back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα καλά και τα… άσχημα νέα της διαπραγμάτευσης

Διαβάστε επίσης

Πρώτη άτυπη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μεταξύ αξιωματούχων των θεσμών και του ΥΠΟΙΚ, ενόψει της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και του αυριανού Eurogroup, όπου ο Χρήστος Σταϊκούρας θα αναλύσει στους εταίρους το οικονομικό πρόγραμμα και τις σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις.

Αμέσως μετά, η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει επισήμως στον ESM αίτημα πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ. Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο κ. Σταϊκούρας θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, και τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Την Παρασκευή, οι εταίροι της χώρας θα ακούσουν εν συντομία το πρόγραμμα του ΥΠΟΙΚ από τον νέο Έλληνα Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα. Αμέσως μετά, η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει επισήμως στον ESM αίτημα πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ.

Στις 23 Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα, με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν φτάσει μία εβδομάδα νωρίτερα. Στην ατζέντα θα βρεθούν ο προϋπολογισμός του 2019 (εκτέλεση), αυτός του 2020, αλλά και οι εκκρεμείς από την προηγούμενη αξιολόγηση μεταρρυθμίσεις

Τα καλά νέα

Οι δύο πλευρές φαίνεται να μην έχουν σημαντικές διαφορές σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Αυτό δημιουργεί θετικό κλίμα ενόψει της διαπραγμάτευσης για τον προϋπολογισμό του 2020. Ταυτόχρονα, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και η μείωση των επιτοκίων δημιουργούν ένα (αξιοποιήσιμο) κενό, ενόψει της κατάρτισης της νέας Έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που καλείται να καταρτίσει τόσο ο ESM (κατόπιν του αιτήματος της Ελλάδας) όσο και το Ταμείο, στο πλαίσιο της Έκθεσής του (article IV).

Τα δύσκολα της διαπραγμάτευσης

Η μεταφορά των ANFAs και SMPs από την εξυπηρέτηση του χρέους στον προϋπολογισμό (επενδύσεις) μπορεί να παραμένει μία δυνατότητα με βάση την συμφωνία του 2018, ωστόσο δε φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε θετική Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους.

Οι επόμενες εκταμιεύσεις έχουν ήδη συνυπολογιστεί στη μείωση του χρέους και η μεταφορά τους θεωρείται απίθανη, καθώς οδηγεί σε μη βιώσιμα σενάρια. Κατά συνέπεια, η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να αποδείξει ότι οι αναμενόμενοι αυξημένοι δείκτες ανάπτυξης μπορούν να καλύψουν το κενό που προκύπτει είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο (έως ανέφικτο στην παρούσα φάση) εγχείρημα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα πρώτα καλά νέα για την Ελλάδα αναμένεται να έρθουν μέσω της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ αλλά και της προώθησης μεταρρυθμίσεων που χρονίζουν. Ο,τιδήποτε παραπάνω στην σημερινή συγκυρία θα αποτελούσε έκπληξη.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα