει η έρευνα του περιοδικού Politico σχετικά με τις επικείμενες πρόωρες εκλογές και το κατά πόσο η χώρα είναι θωρακισμένη από έξωθεν παρεμβάσεις μέσω των Σελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η έρευνα της έκδοσης αναφέρει πως από τα μέσα Ιουνίου μόνο μέσω του facebook έχουν δαπανηθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο λίρες Αγγλίες για την προώθηση διαφημίσεων ή χορηγουμένων καταχωρήσεων όπως είναι γνωστές στους χρήστες με θέματα που αφορούν στο Brexit, την μετανάστευση και άλλα “καυτά” ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Η ανάλυση που έκαναν οι ειδικοί της έρευνας, αναδεικνύει το γεγονός πως μόνο το 40% αυτών των “χορηγιών” κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν οι πηγές, πράγμα που εγείρει πολλές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε το Facebook μετά από σειρά καταγγελιών κατά το παρελθόν.

Ερευνητές και πανεπιστημιακοί, δηλώνουν πως στην πραγματικότητα η προεκλογική εκστρατεία έχει άτυπα ήδη ξεκινήσει και πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα καθορισμένο πλαίσιο για την “χρήση” των Mega Data, πράγμα που καθιστά την Μεγάλη Βρετανία ευάλωτη σε επιχειρήσεις επηρεασμού της κοινής γνώμης και των ψηφοφόρων είτε από ομάδες συμφερόντων εντός της χώρας, είτε από ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν συμφέρον από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χώρα δεν είναι έτοιμη, δεν διαθέτει ένα επαρκές νομοθετικό πλαίσιο για τις εκλογές του 21ου αιώνα, οι οποίες θα διεξαχθούν σε “Ψηφιακό” περιβάλλον, αφού εν πολλοίς δεν διασφαλίζεται η διαφάνεια ως προς τη χρηματοδότηση των “Ψηφιακών εκστρατειών”.

* * *

Η έκπληξη της ημέρας έρχεται από τη Ρωσία, όπου η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Κομερσάντ, αποκάλυψε το σχέδιο για την οικονομική ολοκλήρωση μετά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το οποίο αρχικά θα καθιερωθεί ενιαίο φορολογικό σύστημα , ενιαίο σύστημα εξωτερικού εμπορίου και κοινό Αστικό δίκαιο, το οποίο θα προβλέπει προστασία της ιδιοκτησίας και θα έχει κοινές εγγυήσεις. Στη συνέχεια θα θεσμοθετηθεί ενιαία εποπτική αρχή των τραπεζικών συστημάτων, ωστόσο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν δύο κεντρικές τράπεζες. Ενιάιες θα είναι και οι εποπτικές αρχές στις αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, με καθοριστικό ρόλο του κράτους. Ουσιαστικά, αν το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εξαγγελθεί, τότε το 2022 θα μπορούμε να μιλάμε για ένα συνομοσπονδιακό κράτος. Η είδηση αυτή έχει κάνει ήδη το γύρο του κόσμου, πράγμα που είναι ενδεικτικό για το ενδιαφέρον και των υπόλοιπων κρατών για αυτή την εξέλιξη.

newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα