back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέα τουρκική πρόκληση: Navtex δεσμεύει περιοχή από Καστελόριζο μέχρι Κρήτη

Διαβάστε επίσης

Στη δέσμευση της μεγαλύτερης, μέχρι στιγμής, ελληνικής θαλάσσιας περιοχής, για έρευνες σεισμολογικού και υδατογραφικού χαρακτήρα, προχωρά η Τουρκία με νέα Navtex.

Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας προχώρησε στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής, βάσει της οποίας απομονώνεται το Καστελλόριζο και οι Τούρκοι θα φτάσουν στην Κρήτη και πολύ κοντά στη Ρόδο.

Πιο συγκεκριμένα, το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Bilim 2 θα βρίσκεται για τρεις μέρες στα νότια του Καστελλόριζου, αλλά και μεταξύ του Καστελόριζου – Ρόδου – Καρπάθου, με σκοπό να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί, βάσει προγράμματος, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Πριν από δυο ημέρες, με δηλώσεις του στο δίκτυο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανήλθε στο θέμα της Αμμοχώστου, την οποία ο ίδιος άλλωστε επισκέφθηκε προ ημερών, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα.

Απαντώντας σε ερώτηση του δικτύου CNN Turk για το εάν οι Τούρκοι «θα ανοίξουν την Αμμόχωστο;», ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε: «Κάνουμε προετοιμασίες. Ναι, θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις, ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας, όπως και των Τουρκοκυπρίων».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας την Κυριακή (08/09) στη Μαλάτεια, απείλησε πως θα στείλει 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη. Κανείς, επίσης, δεν μπορεί να ξεχάσει ότι μία φωτογραφία -η οποία δόθηκε επίσημα στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία, από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας- επανέφερε στο προσκήνιο τη θεωρία για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα