back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Brexit: Την παραμονή της Βρετανίας χωρίς δεύτερο δημοψήφισμα επιδιώκει η ηγέτις των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον

Διαβάστε επίσης

 

Στο ετήσιο συνέδριο των Φιλελευθέρων Δημοκρατών που ξεκίνησε χθες στο Μπόρμουθ η νέα αρχηγός του κόμματος Τζο Σουίνσον θα προσπαθήσει να πείσει τους συνέδρους να υποστηρίξουν μια νέα πολιτική που να προβλέπει την ανάκληση του Άρθρου 50 χωρίς τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος.
Η Σουίνσον εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο – «έχει τα χάλια του» – μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 και θα επιδιώξει η χώρα να παραμείνει μέλος της ΕΕ.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib Dems) αναδείχθηκαν ως η μεγαλύτερη φιλοευρωπαϊκή δύναμη στη Βρετανία ύστερα από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές όπου συγκέντρωσαν ποσοστό 20% καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση μετά το λαϊκίστικο και αντιευρωπαϊκό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ.
Με το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν γενικές εκλογές σύντομα , η Σουίνσον θα ήθελε το κόμμα του οποίου ηγείται να έχει το πιο ξεκάθαρο μήνυμα κατά του Brexit, σημειώνουν οι αναλυτές;.
Το κοινοβούλιο έχει απορρίψει δύο φορές την πρόταση της κυβέρνησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με την αντιπολίτευση να δίνει προτεραιότητα στην παρεμπόδιση της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Από τη στιγμή όμως που εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την αποτροπή μιας μη- συμφωνίας Brexit τα κόμματα άρχισαν να προετοιμάζονται για μια γενική προεκλογική εκστρατεία.
«Αναμένω την ευκαιρία να δώσω τη μάχη κατά του Μπόρις Τζόνσον σε μια εκλογική αναμέτρηση και είμαι βέβαιη ότι το κόμμα μας θα αποκομίσει σημαντικά κέρδη», υπογράμμισε η κ. Σουίνσον λίγο πριν την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.
«Κάθε φορά που έχουμε εκλογές η θέση των Φιλελευθέρων Δημοκρατών είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη», συνέχισε η κ. Σουίνσον. «Μια κυβέρνηση Φιλελευθέρων Δημοκρατών δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί το Brexit. Θα ανακαλέσουμε το Άρθρο 50 και θα παραμείνουμε στην ΕΕ», τόνισε η κ. Σουίνσον.
Η Τζο Σουίνσον θα δεχθεί ερωτήσεις από τους συνέδρους σήμερα Κυριακή στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μπόρμουθ πριν από την κύρια ομιλία της την ερχόμενη Τρίτη – την τελευταία ημέρα των εργασιών του συνεδρίου.
Η ηγέτις των Φιλελευθέρων Δημοκρατών θα επιδιώξει να υπερασπισθεί τις σταθερές θέσεις της κατά τις εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και εάν πετύχει να έχει την έγκριση της πλειοψηφίας των συνέδρων τότε η ανάκληση του Άρθρου 50 θα ενσωματωθεί στο προεκλογικό μανιφέστο του κόμματος.

Νέα προσχώρηση βουλευτή στους Lib Dems

Ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος Σαμ Γκίμα προσχώρησε στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες .
Έξι βουλευτές έχουν προσχωρήσει στο κόμμα αυτό τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην βουλευτή των Συντηρητικών Φίλιπ Λι και των πρώην βουλευτών του Εργατικού κόμματος Λουσιάνα Μπέργκερ και Τσούκα Ουμούνα.
Ο κ. Γκίμα ήταν ένας από τους 21 αποπεμφθέντες βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος μετά την απόφασή τους να αντιταχθούν στα σχέδια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που δεν απέκλειαν την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. .
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Γκίμα που εκλέγεται στην εκλογική περιφέρεια του East Surrey παραιτήθηκε από υφυπουργός αρμόδιος για τις Επιστήμες και τα Πανεπιστήμια επειδή διαφώνησε με τη συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit. .
Ο 43χρονος βουλευτής ήταν ένας από τους υποψηφίους για τη διαδοχή της κ. Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.
Οι Lib Dems έχουν σήμερα 18 βουλευτές μετά τη νίκη στις επαναληπτικές εκλογές στην περιφέρεια Brecon και Radnorshire και τις αποσκιρτήσεις βουλευτών από τα αντίπαλα κόμματα.
Ο κ. Γκίμα δήλωσε στο BBC News ότι «οι σκληροί Brexiteers έχουν υπερισχύσει στο Συντηρητικό κόμμα που είναι πλέον ένα κόμμα του σκληρού Brexit».
«Δεν υπάρχουν αρκετοί Συντηρητικοί βουλευτές σαν εμένα» , σημείωσε στην προσπάθεια του να εξηγήσει τους λόγους για την απόφασή του να ενταχθεί στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
«Αν θέλω να αγωνιστώ για τις αξίες για τις οποίες αποφάσισα να κατέβω στην πολιτική … της αξίες της ανοχής, της λογικής και του ρεαλισμού , ενεργώντας προς το συμφέρον της χώρας, τότε οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι το κόμμα που μπορώ να το κάνω αυτό» , υπογράμμισε ο Σαμ Γκίμα.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα