back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Eurogroup: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά τα πλεονάσματα – ανοικτός ο δρόμος για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

Διαβάστε επίσης

Μόνο εφόσον η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη της αναμενόμενης και εφόσον τα επιτόκια υποχωρήσουν σε μακροπρόθεσμη βάση θα ανοίξει η συζήτηση το 2020 για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup στο Ελσίνκι.

«Δεν είναι νέα η άποψη του ΔΝΤ για μειωμένα πλεονάσματα. Η νέα κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι το 2019 και 2020 τα πλεονάσματα θα παραμείνουν τα ίδια. Ο μόνος τρόπος που μπορώ να δω να ανοίγει μία συζήτηση είναι αν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και τα επιτόκια είναι μικρότερα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τότε ενδεχομένως να συζητήσουμε το θέμα την επόμενη χρονιά», δήλωσε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε θετικός στην πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ καθώς «αυτό θα βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού χρέους». Υποστήριξε μάλιστα πως η αίσθησή του είναι ότι το θέμα, αν και δε συζητήθηκε αναλυτικά, έχει τη σύμφωνη των μελών του Eurogroup και ο ESM θα προχωρήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο μήνες.

Τον Δεκέμβριο θα συζητηθεί η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας στο Eurogroup όπως τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε -όπως και ο Ιταλός ομόλογός του- το Σώμα για τις προτεραιότητές του σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που θα ακολουθήσει στο πλαίσιο της δέσμευσης της χώρα για τη σταθερότητα του ευρώ.

«Δεν ήταν στιγμή να συζητήσουμε λεπτομέρειες. Θα ξανασυζητήσουμε την Ελλάδα τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της τέταρτης Έκθεσης για την ελληνική οικονομία» συμπλήρωσε.

«Θα ήθελα να καλωσορίσω τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές και στον τραπεζικό τομέα. Υποδεχόμαστε τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς να επιτευχθεί πρόοδος. Την ενθαρρύνουμε να χτίσει στην πρόοδο που επετεύχθη μετά το 2015 και να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Επανέλαβε ότι για την Κεντρική Τράπεζα σημαντικό ρόλο έχει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων όπως η ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι κρατικές εγγυήσεις δανείων και το πτωχευτικό πλαίσιο. «Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για αυτό, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα συζητήσουμε τα θέματα αυτά στον επικείμενο τέταρτο κύκλο των διαπραγματεύσεων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος», πρόσθεσε.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα